Quantcast

Медия без
политическа реклама

Денков се сблъска в Европа с българските нрави

В Страсбург премиерът бе чут и разбран главно от чуждестранни евродепутати

Стопкадър от екрана
Ангел Джамбазки размахва пръст на премиера Николай Денков в Европарламента

- Защо ревеш? - попитал лъвът.

- Че аз, ако на такова голямо събрание не си покажа магарията - къде другаде? - отвърнало магарето пред свиканите от цар Соломон животни.

"Хитър Петър - кмет", Ангел Каралийчев

---------------

Премиерът Николай Денков, който на 22 ноември отиде в Страсбург за дебата "Това е Европа", участва в дебата "Това е България". Българските евродепутати, сред които няма представители на управляващата партия "Продължаваме промяната", го посрещнаха толкова заядливо, сякаш се бяха амбицирали да покажат, че не е късно да се изложат дори в края на мандата си.

Те едва го изчакаха да свърши речта си, за да започнат тирада срещу неговото правителство. Евродепутати от други държави схванаха акцентите в неговото слово и изразиха доминиращо добро отношение към стремежа на България да се присъедини към Шенгенската зона и еврозоната. Нашенците обаче сметнаха, че това са изчерпани теми, защото отдавна са както в Шенген по дипломатически паспорти, така и в еврозоната по заплати. Един през друг те атакуваха в пленарната зала Денков по специфични български въпроси (на български език), така че на моменти преводачите се затрудняваха да кажат смислено на чуждестранните слушатели за какво става дума. 


Изненадващо е, че голото хоро на излагацията


поведе ветеранът в Европарламента Андрей Ковачев от ГЕРБ, който иначе е умерен, вежлив и опитен евродепутат. Двойно по-голяма е изненадата, че като представител на партия, която участва в правителството и го крепи, нямаше причина да се държи като яростен критикар. “За съжаление, със сериозната роля на вашата партия, се стигна до голямо забавяне в европейското финансиране на българската икономика, спиране на важните инфраструктурни проекти, което доведе до сериозни щети и пропуснати ползи за бизнеса и гражданите. Надявам се неясното политическо поведение в предишната ваша коалиция с проруските сили да не се повтори в Общинския съвет в София. ГЕРБ отново ви се притече на помощ на втория тур и вие не загубихте столицата. За нас демократична и европейска България е преди всичко, дори над партийните интереси“, изстреля той своето кресчендо, от което малцина в залата разбраха какво им говори. За да опровергае себе си кои интереси са най-важни, той веднага благодари на Мария Габриел от ГЕРБ, защото като вицепремиер на Денков работи усилено за изпълнение на националните приоритети в ЕС. Благодари също на партийния си бос Бойко Борисов, че по-рано е бил министър-председател и е бил уважаван в Европа.

Подобен тон използва и другият пожелал да се изкаже евродепутат от ГЕРБ Андрей Новаков. Той нападна правителството, което е на власт от половин година, че по 7-годишната финансова рамка са изплатени само 2% от еврофондовете , а по плана за възстановяване - 3%. "Нито една държава в ЕС няма такива лоши показатели", отсече той и призова "да спре прехвърлянето на пари от стария програмен период за цели, различни от предвидените". По думите му тези пари са били за пътища, жп линии, мостове, а са отклонени другаде. В увлечението си Радев забрави, че не по времето на Денков, а по времето на Борисов пари за магистрали са влачени в чували към неизвестни дестинации. Двуличието на Борисов изглежда е имало заразна роля, защото напълно се прояви в поведението на неговите пратеници в ЕП.


Не останаха по-назад и пратениците на БСП,


но поне имаха извинение - все пак са представители на опозицията. Петър Витанов се устреми към трибуната, за да запита премиера каква е позицията на българското правителство по въпроса за отпадането на правото на вето и заменянето му от квалифицираното мнозинство, когато става дума за разширяването на ЕС. Денков не му отговори, а Витанов изглежда нямаше инструкции и от партийната си централа, която през февруари го изключи от партията. Затова веднага след представянето на Денков той пропусна да гласува доклада за реформа на Договора за ЕС, макар че се беше регистрирал в залата.

Социалистката Елена Йончева започна с критика на предложените промени в българската конституция, че целят по-скоро да уязвят българския президент, отколкото да укрепят интегритета на съдебната власт, и завърши с въпрос какво ще направи Денков за по-активен диалог с йеменските хути, които отвлякоха кораб с български капитан и помощник-капитан. Като телевизионна репортерка тя е обикаляла пиратския район на Червено море и Аденския залив и само това можеше да обясни повдигането на въпрос, който стоеше доста встрани от текущия в залата дебат.

Иво Христов, който минава за президентския човек в българската група, тичаше в периферна европейска писта точно по примера на своя патрон, който се клатушка между Европа и Русия. "Напоследък в българския политически дебат понятието „Европа“ бе изместено от евроатлантизма. В името на евроатлантизма България се отказа от дългосрочен договор за доставка на газ, докато Европа продължава да внася руски газ. В името на евроатлантизма България е готова да се откаже и от дерогацията за внос на руски петрол. В името на евроатлантизма бе зарязана борбата с корупцията и бе създадена сегашната управляваща коалиция", заяви той, без да уточни какъв отговор очаква от Денков.

И тримата социалисти знаеха, че повече няма да видят европейски мандат, защото са отмилели на лидерката на БСП Корнелия Нинова, за която в техните среди се говори, че се стяга лично да участва в европейските избори през юни 2024 г. Нищо чудно тя да последва своя предшественик Сергей Станишев, който избра тихия европейски пристан след провала си начело на партията. Догодина европейската хапливост на тримата може да изглежда миловидна в сравнение с евроскептичната захапка на Нинова, която е чужда на лявото семейство в Европа.


Най-стръвен от всички


бе Ангел Джамбазки, който като лидер на залязващото ВМРО се пише "консерватор" в Европарламента. Най-напред той потърси сметка на Денков за Ньойския договор от 1919 г. и последвалото откъсване от България на Западните покрайнини. „Това става със съгласието на държавата Франция, на която вие благодарихте днес“, атакува Джамбазки, забравяйки, че се намира точно във Франция, която гостоприемно му осигурява изявите в Страсбург.

После той разшири кръгозора си и удари по еврократите по принцип: „Вие сте български министър-председател, а не високопоставен европейски чиновник. Всяка сутрин пред огледалото трябва да се питате какво прави българското правителство за българските граждани. Защото те са вашите началници и работодатели, а не европейските бюрократи.“ Денков го слушаше търпеливо, а Джамбазки му размахваше пръст от трибуната и се палеше още повече: "Трябва да тропате по масата, да им говорите на тези хора важно и те да ви разбират!“ Въпреки позата си на врял и кипял в Европа българският „консерватор“ вероятно няма да види повече евродепутатски мандат, защото партията му се изгуби от политическия хоризонт. Другият "консерватор" Андрей Слабаков се опита да приглася на съпартиеца си, но се запомни само с това, че се бе умил и спретнал, за да не се излага пред чужденците.

От всички евродепутати


най-български отговорно се държа етническият турчин


Илхан Кючук (ДПС), който призова колегите си да не изкривяват дебата в Страсбург към вътрешната политика, а да участват в темата за бъдещето на Европа, където България трябва да си търси достойно място. „Ако приемането (на България в Шенген - б.а.) не се случи до края на годината, рискуваме много като Европейски съюз да подкопаем устоите на всичко, което постигнахме през тези повече от 70 години“ (след основаването на първата Европейска общност за въглищата и стоманата), заяви той, за да покаже европейска принадлежност, въпреки че България членува в ЕС едва от 17, а не от 70 години.

Заключението направи премиерът Денков, който запази характерното си хладнокръвие, но все пак изрази разочарование, че "част от българските евродепутати (повечето - б.а.) не подкрепиха усилията на дебата, а се опитаха да създадат отново разделение". За негова утеха малцина от тях ще станат отново евродепутати. А другите -  ако толкова им се занимава с вътрешна политика, ще получат този шанс след броени месеци, когато спре европейската им издръжка и се върнат в родината. Тогава ще могат да си кажат: "Къде бях - къде се върнах".

Ключови думи:

Денков, Европарламент

Още по темата