Медия без
политическа реклама

Шпионски скандал в полза на Китай разтресе Европарламента

Пекин отхвърли обвиненията

23 Апр. 2024
Властите твърдят, че Цзян Г. е предавал информация за Европейския парламент на китайското разузнаване.
Властите твърдят, че Цзян Г. е предавал информация за Европейския парламент на китайското разузнаване.

Шпионски скандал разтресе Европарламента, след като прокуратурата арестува асистент на германски крайнодесен политик по подозрение в шпионаж в полза на Китай, предава Би Би Си.

Властите са идентифицирали мъжа като Цзян Г., 43-годишен, посочен от германските медии като асистент на евродепутата от ''Алтернатива за Германия'' и кандидат за европейските избори Максимилиан Кра. Прокуратурата съобщи, че той е бил арестуван в  Дрезден. Властите твърдят, че е предавал информация за Европейския парламент на китайското разузнаване. Цзян Г. също така е заподозрян в шпиониране на китайски опозиционери в Германия.

Самият Кра заяви, че е научил за ареста на асистента си от пресата. Говорител на партията ''Алтернатива за Германия'' добави, че съобщенията за "ареста на един от служителите на г-н Кра по подозрение в шпионаж са много тревожни" и че се очаква допълнително разследване.

Чешкото правителство санкционира двама души, сред които проруския украински политик Виктор Медведчук, както и новинарския сайт VoiceOfEurope.

Вътрешният министър на Германия Нанси Фейзър каза, че обвиненията са изключително сериозни: ''Ако се потвърди, че някой е шпионирал за Китай в Европейския парламент, това е атака отвътре срещу европейската демокрация''.

Министерството на външните работи на Китай отхвърли ареста като спекулация, предназначена "да опетни и потисне Китай".

Цзян Г. трябва да се яви пред съдия-следовател във вторник. Задържането му идва ден, след като двама мъже и една жена бяха арестувани по подозрение в шпионаж в полза на Китай, като се твърди, че са получили информация в Германия за военни технологии за Китай. Засега не се смята, че двата случая са свързани. 

Германският канцлер Олаф Шолц се завърна преди дни от важно посещение в Пекин, където проведе разговори с президента Си Дзинпин по въпроси, включително войната на Русия в Украйна.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата