Медия без
политическа реклама

Русия отмъщава за потъналия крайцер с удари по киевски завод за ракети

С това Москва индиректно признава, че флагманът на руския черноморски флот е потопен от украински "Нептун"

15 Апр. 2022

Украински военен завод край Киев, произвеждащ ракети, за които се твърди, че са използвани за поразяване на руския крайцер "Москва", е частично разрушен след руски удари през нощта, съобщава АФП, цитирана от БНР.

Цех и административната сграда на завода "Визар", който се намира край киевското международно летище "Жуляни", са претърпели значителни щети.

По-рано Русия съобщи че с ракети "Калибър" е поразила военен обект в покрайнините на Киев, където са произвеждани зенитни и противокорабни ракети.

Руският удар идва ден, след като Украйна обяви, че с ракети "Нептун" е поразила флагмана на руския Черноморски флот "Москва", който по-късно потъна. Според изявление на държавната оръжейна компания "Укроборонпром" точно в завод "Визар" се произвеждат ракети "Нептун".

Москва отричаше крайцерът да е бил удрян с ракети и твърдеше, че е избухнал пожар на борда. Със сегашните удари обаче на практика Русия признава украинските попадения.

Министерството на отбраната на Руската федерация съобщи тази вечер, че флагманът на руския черноморски флот "Москва" е потънал.

Андрей Сизов (47 г.), собственик на намираща се в близост работилница за дървообработка, каза, че ударът бил извършен към 1,30 ч през нощта, тогава го извикала охраната. Имало 5 удара общо. Негов служител бил в офиса и от взрива бил повален. Сизов също смята, че Русия си отмъщавала за крайцера "Москва".

Броят и мащабът на ракетните удари по цели в Киев ще бъдат увеличени в отговор на каквито и да е терористични атаки или саботаж на руска територия. За това предупреди говорителят на руското министерство на отбраната ген.-майор Игор Конашенков, цитиран от БТА.

Той съобщи, че тази нощ ракета с морско изстрелване "Калибър"е поразила Жулянския машиностроителен завод "Визар" в покрайнините на украинската столица. Унищожени са цехове за производство и ремонт на зенитно-ракетни комплекси.

Конашенков твърди, че от началото на "специалната военна операция" в Украйна руските сили са унищожили 132 самолета, 105 хеликоптера, 456 безпилотни летателни апарата, 2213 танка и други бронирани превозни средства.

Последвайте ни и в google news бутон