Медия без
политическа реклама

Фон дер Лайен завива наляво, за да се пази от крайнодесните

Вотът в Европарламента за втори мандат на председателката на ЕК остава несигурен

10 Юли 2024
Фон дер Лайен още не е сигурна дали ще събере мнозинство в Европарламента зад кандидатурата си за втори мандат
Стопкадър от екрана
Фон дер Лайен още не е сигурна дали ще събере мнозинство в Европарламента зад кандидатурата си за втори мандат

Политическите баланси, които се появиха след изборите за ЕС, промениха първоначалния план на Урсула фон дер Лайен да търси подкрепа за преизбирането си от десницата и сега тя се обръща към Зелените, за да спечели сигурно мнозинство, но доверието остава трънлив въпрос, пише брюкселското издание EURACTIV.bg

Фон дер Лайен разчита на гласовете на дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП), европейските социалисти и либералите (Обнови Европа), които обещаха да формират проевропейска коалиция през следващия петгодишен мандат. Гласуването в Европпарламентта ще бъде на 18 юли.

Според последните данни ЕНП има 188 места, социалистите 136, а либералите 76, което осигурява мнозинство от 400 места в Европарламента, наброяващ 720 места.

Въпреки това, като се има предвид, че гласуването е тайно, ЕНП е поставила червена линия – „15%“, което означава, че потенциално може да загуби до 15% от гласовете на отделни членове на проевропейските коалиционни групи.

ЕНП не е сигурна, че всички социалисти, френската и австрийската делегация ще гласуват за Фон дер Лайен.

Тя започна преговори със Зелените, като се надява и на техните 53 гласа. Те настояват за продължаване на Зелената сделка, която е обект на остри критики от десния сектор.

Фон дер Лайен и шефът на ЕНП Манфред Вебер, заявиха, че са отворени за сътрудничество със „здравите“ елементи отдясно, като Джорджа Мелони, но това ги поставя в трудни отношения със социалистите. Вчера председателката на ЕК се срещна с тяхната група и уталожи тревогите им, а днес е при либералите и зелените.

Социалистите изключиха всякаква подкрепа за Фон дер Лайен, ако член на Eвропейските консерватори и реформисти като Мелони стане част от проевропейската коалиция.

Подкрепата на социалистите е необходима за осигуряване на мнозинство, а също и на Зелените. Доверието обаче е проблем.

„Определено има проблем с доверието между ЕНП и Зелените. Не можем да им вярваме, че ще ни подкрепят напълно и това е нещо, върху което трябва да работим, за да направим проевропейската коалиция възможно най-силна“, каза източник от десноцентристката група на Европейската народна партия пред Euractiv.

Същият източник добави, че отваряйки се към Зелените, ЕНП „няма какво да губи“. Социалистите  също отново поставиха Зелената сделка на първо място в дневния ред на следващия шеф на Комисията.

Документ, озаглавен „“Ключови изисквания 2024-2029“, видян от Euractiv, предполага, че съществуващите ключови екологични политики трябва да останат непокътнати. „Постиженията досега в Европейската зелена сделка, пакета „Готови за 55“ и целта за 2030 г. трябва да останат в сила“, се казва в документа.

Групата Европейски консерватори и реформисти (ЕКР) където членуват евродепутати от партията на италианската премиерка Джорджа Мелони, има 78 места и се опитва да намери своето място в новия пейзаж. Полската партия „Право и справедливост“, която е другата голяма делегация в EКР с 20 места, все още не е решила официално дали да подкрепи Фон дер Лайен.

Доскоро EКР бе третата по големина група, изпреварвайки либералите. Но тази седмица бе сформирана крайнодясната група „Патриоти за Европа“, която измести ЕКР на четвърта позиция. Към нея освен партията "Фидес" на унгарсккия премиер Виктор Орбан се присъедини и Национален сбор на Марина Льо Пен, плюс още няколко по-малки партии от различни държави.

Фон дер Лайен е заявила на закрито заседание, че новата група "Патриоти за Европа" ще бъде изолирана със "санитарен пояс", но ЕКР няма да бъде. Тя каза, че няма да преговаря с ЕКР, за да получи гласовете им, но ще се срещне с тях. Това ще стане на неуточнена дата през следващата седмица.

В Европарламента има още две крайнодесни групи. По-старата е Идентичност и демокрация, където доскоро членуваше Льо Пен и където ще се нареди пратеник на "Има такъв народ", както и новосформираната "Суверенисти за Европа", към която се присламчи "Възраждане" в компанията на германската "Алтернатива за Германия".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?