Медия без
политическа реклама

Лондон изгони руския военен аташе и деактува руски имоти

Въвеждат се и нови ограничения за получаване на дипломатически визи от руски граждани

08 Май 2024
Посолството на Русия в Лондон
Посолството на Русия в Лондон

Вътрешното министерство на Великобритания обяви изгонването от страната на руския военен аташе Максим Еловик.

"Ще експулсираме руския военен аташе, който е необявен офицер от военното разузнаване", заяви министър Джеймс Клевърли на днешното заседание на парламента, като обясни решението с факта, че Русия извършва злонамерени дейности във Великобритания и Европа.

Клевърли каза още, че като допълнителна санкция Лондон премахва дипломатическия статут на имоти в страната, притежавани от Русия. Този ход означава, че във въпросните имоти вече може да влизат представители на службите за сигурност във Великобритания. 

"Това са редица имоти, включително Сийкок хаус в Съсекс, а също търговското представителство и представителството на военния аташе в лондонския район Хайгейт, които смятаме, че се използват за разузнавателна дейност. Освен това въвеждаме нови ограничения за получаване на дипломатически визи от руснаци", добави вътрешният министър, според когото новите рестрикции трябва да ограничат възможностите за действие на руските спецслужби във Великобритания.

От руското посолство в Лондон отказват коментар, а говорителката на руското външно министерство Мария Захарова обяви лаконично: "Русия ще даде адекватен отговор".

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Джеймс Клевърли, шпионаж

Още по темата