Quantcast

Медия без
политическа реклама

Новини с добавена стойност

По-добре крадец, отколкото убиец

Омразата и дезинформацията са оръжия за масово унищожение

13 Март 2022Г-н БАЛЕВ
Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви

“Новини с добавена стойност” е рубрика на Г-н Балев в неделното издание на предаването "Политически НЕкоректно по програма "Хоризонт" на БНР. То представлява лов на лирически мигновения и малка кражба от времето за омраза и унищожение.
***
Крадем го това време, защото не знаем какво друго да противопоставим на стихийната сила на войната. По-добре да крадеш, отколкото да убиваш, поне така степенувам аз тежестта на престъпленията, без да съм специалист по наказателно право.
Единственият легитимен пацифизъм е да не използваш оръжия.
България в това отношение е в двусмислено положение - макар че произвеждаме оръжия, ние имаме някаква смешна армия, която никога никому няма да стори зло.
Ще ми бъде тъжно, ако някой реши да ни превзема с военни средства - тук всеки агресор ще влезе като у тях си и няма да пукне една пушка. Но поне ще знаем, че не сме убивали собственоръчно. Българският принос в лудостта на взаимното унищожение е скромен - големи балалайки има по кръчмите и социалните мрежи, езикът на омразата и дезинформацията свирепства и по нашите земи, но само толкова. Малко са българските мъже, готови да вдигнат оръжие. 
Макар че омразата и дезинформацията също са оръжия за масово унищожение.
Примерно сега е много модерно да се завижда на материалната помощ за бежанците. Защо дават пари на бежанците, а не на нас? Ами защото имаме пари за кръчми и за интернет, където да плямпаме глупости, следователно не сме на ръба на оцеляването. Както и да е, дано все така да имаме пари за глупости, дано успеем да помогнем и на клетите бежанци, за които е писал и нашият национален поет Крачолов-Яворов.
В стихотворението “Бежанци” поетът описва неволята на македонските прокуденици, които идват в Майка България в началото на миналия век и тук намират своя пристан, но и много мъка - съдбата на бежанците не е цветя, рози и 40 лв. за кръчма.
В това стихотворение на Яворов има един куплет, който по днешните мерки малко прехвърля нотата на съчувствието. Ето какво пише поетът за някоя си безименна бежанка с приятна външност:

…Сред улицата ей мома,
на свят остала сам-сама,
не знае път нагде да хване;
ала и в грубия сукман
тя самодива е по стан:
без залък няма да остане…


Такива ги редил г-н Яворов, такива някакви рими си вадил от крачолите.
Той е голям поет и се е изказал лирически, казал там някаква горчива истина. А какви грозни приказки се говорят за клетите украинки, които бягат от войната. Пазете си, викат, мъжете, че украинките ще ги откраднат! И разни от сорта. Такива наистина заслужават да им откраднеш мъжете, ако са свестни - и да им оставиш 40 лв. за компенсация.
Знаете ли каква е разликата между това да има война и да няма война? Разликата е, че можем да се занимаваме с глупости и да воюваме със снежни топки.
Тази седмица шофьор от Шумен си карал колата край едно училище и бил бомбардиран със снежни топки. Той се стреснал и напердашил трима от нападателите. Глобили го за тая работа с 200 лв., което се равнява на дневните разходи за петима бежанци. И тук можем да спорим дали си заслужават боя немирниците, а не примерно - дали бомбардираният родилен дом в Украйна е бил укритие на украински войници.
С войници или без войници, родилният дом беше бомбардиран и от руините му изведоха бременни жени. Печална гледка, не като 40 лв. на цяло.
Един друг поет - Роджър Уотърс от Пинк Флойд, вика тия дни - Путин е гангстер, но такива са и президентите Буш, Клинтън, Обама. Сиреч и американските милитаристи са виновни за войната, и украинските нацисти са виновни.
Всички сме виновни за всичко, но големият факт и генералната отговорност за тази конкретно война лежи върху Владимир Путин. Той прати войски в Украйна да извършат прецизната операция - да бием въшки с чук по главата. Извиняваме се за тая художествена алегория, но ако така лекуваш другарчето от въшки, най-много някоя да прескочи на твоята глава, докато размазваш чуждата.
Путин в исторически план се сравнява със Сталин и днес руската опозиция говори за това, че се връща Сталиновата атмосфера на доносничество, страх и репресии. Същевременно Владимир Путин се дърпа исторически от Владимир Ленин, макар че са адаши и макар че Путин е дълбоко свързан с Ленинград - там е роден, там е почнала по-късно и политическата му кариера.
Враговете на Путин твърдят, че навремето Путин и като шпионин, и като начинаещ политик в градския съвет на Ленинград той не бил толкова кръвожаден, ами гледал повече да усвоява средства. Дори се цитира някакъв негов лозунг от онова време - началото на 90-те. Той обичал да казва като Гьоте: пара, повече пара! Хора, които го познават от онова време, твърдят, че така се изразявал: Бабки делать надо! Кинти трябва да се делкат! Обичал да придобива имущество с методи, близки до закона. И чак после в голямата политика почнал да се занимава с унищожение на хора, което както казва Шекспир, е професията на царете. Няма сега да ровим в Шекспир, ами ще се върнем на мисълта си - колко по-малко престъпление е кражбата от убийството или още по-страшно - масовото унищожение.
Кражбата при всички положения е по-леко престъпление от убийството и насаждането на страх с демагогия и репресии.
Затова и ние си откраднахме една стара съветска песничка за младия Ленин, и си я адаптирахме за Путин!  

Той просто краде в Ленинград,
сърцето тревожно тупти…
Володя е толкова млад
и само събира пари,
и само събира пари - .
наместо да реже глави!
***

Звуков файл - тук:

 

Песента за младия Ленин - тук: 

"И вновь продолжается бой".Legendary Soviet Revolution Song.Legendary Soviet Red Army Song."The battle is still going on"...Песня "И вновь продолжается бой" ...

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?