Quantcast

Медия без
политическа реклама

Военните са крили дори от Байдън, че шефът на Пентагона е в болница

Оказа се, че Лойд Остин не само е бил в медицински център, но дори е изкарал дни наред в интензивно отделение

07 Яну. 2024Обновена
Архив ЕПА/БГНЕС
Лойд Остин и Джо Байдън във времето, в което първият е четиризвезден генерал, а вторият е само вицепрезидент

Военните са крили дни наред дори от президента Джо Байдън, че шефът на Пентагона Лойд Остин е в болница, а пък той се оказа, че е лежал дори в интензивно отделение. 

Само преди ден Пентагона изненадващо обяви в официално съобщение, че министърът на отбраната на САЩ е бил приет още в понеделник вечерта на 1 януари във военната болница "Уолтър Рийд", която се намира близо до Вашингтон "заради усложнения, последвали неспешна медицинска процедура".

В неделя Си Ен Ен обяви, че президентът на САЩ Джо Байдън изобщо не е знаел не само, че министърът на отбраната Лойд Остин е в болница, а е държан в неведение дни наред. Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан в крайна сметка е информирал Байдън в късния следобед на 4 януари, скоро след като самият Съливан е научил, че Остин е хоспитализиран. 

Ен Би Си пък разкри, че Остин не само е бил в болница, но е изкарал четири дни в интензивно отделение

Самият Остин направи първото си изявление  в събота срещу неделя, пет дни след като беше приет в болницата, като заяви, че е можел да свърши "по-добра работа" при уведомяването на обществеността. Шефът на Пентагона не обяви никакви подробности за състоянието си, нито казва защо точно е бил хоспитализиран на 1 януари. Според служител на отбраната на 6 януари той е останал в болницата, предава БГНЕС.

Остин благодари на "невероятния" персонал на Националния военномедицински център "Уолтър Рийд" за грижите, които е получил, и заяви, че е "на крака" и очаква с нетърпение да се върне в Пентагона.

В изявлението си, което съдържа общо седем изречения, той споделя "загрижеността на медиите относно прозрачността" и заявява: "Поемам ангажимент да се справя по-добре". Той  обаче не се извинява за това, че не е уведомил своевременно обществеността или пресата. Висшите административни и военни служители, които са хоспитализирани, обикновено публикуват изявление в рамките на 24 часа.

Високопоставени служители от администрацията заявили, че са били шокирани да научат за хоспитализацията на ръководителя на Пентагона и за забавянето на информирането на Белия дом.

Преобладаващата реакция беше загриженост за благополучието на Остин, който по принцип е харесван в Белия дом.

Все пак служителите признаха, че ситуацията е крайно необичайна и бяха изненадани от забавянето на информирането на президента и висшето ръководство на Съвета за национална сигурност.

Зам.-министърът на отбраната Катлийн Хикс временно е поела задълженията на министъра на отбраната, докато е била на почивка в Пуерто Рико по времето, когато Остин е бил хоспитализиран, заявяват двама американски служители. Хикс е пристигнала в Пуерто Рико преди хоспитализирането на Остин.

Според трима конгресмени, запознати с въпроса, комисиите за надзор на Конгреса са били уведомени за хоспитализацията на Остин едва на 5 януари.

В събота говорителят на Пентагона Пат Райдър неуточни какви са медицинските усложнения и за какъв период от време е хоспитализиран Остин.  "Той се възстановява бързо и  ще започне отново да изпълнява всичките си задължения", посочи само говорителят.

Райдър уточни тогава пред Франс прес и, че "във всеки момент зам.-министърката на отбраната е била готова да действа и да упражнява при необходимост правомощията на министъра".

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Дж. Остин вече е в България, предава БНТ. Той кацна във военновъздушната база на българската армия в Безмер.

Зам.-министърката на отбраната Катлийн Хикс е изпълнявала министерските задължения и е взела рутинни решения от името на Остин тази седмица, твърди още говорителят.

Хоспитализацията на Остин идва в момент на високо напрежение в Украйна, както и в Близкия изток, където има война между Израел и Хамас и когато подкрепяните от Иран сили в Йемен нанасят удари по корабоплаването, а други в Ирак и Сирия атакуват американските войски с ракети и безпилотни самолети. 

"Сега" припомня:

70-годишният Лойд Остин зае поста на шеф на Пентагона през януари 2021 г.  Американският Сенат утвърди тогава пенсионирания генерал за министър на отбраната, който получи огромна подкрепа, както от демократите на Байдън, така и от опозиционните републиканци.

Встъпването в длъжност на Остин бе особен случай и изискваше и двете камари на Конгреса да приемат отделен законопроект. Това бе така, защото според американското законодателство Пентагонът не може да бъде оглавяван от лица, напуснали активна военна служба преди по-малко от седем години. На практика тази забрана се отнасяше и за Остин, който се оттегли от активна служба през пролетта на 2016 г. За да се преодолее тя, то трябваше да има специални гласувания.

Двадесет страни поеха ангажимент да предоставят оръжия на Украйна, за да ѝ помогнат да се изправи срещу руските сили, заяви на пресконференция в Пентагона американският министър на отбраната Лойд Остин, цитиран от Франс прес и БТА. Срещата премина много добре.

Преди това в историята на САЩ Конгресът е правил такова изключение само два пъти: за Джордж Маршал през 1950 г. и за Джеймс Матис през 2017 г.

Остин е бил на активна военна служба почти 41 години. Той стана шестият афроамериканец в историята на САЩ, получил четири генералски звезди. Обявявайки намерението си да назначи Остин на поста началник на американското военно ведомство, Байдън подчерта заслугите на пенсионирания генерал в Ирак през 2010-2011 г. По това време Байдън беше вицепрезидент на САЩ.

Още по темата