Медия без
политическа реклама

Полски съдия избяга в Беларус

Томаш Шмид поиска политическо убежище в Минск и бе обвинен в шпионаж

09 Май 2024
Томаш Шмид даде шумна пресконференция в Минск
Телеграм
Томаш Шмид даде шумна пресконференция в Минск

Томаш Шмид, съдия от 2-ро отделение на Административния съд на Варшавското воеводство, избяга в Беларус и поиска политическо убежище там, съобщиха полските медии. Той каза, че е бил принуден да напусне Полша, защото е бил „подложен на преследване и заплахи заради независимата си политическа позиция“. Шмид изрази „несъгласие с политиката и действията на властите“ на Полша, които според него „водят страната към война“ под влиянието на САЩ и Великобритания. Според него полският народ иска мир и добросъседски отношения с Беларус и Русия. И нарече беларуския президент Александър Лукашенко „много мъдър лидер“.

Полската прокуратура обвини снощи съдия Томаш Шмид в шпионаж. Тя го разследва заради информацията, до която е имал достъп като съдия. Според прокуратурата през юни Шмид е трябвало да вземе решения за достъп до поверителна информация на НАТО и Европейския съюз като част от работата си като административен съдия.

“Шмид е заподозрян в предоставяне на разузнавателна информация, която би могла да нанесе ущърб на Полша. Основната цел на разследването е установяване на всички обстоятелства, свързани с възможно сътрудничество с чуждо разузнаване, преди всичко обема на предоставената информация. В хода на разследването ще бъде анализирано неговото финансово, лично и професионално положение”, се казва в съобщението на прокуратурата.

„Прокуратурата току-що изпрати искане до дисциплинарния съд на Върховния административен съд за заповед, позволяваща на съдия Томаш Шмид да бъде подведен под наказателна отговорност. От прокурора се иска и разрешение за задържане и временно задържане. Обвинение: шпионаж“, обяви полският министър на правосъдието Адам Боднар в Twitter. 

Министърът на външните работи на Полша Радослав Сикорски нарече Шмид предател. “Това е абсолютно шокиращ случай”, каза той.

Агенцията за вътрешна сигурност на Полша започна проверка до какви секретни материали е имал достъп Шмид.

По информация на  Prawo.pl, това лято Шмид е бил включен в състава на колегията, която се занимава с достъпа до секретна информация на висши лица. Той е имал достъп до документи с гриф “Секретно” на НАТО, ЕС и Европейската космическа агенция. Трябвало е да бъде докладчик по пет дела, заведени срещу директора на Агенцията за вътрешна сигурност за отказ на достъп.

Томаш Шмид е заемал различни длъжности в съдебната система и съдебните органи на Полша. Бил е ръководител на правния отдел в Националния съвет на съдиите на Полша.

Очевидно причината за действията на съдията е свързана с политически промени в Полша след смяната на правителството миналата година. Преди няколко години Шмид беше замесен в шумен скандал. Медиите писаха, че той е бил част от група съдии, свързани с тогавашния заместник-министър на правосъдието на Полша Лукаш Пебяк. Те откриха уличаващи доказателства за съдии, които се противопоставиха на съдебната реформа на правителството на партия „Право и справедливост“, и след това ги разпространиха в публичното пространство.

Това не е първият път, когато полски граждани искат политическо убежище в Беларус. През 2021 г. полският граничар Емил Чечко избяга в Беларус, а полските власти го обвиниха в дезертьорство. Година по-късно Чечко е намерен обесен в дома си в Минск.

През юни 2022 г.  проруският активист Марчин Миколаек поиска убежище в Беларус. В интервю за беларуски държавни медии той говори за „русофобията в Полша“, повтаряйки тезите на руската и беларуската пропаганда, включително факта, че Полша изпълнява само заповеди от Съединените щати. През февруари 2022 г. Миколайек подкрепи атаката на Русия срещу Украйна. Няколко дни преди войната той отиде на митинг на украински и беларуски активисти във Вроцлав и ги нарече „идиоти, които се събраха в подкрепа на майдауните“, пише изданието. 

 

Ключови думи:

Полша, шпионаж

Още по темата