Медия без
политическа реклама

Службите във ФРГ са следили 9 г. китайския сътрудник на евродепутат

27 Апр. 2024
Германските служби подозират Цзян Го, че е двоен агент
Германските служби подозират Цзян Го, че е двоен агент

Арестуваният в Германия по подозрение в шпионаж китайски гражданин Цзян Го -  сътрудник на крайнодесния евродепутат Максимилиан Кра от АзГ, е бил следен от германските тайни служби още от 2015 година, пише германският вестник в. "Билд ам зонтаг", като се позовава на досиетата на разузнаването, съобщи БТА.

Цзян пристига в Дрезден през 2001 г., за да следва германистика и история в Техническия университет там и се дипломира с магистърска степен през 2009 година.

В началото на 2007 г. Федералната разузнавателна служба (ФРС) е информирала Службата за защита на Конституцията в провинция Саксония за Цзян, след като по-рано той предложил на ФРС да стане информатор. Цзян е регистриран като информатор през декември 2007 г. Според "Билд ам зонтаг" първоначално Цзян предоставял на германските тайни служби информация за дейности, за които подозира, че се извършват от китайските разузнавателни служби в Германия. Информацията му е била насочена по-специално към дейностите на Пекин срещу представители на китайската опозиция, живеещи в Германия.

Осем години по-късно германските служби за сигурност започнали да подозират, че той е двоен агент и го поставили под наблюдение. През 2015 и 2016 г. контраразузнавателният отдел на ФРС и Държавната служба за защита на конституцията предприели оперативни мерки срещу Цзян и го поставили под наблюдение. Накрая той бил разпитан, но германската тайна полиция стигнала до заключението, че подозренията към него не могат да бъдат потвърдени, нито опровергани и Цзян останал под частично наблюдение.

През 2020 г. Цзян отново станал оперативно интересен за Федералната служба за защита на конституцията. Службите са започнали да го следят както в Германия, така и в Брюксел, пише "Билд ам зонтаг". Неговите контакти и дейности били анализирани и систематично следени. Целта е била да се разбере какви са намеренията на Пекин, как работят агентите, с кого контактува той и кой още е част от мрежата. За разлика от полицията и прокуратурата, разузнавателните служби не са задължени да докладват и да извършват арести за всяко престъпление като преценяват сами колко дълго ще наблюдават дадено незаконно действие, за да получат повече информация.

Цзян беше задържан във вторник. Арестът и обиските бяха извършени от Федералната криминална полиция и Държавна служба за криминални разследвания в Саксония.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата