Медия без
политическа реклама

Западът дава на Украйна ракети "Харпун" срещу руската морска блокада

САЩ и нейни съюзници организират доставка на мощното противокорабно оръжие във варианта "суша-вода"

20 Май 2022
Архив ЕПА/БГНЕС

Няколко държави са готови да изпратят ракети „Харпун“ на Украйна, с които да се противодейства на руските  военни кораби в Черно море, пише британското издание „Телеграф“, цитирано от БТА.

Целта е да се накара Русия да свали морската блокада. За доставка на тези ракети се заговори още на срещата на НАТО в края на март, но тогава бе обявено, че подобна доставка ще има "технически предизвикателства". Освен това имаше страхове да не би оръжието да попадне в руски ръце, както и нуждата от продължително обучение за използването му. Сега очевидно са преодолени всички пречки и все по-упорито и официални лица допускат даването на мощните ракети.

Затова и британското издание посочва вече много по-конкретни неща. То твърди, че САЩ обмислят да изпратят на Украйна усъвършенствани противокорабни ракети, които да бъдат използвани срещу  руските бойни кораби в Черно море и да сложат край на морската блокада, наложена от Кремъл върху доставките на храни за света. Представители на САЩ заявили, че противокорабните ракети „Харпун“ и NSM могат да бъдат изпратени или директно от САЩ, или от европейски съюзници, които разполагат с тях.

Няколко държави са готови да изпратят ракети "Харпун" с обсег от почти 300 км, но се колебаят дали да бъдат първите, които да го направят, на фона на опасения от ескалация, отбелязва британското издание.

Украински военен завод край Киев, произвеждащ ракети, за които се твърди, че са използвани за поразяване на руския крайцер "Москва", е частично разрушен след руски удари през нощта, съобщава АФП, цитирана от БНР.

Около 20 кораба на руските военноморски сили, включително подводници, се намират в Черно море, поради което Украйна поиска да й бъдат предоставени модерни противокорабни оръжия. Източник от "Даунинг стрийт" заяви, че Обединеното кралство се ангажира да изпрати повече ракети "суша-вода" на Украйна и смята, че те ще бъдат необходими за решаване на проблема с блокадата. Според  Брайън Кларк, експерт по военноморските въпроси във вашингтонския института "Хъдсън", изпращането дори на по-малко от две дузини ракети може да накара Русия да вдигне блокадата.

Министерството на отбраната на Руската федерация съобщи тази вечер, че флагманът на руския черноморски флот "Москва" е потънал.

Владимир Путин блокира украинските пристанища, за да спре изнасянето на зърно и други продукти от Украйна, известна като "житница на Европа", и това предизвика световна продоволствена криза, отбелязва "Телеграф". ООН призова Русия да прекрати блокадата и предупреди, че повишаването на световните цени на храните може да доведе до масов глад.

Украйна потвърди днес, че е унищожила още един руски десантен кораб близо до малкия Змийски остров в Черно море, предаде АФП.

Британският премиер Борис Джонсън в разговор с президента на Украйна Володимир Зеленски вчера обсъди как да се възобновят "критичните морски и сухопътни" вериги за доставки, припомня изданието, както и изказването на Антъни Блинкън, държавният секретар на САЩ: "Хранителните доставки за милиони украинци и милиони други по света буквално са станали заложници на руските военни."

Москва заяви, че ще вдигне блокадата само ако отпаднат санкциите, наложени на Русия. 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?