Медия без
политическа реклама

ФБР арестува 21-годишен военен заради теча от Пентагона

Джак Тейшейра получи обвинение по закона срещу шпионажа за изнасяне на секретни документи

14 Апр. 2023Обновена
CNN показа кадри от задържането на Джак Тейшейра

ФБР обяви, че е арестувало в дома му в Норт Дайтън, Масачузетс предполагаемия извършител, който е изнесъл секретната информация от Пентагона, която разтърси света в последните дни. Оказа се, че той е 21-годишен служител на военна база, който обича да играе видеоигри и е направил всичко това, за да се похвали на групата си в интернет със своите способности. Името му е Джак Тейшейра.

Днес Тейшейра бе обвинен по закона срещу шпионажа за неразрешено изнасяне и употреба на класифицирани документи и материали, предадоха световните агенции. Той ще получи служебен защитник и засега остава зад решетките. Младежът се яви във федерален съд в Бостън тази сутрин и с изключение на слаба усмивка към близките си не прояви друга реакция. На заседанието прокурорът Надин Пелегрини обяви, че обвинението ще иска по 10 години за всяко обвинение. Следващото явяване в съда на Тейшейра ще бъде идната сряда, когато магистратите ще решават за мярката му за неотклонение.

Засега обвинението се отнася до само един от десетките изнесени документи - за войната в Украйна. Вероятно това ще е само началото и прокурорите ще цитират и други документи при повдигането на допълнителни обвинения или в хода на процеса, предположи "Гардиън".

В съда днес бе потвърдено, че Тейшейра е имал най-висока степен достъп до класифицирана информация. Разбраха се и подробности как е бил установен. ФБР-агентът Патрик Люкенхоф разказа, че той е бил идентифициран от друг член на чат групата в социалната платформа "Дискорд", а самата платформа (без да се споменава името й) е предала адреса му и други детайли. След това ФБР показали снимка от шофьорската му книжка на свидетеля и той го разпознал сред други сходни лица. В последните часове в медиите излязоха много подробности за Тейшейра, споделени от тинейджър, участвал в неговата група.

Установени са файловете, които е отварял Тейшейра, като ФБР съобщи, че на 6 април, след като документите вече са публикувани в мрежата, издайникът започнал да търси в системата за "теч", очевидно в опит да види дали го разследват.

 

"Вашингтон пост" разкрива, че Джак Тейшейра е военен, който служи в базата на националната въздушна гвардия Отис в Кейп Код, Масачузетс. Там е базиран 102-ри разузнавателен полк. Тейшейра служи в Националната гвардия на САЩ от 2019 г. и е посочен като пилот 1-ви клас. Семейството му живее в Дейтън, Масачузетс, на около 55 мили южно от Бостън. Вестникът пише, че Джак е от "патриотично семейство".

Някои членове на чат групата в онлайн платформата "Дискорд" са показали на вестника видео на Тейшейра, в което той „крещи расистки и антисемитски обиди, преди да стреля с пушката си“. Но приятел от военната база описва Тейшейра като американски патриот, ревностен католик и либертарианец, интересуващ се от оръжия, но съмняващ се в бъдещето на Америка.

Тейшера е имал достъп до Joint Worldwide Intelligence Communications System (JWICS), откъдето е възможно да се четат и евентуално да се отпечатват записи със същото ниво на достъп като изтеклите документи.

Тейшейра разказва на участниците в своята чат стая в "Дискорд", че е бил работник по техническата поддръжка в базата на Кейп Код и следователно е имал достъп до секретни документи. Tази информация се счита за достоверна – с такъв достъп се оказват „хиляди военнослужещи и държавни служители, заемащи длъжности до най-ниско ниво“.

 

Какво се знае дотук

В последните дни от военното министерство на САЩ изтичат разкрития, които създадоха проблеми по цял свят. Дотук са извадени документи за потенциалните планове на Украйна за пролетна офанзива във войната, за шпионирането на партньорски държави като Израел, Южна Корея и отново Украйна, за предполагаемо участие на руския съюзник Сърбия в доставки на оръжие за Украйна и др. Смята се, че видяното е само върхът на айсберга и в тъмната мрежа циркулират много повече документи.

Сега новите разкрития потвърждават, че течът той се дължи не на някаква сложна шпионска операция, а на опасната практика да се раздават права за достъп до поверителна информация на широк кръг от служители, контрактори и цивилни лица. Според разследване на "Вашингтон пост" човекът, изнесъл документите, е служител на американска база. Той е млад, маниак на тема оръжия, с антисемитски и расистки убеждения. Изнесъл документите, за да впечатли 20-ина души в онлайн чат група. Подвизава се с инициалите OG.

OG изглежда е лидер на група, сформирана през 2020 г. в платформата Discord от оръжейни ентусиасти и геймъри. Групата стана известна преди няколко дни благодарение на разкрития на "Белингкат". Известна е като Thug Shaker Central, в нея се влиза само с покана и сред 20-ината й членове има руснаци, украинци и други чужденци. Миналата година OG започва да публикува документи в канал, който нарича "Мечка срещу прасе". Първо пуска преписи на документи, за да държи другите участници в групата в течение на правителствените тайни. Когато не му обръщат внимание, OG започва да пусна снимки на файловете - по няколко на седмица. Това се случва от края на миналата година.

Този човек не работи нито за руснаците, нито за украинците. Мрази американското правителство заради твърде голямата власт, харесва повечето десни политици, не е имал за цел да изнася тайните пред обществеността, а само да ги сподели в своя тесен кръг, разказват хора, които го познават. Естествено, документите не остават в тайна дълго време.

По-късно "Ню Йорк Таймс" достигна до името на заподозрения - Джак Тейшейра, идентифициран от американските федерални служители на реда. 21-годишният младеж е член на Националната гвардия на Масачузетс.

Той ръководи малка онлайн група от 20-30 членове, наречена Thug Shaker Central - предимно млади хора и тийнейджъри, обединени от общата любов към оръжията, расистките онлайн мемета и видеоигрите. Тейшейра изнесъл данните, защото искал да се похвали на приятелите си от групата.

На 28 февруари няколко десетки преснимани документи са споделени на друг сървър в Discord, посветен на филипински ютюбър, който се подвизава под псевдонима Мао. Мао съобщава пред "Политико", че става дума за 30-ина файла, повечето за войната в Украйна. От канала на Мао друг потребител споделя десетина файла на трети сървър - за Minecraft, на 4 март и оттам документите цъфват в "Телеграм", 4Chan и "Туитър" в началото на април. Военният министър на САЩ Лойд Остин е уведомен за теча на 6 април, а по-късно същия ден го съобщава "Ню Йорк Таймс". Малко преди това OG поства истерични съобщения в групата, след което я изтрива, прехвърля членовете й на нов сървър и се сбогува с тях, като ги предупреждава да се снишат и да изтрият всякакви следи, водещи към него, както и самите документи.

Всички тези разкрития идват от непълнолетен младеж от групата и са потвърдени от други анонимни участници в нея. Същият тинейджър е източник и на информацията на "Белингкат", но до сряда вечерта все още не е бил търсен от властите въпреки започналото разследване на случая, посочват медиите. Той казва, че познава OG от около 4 години, знае истинското му име и къде живее. Местонахождението на OG към момента не е известно. Според източника, който е разговарял с него в последните дни, той е "силно объркан и не знае какво да прави", но бил наясно какви ще са последствията.

"Вашингтон пост" твърди, че екипът му е видял общо 300 снимки на класифицирани документи - три пъти повече от предполагаемото. Засега по света реакциите са приглушени, отбелязва "Гардиън". Зам.-външният министър на Русия Сергей Рябков допусна в сряда течът да е опит за заблуда. "Америка е страна по конфликта и на практика води хибридна война срещу нас, затова е възможно такива техники да се прилагат за заблуда на врага - Руската федерация", коментира Рябков пред руски медии.

Украйна прави анализ на потенциалните вреди от разкритията. Документите съдържат сведения за 12 новосформирани военни формирования, въоръжени със западни танкове и бронирани машини, които могат да поведат офанзива срещу руските позиции. Сърбия пък отрече да е давала оръжие на Украйна.

Тези дни стана известно, че броят на служителите и контракторите с достъп до най-секретна информация в САЩ е набъбнал до невероятните 1,25 млн. души. Сега спешно този кръг се ограничава до минимум.

Що за интернет джунгла е "Дискорд":

годишният Джак Тейшейра - незабележим служител на военна база в Норт Дайтън, Масачузетс, бе арестуван за изнасяне на секретните документи от Пентагона, които разтърсиха света в последните дни.

ПЪРВИ КОМЕНТАР НА ДЖО БАЙДЪН

Американският президент Джо Байдън направи първия си коментар относно големия теч на секретни данни. При посещението си в Ирландия той най-накрая говори по темата, след като по-рано игнорира репортерски въпрос за това. 

Помолен още веднъж да коментира Байдън каза: "Не мога точно сега, тече пълно разследване - на разузнавателната общност, на министерството на правосъдието. Доближаваме се... Ние нямаме – нямам отговор". 

Запитан дали е загрижен, президентът отговори: "Загрижен съм, че това се е случило. Но същевременно няма нищо (в изтеклите данни), което да ме притеснява".

Още по темата