Медия без
политическа реклама

Военен от САЩ изнесе държавни тайни в сайт за запознанства

Пенсионираният полковник смятал, че говори с украинка

05 Март 2024
Pixabay

Пенсиониран полковник от САЩ изнесе класифицирана информация на персона, с която се свързал чрез сайт за запознанства. Дейвид Франклин Слейтър, на 63 г., е работил до 2022 г. за стратегическото командване, което надзирава ядрения арсенал на САЩ. Той е споделял тайните, които научавал чрез поверителни брифинги за нахлуването на Русия в Украйна на човек, за когото смятал, че е украинка. Полковникът е задържан в събота и днес му предстои да се яви пред съда.

"Украинката" непрекъснато го разпитвала за военни тайни на САЩ, обявиха вчера прокурорите. "Скъпи, какво показват екраните в специалната зала?? Толкова е интересно", гласи едно съобщение, изпратено на 11 март м.г. "Ти си моят таен агент. С обич", се казва в друго, след като контактът иска информация за конкретна чужда страна. Коя е тя е класифицирана информация. "Сладкият ми Дейв, благодаря за ценната информация" и "ти си моят таен информатор, любов!" са други съобщения от този чат.

Сега пенсионираният полковник ще отговаря за нерегламентирано разкриване на държавна военна информация. Заплашват го до 10 години затвор, ако бъде признат за виновен.

Броени часове преди тези разкрития американски военен от Националната гвардия на военно-въздушните сили на щата Масачузетс се призна за виновен по шест обвинения за разпространение на класифицирана информация, свързана с националната отбрана на САЩ. Джак Тейшейра изнасяше държавни тайни в чат на геймъри в популярната платформа Discord. Той сключи съдебно споразумение, като в замяна на признаването на вината прокурорите се съгласиха да не го обвиняват в допълнителни нарушения на закона за шпионажа и други престъпления. Той се съгласи да бъде осъден на най-малко 11 години затвор, а прокуратурата заяви, че ще поиска 16 години и осем месеца лишаване от свобода.

Кой е Джак Тейшейра можете да си припомните тук:

ФБР обяви, че е арестувало в дома му в Норт Дайтън, Масачузетс предполагаемия извършител, който е изнесъл секретната информация от Пентагона, която разтърси света в последните дни.

 

Още по темата