Медия без
политическа реклама

Пентагонът: 20 страни се съгласиха да дадат мощни оръжия на Украйна

Лойд Остин благодари специално на Дания, че ще предостави противокорабни ракети "Харпун"

24 Май 2022
БГНЕС архив

Двадесет страни поеха ангажимент да предоставят оръжия на Украйна, за да ѝ помогнат да се изправи срещу руските сили, заяви на пресконференция в Пентагона американският министър на отбраната Лойд Остин, цитиран от Франс прес и БТА.

"Срещата премина много добре. Множество страни ще предоставят артилерийски боеприпаси, системи за брегова охрана, танкове и други бронирани машини, които са необходими" на армията на Киев", добави той след заседание на контактната група за Украйна.

Американският министър на отбраната Лойд Остин ще проведе на 26 април среща, посветена на Украйна, във военновъздушната база "Рамщайн" в Германия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Агенциите се позовават на Пентагона.

Остин изрази специална благодарност на Дания, която ще предостави ракети "Харпун" за защита на украинските брегове, отбелязват световните агенции

Няколко държави са готови да изпратят ракети „Харпун“ на Украйна, с които да се противодейства на руските  военни кораби в Черно море, пише британското издание „Телеграф“, цитирано от БТА. Целта е да се накара Русия да свали морската блокада.

Няколко дни по-рано стана ясно, че няколко държави са готови да изпратят ракети „Харпун“ на Украйна, с които да се противодейства на руските  военни кораби в Черно море. Тогава британското издание „Телеграф“ че САЩ обмислят да изпратят на Украйна усъвършенствани противокорабни ракети, които да сложат край на морската блокада, наложена от Кремъл върху доставките на храни за света. Представители на САЩ заявиха тогава, че противокорабните ракети „Харпун“ и NSM с обсег от почти 300 км, могат да бъдат изпратени или директно от САЩ, или от европейски съюзници, които разполагат с тях.

Намираме се в качествено нова фаза, за която никой не беше мечтал, заяви външният министър на Украйна Дмитро Кулеба, цитиран от УНИАН. Украинската армия преминава на натовско въоръжение.

Целта е да се накара Русия да свали морската блокада. За доставка на тези ракети се заговори още на срещата на НАТО в края на март, но тогава бе обявено, че подобна доставка ще има "технически предизвикателства". Освен това имаше страхове да не би оръжието да попадне в руски ръце, както и нуждата от продължително обучение за използването му. Сега очевидно са преодолени всички пречки и все по-упорито и официални лица допускат даването на мощните ракети.

Около 20 кораба на руските военноморски сили, включително подводници, се намират в Черно море, поради което Украйна поиска да й бъдат предоставени модерни противокорабни оръжия. Източник от "Даунинг стрийт" заяви, че Обединеното кралство се ангажира да изпрати повече ракети "суша-вода" на Украйна и смята, че те ще бъдат необходими за решаване на проблема с блокадата. Според  Брайън Кларк, експерт по военноморските въпроси във вашингтонския института "Хъдсън", изпращането дори на по-малко от две дузини ракети може да накара Русия да вдигне блокадата.

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?