Quantcast

Медия без
политическа реклама

Шофьор осъди МВР след фалшиво положителен тест за наркотици

Той ще получи обезщетение заради незаконно задържане и отнемане на книжката

БГНЕС
Някои съдии приемат, че полицията може да направи тест за наркотици само при поведение на шофьора, което ги навежда на мисълта, че кара под въздействие на забранените субстанции. Други смятат, че полицията може да провери всеки шофьор. Магистратите се разминават и в тълкуването си дали тестът може да бъде направен на пътя, или само в районното полицейско управление. В случая на К.А. съдът приема за нарушение тестването му в управлението.

Шофьор е осъдил МВР заради фалшиво положителен тест за наркотици, заради който е бил задържан, колата му дерегистрирана, а книжката му - отнета. За случая разказва адвокат Силвия Петкова, чийто клиент е мъжът. По казуса има окончателно решение на Върховния административен съд, става ясно от публикацията в блога на адвокатката.

Историята започва на 13 април м.г., когато А. К. е спрян за проверка от полицейски служители. Те му казали, че ще му направят тест за наркотици. Човекът бил сигурен, че е чист и се съгласил да бъде изпробван с техническо средство Dreger DrugTest 5000. Полицаите му казали, че тестът трябва да бъде направен в полицейското управление. До там А.К. стигнал, шофирайки след полицейската кола. Документите на автомобила, талонът и книжката му останали в служителите на МВР, които отказали да му ги върнат.

В полицейското управление единият служител извадил тестовата касета, която придържал с лист хартия, вместо с ръкавици. К. го попитал това редно ли е, като полицейският служител отговорил: "Какъв ти е проблемът? Това е чисто нов лист", разказва адвокат Петкова в публикацията си. Клиентът й дал проба. Докато изчаквали резултата, един от полицейските служители иронично му казал: "Гледай сега как тестът ти ще излезе положителен". Няколко минути по-късно тестът наистина излязъл положителен за марихуана. Така на К. била издадена заповед за задържане, както и заповеди за прилагане на принудителни административни мерки - временно прекратяване на регистрацията на управлявания от него автомобил за срок от 6 месеца, както и временно отнемане на СУМПС за срок до решаване на въпроса за отговорността, но за не повече от 18 месеца.

Мъжът поискал кръвен тест. Полицаят започнал да го убеждава, че няма смисъл, защото при това изследване ще станат ясни и всички останали наркотични вещества, които е употребявал. Шофьорът обаче продължил да настоява да бъде придружен до лечебно заведение, където да даде биологична проба. След около час спорове той бил придружен до болница с белезници на ръцете.

Три месеца по-късно излязъл резултатът от кръвната проба, който показал, че А.К. не е употребил наркотици.

7 иска срещу МВР

Така, той завежда 7 иска срещу МВР. Съдът уважава четири - за имуществени вреди, настъпили от плащането за пробите за кръв и урина, както и за пререгистрация на колата; за неимуществени вреди от незаконно прекратяване на регистрацията на автомобила; неимуществени вреди от незаконосъобразно отнемане на шофьорската книжка; неимуществени вреди от незаконосъобразно задържане и поставяне на белезници.

Магистратите обясняват в мотивите си, че заповедите за принудителните административни мерки са незаконосъобразни, тъй като според закона именно стойностите, установени с медицинското изследване са определящи. А към момента на издаване на заповедите тези резултати не са били ясни. Това означава, че заповедите изобщо не е трябвало да бъдат издавани, защото употребата на наркотици не е безспорно установена.

За двете незаконосъобразни заповеди на човека са присъдени 600 лв. МВР е осъдено да плати на човека и разходите, направени от него за медицинското изследване, за пускане в движение на колата и т.н.

Освен това съдът приема, че с поставянето на белезници на К. той е бил незаконно фактически задържан, както и че срещу него незаконно са използвани помощни средства - А.К. не е оказвал съпротива, не е пречил на полицейските служители да изпълнят служебните си задължения, дори напротив, изцяло е съдействал. За това са му присъдени 500 лв. 

Адвокат Петкова коментира, че като потвърждава решението на първата инстанция Върховният административен съд поставя фундамента на съдебната практика, свързана с обезщетенията при получен фалшиво положителен тест за наркотици.

Защо се получава фалшиво положителен тест

Сред причините за получаване на фалшиво положителен тест за наркотици следва, на първо място, да се посочи високата чувствителност на полицейските тестове, обяснява адвокатът. "С особена сила това твърдение касае DrugTest5000, който освен кокаин, опиати, амфетамин, метаамфетамин и канабис/марихуана, засича и бензодиазепините, метадона и кетамина", пише тя. И допълва, че бензодиазепините са широко използвани във фармацията при лекарствата за третиране на тревожни разстройства и нарушения на съня. Същото се отнася и до опиатите, които се влагат както в леки болкоуспокояващи, продавани без рецепта (например някои медикаменти за третиране на главоболие), така и в по-силни болкоуспокояващи. Практиката показва, че фалшиво положителен тест за наркотици може да бъде получен и при употреба на енергийни напитки, в чието съдържание пък изобщо не се наблюдава наличие на наркотични вещества, твърди Петкова.

Според нея в последните две години са зачестили случаите на установен фалшиво положителен тест за наркотици след направена проверка с DrugCheck3000 или DrugTest5000.

Петкова посочва, че получаването на резултатите от биологичните проби (кръв и урина) отнема необосновано дълго време - между два и девет месеца, а понякога и година. "През това време, "виновният" водач търпи вреди", обяснява тя. И допълва: "В крайна сметка когато след месеци се окаже, че резултатите от биологичните проби са отрицателни, т.е. водачът не е употребил забранени субстанции, претърпените от него вреди следва да бъдат обезщетени".

годишният Жечко Кюркчиев, който е обвинен за тежката катастрофа в Шумен от края на септември, при която загина 22-годишно момиче, а друга млада жена пострада, не е шофирал под въздействието на наркотици.

 

Още по темата