Медия без
политическа реклама

Белгийски прокурори обискират ЕП заради руска намеса в изборите

29 Май 2024Обновена
Подозренията са, че асистентът на евродепутата Кра е шпионирал за Китай и Русия
Подозренията са, че асистентът на евродепутата Кра е шпионирал за Китай и Русия

Разследващи днес са провели нови обиски в офиси на служител в Европейския парламент в Брюксел и Страсбург, както и в дома му в Брюксел като част от белгийско разследване на предполагаема руска намеса и корупция, съобщи белгийската прокуратура, предаде АФП, съобщи БНР. 

Според източник, близък до разследването, обекти на обиските са Цзян Го и Гийом Прадур - бивши асистенти на евродепутата от крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" Максимилиан Кра.

Преди месец шпионски скандал разтресе Европарламента, след като прокуратурата арестува асистента по подозрение в шпионаж в полза на Китай.

Прокуратурата съобщи тогава, че 43-годишният Цзян Го е бил арестуван в  Дрезден. Властите твърдят, че е предавал информация за Европейския парламент на китайското разузнаване. Цзян Го също така е заподозрян в шпиониране на китайски опозиционери в Германия. Самият Максимилиан Кра нашумя с пронацистки изказвания, заради които въпреки че бе принуден да напусне ръководството на АзГ миналата седмица, партията бе изключена от групата на крайнодесните в Европарламента. 

Впоследствие няколко издания обясниха каква е руската връзка в днешните обиски. 

Според Politico, разследват се членове на ЕП, свързани с разпространението на руската пропаганда чрез сайта Voice of Europe. Разследва се и Гийом Прадур - бивш помощник на евродепутата от АзГ Максимилиан Кра. Това твърд и Le Figaro, позовавайки се на източник. В момента Прадур работи като помощник на депутата Марсел де Грааф.Разследването през април започва, след като бе разкрита мрежа, финансирана от Москва, пише изданието. 

Сайтът Voice of Europe беше закрит от властите в Чехия, които твърдят, че е финансиран от "кума на Путин" Виктор Медведчук. Няколко европейски страни заявиха, че сайтът е използван за намеса в предстоящите евроизбори. Властите в Чехия също така твърдят, че сайтът е оказвал финансова подкрепа на "кандидати, приятелски настроени към Русия", пише "Шпигел".

На 17 май ЕС забрани  Voice of Europe на територията на съюза за военна пропаганда. 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата