Quantcast

Медия без
политическа реклама

CNN: България е предложила да дари своите МиГ-29 на Украйна

МО отрича разговори за безвъзмездно предоставяне на изтребители, но не и за триъгълни сделки

10 Апр. 2023Обновена
Уикипедия
Български МиГ-29

България е предложила преди два месеца да даде бъзвезмездно своите изтребители МиГ-29, твърди CNN , като се позовава на свръхсекретен доклад на Пентагона, който е бил част от изтеклите онлайн документи 

"На 23 февруари България изрази готовност да дари своята флотилия от изтребители МиГ-29 на Украйна", пише в доклада. В документа това е оценено като предизвикателство, тъй като би оставило България без изтребители, за да изпълнява мисиите си за охрана на въздушното пространство, докато не бъдат доставени произведените в САЩ F-16, "което е след поне година“.

Докато управлява служебното правителство, България няма да предостави на Украйна нито изтребители, нито зенитно-ракетни комплекси, нито танкове, нито бронетранспортьори.

На въпрос на "Сега" как ще коментират информацията на CNN, от Министерството на обраната обявиха, че са запознати, но поискаха писмени въпроси преди да отговорят.

След 5-часово мислене, накрая МО излезе с официално съобщение.  В него се твърди, че "Министерството на отбраната не е провеждало разговори за безвъзмездно предоставяне на български изтребители МиГ-29 на Украйна" както и, че "подобно решение би довело до дефицит от способности, което е в противоречие с Конституцията на България и Закона за отбраната и въоръжените сили". 

В същото време се отбелязва, че в "изпълнение на решението на Народното събрание от края на 2022 г. Министерството на отбраната последователно проведе разговори за възможностите за реализиране на т.нар. „триъгълни сделки“, за замяна на част от наличното въоръжение със съвместимо такова от съюзни държави, без да се допуска загуба на способности".

Великобритания стана поредната държава, която опровергава българския президент Румен Радев, че армията ни не може да получи бързо съвременно западно оръжие срещу предаването на налично съветско въоръжение на Украйна.

Информацията на американския телевизионен канал силно контрастира на публично заявеното от президента Румен Радев и военния министър Димитър Стоянов, че България няма по никакъв повод да дава изтребители на Украйна. Само преди дни държавният глава в прав текст обяви, че "докато управлява служебното правителство, България няма да предостави на Украйна нито изтребители, нито зенитно-ракетни комплекси, нито танкове, нито бронетранспортьори".

Министерство на отбраната обяви още една многомилионна поръчка в опит да спаси МиГ-29. Този път военните предлагат 19,2 млн. лв. за основен, капитален и възстановителен ремонт на 6 двигателя за изтребителите.

Освен това за последния месец Министерство на отбраната обяви 2 обществени поръчки, свързани с МиГ-29 за общо над 45 млн.лв. Те са свързани с доставка и ремонт на двигатели за изтребителите, което не предполага самолетите да бъдат давани на Киев. 

В момента страната ни разчита само на съветските МиГ-29, от които едновременно могат да се използват не повече от 7-8 самолета. Наскоро военният министър каза, че България има общо 18 такива самолета, но е тайна какво е състоянието им.

Ако не се намерят двигатели за остарелите МиГ-29, техният ресурс може да бъде удължен най-много до края на 2023 г. Първите от общо 16 закупени изтребителя F-16 се очакват през 2025 г.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?