Медия без
политическа реклама

Вашингтон оценява рисковете от изтичането на секретни документи

Украйна е променила частично военните си планове след теча, твърди CNN

10 Апр. 2023Обновена

Американското министерство на отбраната съобщи, че различни правителствени служби правят оценка какви последствия може да има от изтичането на секретни разузнавателни документи за националната сигурност на САЩ и съюзниците и партньорите им. 

"Министерството на отбраната продължава да прави преглед и оценка на автентичността на фотографираните документи, които циркулират в социалните медии и изглежда, че съдържат чувствителна и строго секретна информация", се казва в съобщението на Пентагагона, цитирано от Ройтерс, предаде БТА.

През миналата седмица в социалните мрежи се появиха копия на документи, за които се твърди, че съдържат военни тайни на САЩ, свързани с Украйна, Китай и Близкия изток.

В интернет се появиха нови документи, за които се твърди, че съдържат военни тайни на САЩ, свързани с Украйна, Китай и Близкия изток, съобщават медии, цитирани от ДПА.

Украйна е променила частично военните си планове след теча на американски секретни документи, съобщи CNN, позовавайки се на анонимен източник, близък на президента Владимир Зеленски. А Пентагонът е предприел стъпки за съкращаване на потока от особено важни документи, до които обикновено стотици правителствени служители имат достъп, твърди CNN. 

В много от пуснатите в интернет секретни копия е отбелязано, че документите са изготвени от разузнавателно звено към Министреството на отбраната, известно като J2, и са предназначени за брифинги. 
 

"Очакваме САЩ да споделят какво е показала тяхното разследване, но и ние правим собствени оценки на евентуалните щети, е казал пред CNN чиновник из страна, влизаща в алианса "Пет очи", в който влизат САЩ, Австралия, Канада, Нова Зеландия и Великобритания.
 
Според експерти по сигурността и американски правителствени източници, цитирани от Ройтерс, източникът на документите може да е в САЩ. Вашингтон не изключва възможността зад изтичането на информацията да стоят проруски елементи. Смята се, че това е един от най-сериозните пробиви в американската сигурност след публикуването на над 700 хиляди документа от Уикилийкс през 2013 г.

Двама американски представители са казали пред агенцията в неделя, че не изключват документите да са били манипулирани, за да заблудят следователите за произхода им или за да разпространят невярна информация, която може да навреди на интересите на САЩ в сигурността.

Един от документите, датиран от 23 февруари и отбелязан с гриф "Секретно", описва подробно как противовъздушната система С-300 на Украйна ще бъде изчерпана до 2 май, ако се запази досегашната скоростт на използването й. 

Подобна строго охранявана информация може да бъде от голяма полза на руските сили и Украйна обяви, че президентът Зеленски и високопоставени служители в сферата на сигурността са се срещнали в петък, за да обсъдят начини да предотвратят изтичането на данни.

Още "тайни"

В друг документ с гриф "Строго секретно", съдържащ разузнавателна информация на ЦРУ от 1 март, се казва, че израелското разузнаване Мосад насърчава протестите срещу плановете на премиера Бенямин Нетаняху да засили контрола над Върховния съд. В сведението пише, че информацията е дошла по разузнавателни канали. Ако това е вярно, би означавало, че САЩ са шпионирали един от най-важните си съюзници в Близкия изток.

Нетаняху вчера категорично отхвърли твърденията в документа, които определи като "неверни и без каквато и да било основа".

В един от публикуваните документи се съдържат вътрешни разговори на южнокорейски представители, които дискутират натиска на САЩ върху Сеул да предостави въоръжение на Украйна и политиката на Южна Корея да не прави това.

Според двама пожелали анонимност американски представители документите показват ситуация отпреди повече от месец и не съдържат последните разузнавателни оценки на Пентагона.

 

Възможно ли е 

Частната военна компания "Вагнер", която е острие на войната на Путин в Украйна, се е опитвала да закупи оръжие от Турция - страна членка на НАТО. Това става ясно от изтеклите в интернет документи, съобщава "Вашингтон поуст".

Изданието пише, че в началото на февруари от "Вагнер" са преговаряли с турски представители за доставка на  оръжия и оборудване в Мали и в Украйна. В изтеклите документи се посочва и че лидерът на Мали Асими Гоита е потвърдил информацията.  

Според "Вашингтон поуст" обаче изтеклите документи не изясняват дали турското правителство е знаело за опитите на "Вагнер" или дали те са се "оказали плодотворни".

"Разкритието, че съюзник от НАТО може да е помагал на Русия във войната ѝ срещу Украйна, може да се окаже взривоопасно",  отбелязва изданието.

 

"Вагнер" е обвинена в нарушения на човешките права, включително изтезания и убийства, в Украйна, Сирия, Либия, Централноафриканската република, Судан и Мозамбик.

По-рано през януари Министерството на финансите на САЩ определи частната военна групировка на Пригожин като "значима транснационална престъпна организация" и наложи санкции на мрежата ѝ за поддръжка по целия свят.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата