Медия без
политическа реклама

Секретните документи от Пентагона са били достъпни много по-дълго и по-широко

Джак Тейшера е започнал публикуването на информация веднага след началото на войната в Украйна

22 Апр. 2023
Джак Тейшера засега е обвинен само за едно, по-малко изтичане на секретни документи
Джак Тейшера засега е обвинен само за едно, по-малко изтичане на секретни документи

Джак Тейшера е започнал да разпространява секретните документи от Пентагона много по-рано и сред много по-широк кръг, отколкото бе досега известно, показва разследване на The New York Times.

През февруари 2022 г., скоро след нахлуването в Украйна, потребителски профил, съответстващ на този на Джак Тейшейра, започва да публикува секретни разузнавателни данни за руските военни действия в неразкрита досега чат група в Discord, социална медийна платформа, популярна сред геймърите. В нея членуват около 600 души.

Делото срещу 21-годишния Джак Тейшейра, който беше арестуван на 13 април, е за изтичането на секретни документи в друга група Discord от около 50 членове, наречена Thug Shaker Central. Там той започва да публикува чувствителна информация през октомври 2022 г.

Не е ясно дали властите са запознати с класифицирания материал, публикуван в тази допълнителна чат група в Discord.

Новооткритата информация включва подробности за руските и украинските жертви, дейността на шпионските агенции на Москва и актуална информация за помощта, предоставяна на Украйна. Потребителят твърди, че публикува информация от Агенцията за национална сигурност, Централното разузнавателно управление и други разузнавателни агенции.

Допълнителната информация повдига въпроси защо властите не са открили изтичането по-рано, особено след като още стотици хора биха могли да видят публикациите.

Разкриването на някои от най-строго пазените тайни на Америка предизвика критики за това как Пентагонът и разузнавателните агенции защитават класифицираните данни и дали има слабости както в проверката на хората за достъп до сигурност.

The New York Times научава за по-голямата чат стая от потребител на Discord. За разлика от Thug Shaker Central втората чат стая е публично достъпна в YouTube и се открива за секунди.

Верига от цифрови доказателства свързва публикациите, съдържащи чувствителната информация, с Джак Тейшейра. Публикациите, прегледани от вестника, приличат на подробни писмени разкази за самите класифицирани документи и идентифицират от коя разузнавателна агенция са. Въпреки че изглежда, че потребителят вероятно е публикувал снимки на някои документи, те са били изтрити от групата за чат.

Джошуа Хание, един от адвокатите на Джак Тейшейра от офиса на обществените защитници в Бостън, отказа да коментира последните разкрития. Служители от Федералното бюро за разследване и Министерството на правосъдието също отказаха коментар.

Изглежда, че първото изтичане на информация е станало по-малко от 48 часа след нахлуването на Русия в Украйна. „Видях доклад на Пентагона, който казва, че 1/3 от силите се използват за нахлуване“, пише потребителят. Очевидно нетърпелив да впечатли другите в групата, които се усъмняват в неговия анализ, той пише: „Имам малко повече от информация с отворен код. Предимства да бъдеш в разузнавателна единица на USAF“, имайки предвид Военновъздушните сили на Съединените щати.

Някои от публикуваните разузнавателни данни изглежда предсказват развитието на бойното поле. На 27 март 2022 г. Джак Тейшейра споделя секретна информация за руското изтегляне от Киев, която е „намерил на сайт на Агенцията за национална сигурност“.

„Някои „големи“ новини. Може да има планирано изтегляне на войските западно от Киев, на всички войски", пише той. Два дни по-късно руски официални лица обявиха, че се изтеглят от украинската столица.

Някои публикации започват с актуализация на броя на жертвите. Джак Тейшейра съобщава за приоритетните цели на Украйна и дейността на руските разузнавателни служби. Той проявява особен интерес към актуалната информация кои страни предоставят оръжейна помощ на Украйна.

 

Как Тейшейра се е сдобил с документите, които е обвинен, че е публикувал онлайн, е ключов въпрос за разследващите. Те смятат, че той е използвал администраторски привилегии, свързани с работата му в областта на информационните технологии, за достъп до документи. В публикациите си Тейшейра отбелязва, че работата му му дава достъп до материали, които другите не могат да видят. „Работата, която имам, ми позволява да получа предимство пред повечето разузнавачи“, пише той.

Тейшейра също така твърди, че активно претърсва класифицирани компютърни мрежи за материали за войната в Украйна. Когато един от потребителите на Discord го призова да не злоупотребява с достъпа си до класифицирана разузнавателна информация, Тейшейра отговоря: „Твърде късно“.

В един момент той предлага да сподели информация насаме с членове на групата, живеещи извън Съединените щати. „Изпратете ми запитване на лични съобщения и мога да ви кажа какво имам“, написа той.

При друг случай той пише, че е успял да получи достъп до сайт, управляван от Агенцията за национална сигурност, която се фокусира върху комуникации, прихванати от компютърни мрежи, за да търси актуална информация за войната.

Джак Тейшейра също така твърди, че има достъп до разузнавателна информация от американски партньори. „Обикновено работя с хора от GCHQ, когато разглеждам чужди държави“, каза той в чат групата през септември 2022 г., имайки предвид британската агенция за разузнаване, сигурност и кибернетични въпроси.

Говорител на Агенцията за национална сигурност отказа коментар, препращайки въпроси към Министерството на правосъдието. Говорителка на британското посолство също отказа коментар.

Тейшера споделя по-подробна информация с по-голямата чат група до преди месец. „Бях много щастлив, с желание и ентусиазъм да отразявам това събитие през изминалата година и да споделя с всички вас нещо, което не много хора могат да видят“, пише той на 19 март, преди да добави: „Реших да спра с актуализациите.”

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?