Медия без
политическа реклама

Европарламентът гласува Унгария да остане без пари и право на глас

Депутатите са бесни, че Урсула фон дер Лайен се е поддала на натиска на Орбан за Украйна

19 Яну. 2024
 Евродепутатите са бесни, че председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен се е поддала на изнудването на унгарския премиер Виктор Орбан
EПA/БГНЕС
Евродепутатите са бесни, че председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен се е поддала на изнудването на унгарския премиер Виктор Орбан

Европарламентът с огромно мнозинство прие резолюция, с която призовава Унгария да бъде лишена от право на глас в ЕС и да не получава субсидии от ЕС, докато не проведе нужните реформи. Депутатите ще оспорят в Европейския съд решението на ЕК, с което през декември 2023 г. бяха размразени 10 милиарда евро за Унгария. 345 депутата гласуваха "за" резолюцията, 104 - против, 29 се въздържаха.

Приетата резолюция не е задължителна, но както отбелязва Bloomberg, тя засилва натиска върху Европейската комисия и страните-членки на ЕС, за да заемат по-твърда позиция по отношение на финансирането на Унгария.

"Има обосновано предположение, че председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен е "купила" съгласието на Унгария да не налага вето върху започването на преговори с Украйна за присъединяването й към ЕС," пише в прессъобщение от ЕП. "Върховенството на закона в Унгария е компрометирано. Реформите на правителството на Орбан са абсолютно недостатъчни. С размразяването на фондовете за Унгария ЕК се поддаде на изнудването на Орбан... Сигналът към президента на ЕК е ясен - ние няма да гледаме безучастно как тя дава милиарди евро, за да се избегне унгарското вето", обясни Даниел Фройнд, депутат от Зелените.

 

 

Европарламентът осъди действията на унгарския президент Виктор Орбан, който през декември блокира отделянето на 50 млн. евро за Унгария. Той настоява бързо да се изпълнят поетите ангажименти за финансиране на Унгария и призова Европейския съвет да гласува такава позиция още на заседанието си на 1 февруари.

В резолюцията се казва, че унгарското правителство предприема "преднамерени, постоянни и систематични усилия", подриващи основополагащи ценности на ЕС. "ЕС не трябва да се поддава на шантаж и да търгува стратегическите интереси на ЕС и неговите съюзници, отказвайки се от своите ценности", се казва в резолюцията. Депутатите призоваха за реформа на процеса на вземане на решения в Европейския съюз, "за да се сложи край на злоупотребата с правото на вето и шантаж".

"Европейският парламент свърши своята работа. Сега всичко зависи от страните-членки", написа в Туитър финландския евродепутат Петри Сарвама (ЕНП), който бе инициатор на резолюцията и събра нужните подписи за рекордно кратко време.

Прегрешението на Унгария е системно неспазване на върховенството на правото поради авторитарно управление на премиера Виктор Орбан и неговата партия ФИДЕС. В момента по тази причина са замразени две трети от еврофондовете за Унгария (22 млрд. евро) съгласно Механизма за обвързване на финансирането от ЕС с върховенството на закона. Орбан има и други грехове, които фоормално не са предвидени в Договора за ЕС, но спъват функционирането на Съвета на ЕС. Той се противопоставя на общите политики за санкциониране на Русия, която обяви държавите от ЕС за неприятелски, след като нападна Украйна. Негово вето попречи през декември 2023 г. на Европейския съвет да гласува помощ от 50 млрд. евро през следващите 4 години за Украйна. Единствено той от европейските ръководители си позволи да се ръкува публично с руския президент Владимир Путин, след като Международният наказателен съд го бе обявил за издирван като военнопрестъпник.

Последвайте ни и в google news бутон

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?