Медия без
политическа реклама

Вотът срещу правото на вето в ЕС се промуши през Европарламента

Българските евродепутати гласуваха хаотично поради липса на национална стратегия и политически инструкции

23 Ноем. 2023Обновена
Европейският парламент в Страсбург остана силно разединен по въпроса за реформа на основния договор на ЕС
EПА/БГНЕС
Европейският парламент в Страсбург остана силно разединен по въпроса за реформа на основния договор на ЕС

Европарламентът подкрепи днес с минимално мнозинство инициативата да отпадне правото на вето на държавите по някои от най-важните въпроси в ЕС. С 291 гласа срещу 274 при 44 въздържали се бе одобрен доклад изготвен в комисията на ЕП по конституционни въпроси от петима съдокладчици - един белгийски либерал и четирима германци от ХДС, социалдемократите, зелените и крайнолевите. 

Според него правото на вето трябва да се замени с квалифицирано мнозинство, за да не могат отделни държави да блокират целия Евросъюз след неговото разширяване, когато би могъл да наброява 31-32 държави. При налагане на санкции на отделни държави Съветът на ЕС няма да се нуждае от единодушие (минус санкционираната държава), както е в момента. А Съдът на ЕС ще има последната дума дали дадено национално правителство нарушава ценностите на ЕС.

Българските евродепутати гласуваха хаотично, като не можаха да се групират дори по политически групи. Инициативата бе подкреппена от Цветелина Пенкова и Елена Йончева от БСП (от групата на социалистите и демократите), както и от Илхан Кючук, Атидже Алиева-Вели и Искра Михайлова от ДПС, които са в групата на либералите. Заедно с тях гласува и Ева Майдел (ГЕРБ). Против бяха Иво Христов от групата на социалистите (приближен до президента Румен Радев), Александър Йорданов от СДС, както и консерваторите Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков (ВМРО). Въздържаха се Асим Адемов, Андрей Новаков и Андрей Ковачев от ГЕРБ. В гласуването на окончателния текст не участваха Сергей Станишев и Петър Витанов от БСП, Радан Кънев от ДСБ и Емил Радев от ГЕРБ (въпреки че Витанов и Кънев се бяха записали за участие в заседанието).

Одобреният текст предвижда да се засили ролята на Европарламента, който ще предлага председателя на Европейската комисия. Самата Еврокомисия ще бъде в намален състав и ще отпадне правото на всяка държава да излъчва еврокомисар. Европарламентът ще се сдобие с правото да инициира законодателство, което сега принадлежи само на Еврокомисията.

Други предложения засягат участието на гражданите, включително в референдумите в целия ЕС, и повече правомощия на ЕС в области като околната среда и биологичното разнообразие, сигурността и отбраната, гражданската защита, общественото здраве, енергетиката и трансграничната инфраструктура. Правото на аборт ще бъде включено в Хартата на основните права на ЕС.

Това са само предложения, които ще бъдат предадени на Европейския съвет. Вероятно още по времето на белгийското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2024 г. ще бъде решено да се свика Конвент, който да изрази позициите на държавите по инициативата. Той ще стане възможен най-рано през пролетта след европейските избори. Отсега се знае, че Франция, Германия и други големи държави желаят отпадане на правото на вето, което обаче се защитава от по-малките държави заради силата да се равняват на големите.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ЕС, право на вето

Още по темата