Медия без
политическа реклама

Чехия разкри руска хибридна мрежа за влияние на евроизборите

В Полша също бяха извършени обиски срещу руски шпионаж и влияние на изборите в ЕС

28 Март 2024Обновена
Виктор Медведчук, макар и екстрадиран в Русия, финансира кампании и сайт с проруска политика в ЕС.

Чешкото правителство санкционира двама души, сред които проруския украински политик Виктор Медведчук, както и новинарския сайт VoiceOfEurope.com за провеждане на операция за прокарване на проруско влияние в Европа, съобщи чешкото външно министерство, цитирано от Ройтерс, предаде БТА. 

Милиардерът Медведчук, който е кум на Путин, бивш украински депутат, обвинен в държавна измама и разменен за пленените командири на "Азов" през 2022 г., е финансирал тайно дейности за оказване на влияние от страна на регистрирания в Чехия сайт „Гласът на Европа“ преди изборите за Европейски парламент тази година, включително и финансова подкрепа за европейски политици, каза министерството.

Кампанията за проруско влияние е била насочена срещу "териториалната цялост, суверенитета и свободата" на Украйна, съобщи ведомството. Санкциите ще помогнат за сигурността на Чехия и ще "защитят демократичното ръководство" по време на предстоящите избори за Европейски парламент, се казва в съобщението.

За същата дейност е санкциониран и Артьом Марчевски, който има украинско и израелско гражданство. Той ръководи „Гласът на Европа“ по инструкциите на Медведчук, като е използвал уебсайта за разпространение на антиукраинска пропаганда и дезинформация, съобщи чешкото министерство.

В санкционния списък на правителството се споменава, че Медведчук е използвал фирмата и Марчевски „в множество държави членки на ЕС за финансиране на сътрудничество с журналисти и за скрита финансова подкрепа за избрани отделни кандидати в изборите за Европейски парламент, с цел подкрепа на външнополитическите интереси на Руската федерация".

Вчера в Прага пресконференция по същия повод даде и чешкият премиер Петър Фиала. Той каза, че решението за налагане на санкциите се основава на информация от чешкото контраразузнаване BIS. Налагането на санкции води до замразяване на авоари на засегнатите лица.

BIS твърди, че Москва е повлияла и финансирала уебсайта и неговото съдържание. Освен това BIS е документирал, че парите в брой са отишли и при политици, разпространяващи  приятелски настроени към Русия твърдения – по-специално, че краят на войната ще бъде постигнат чрез спиране на доставките на оръжия за Украйна. Според BIS стотици хиляди евро са били платени от Русия за тези цели само през последната година.

„Основната цел на Русия беше да се разпространи тълкуването, че мир ще има само когато Украйна се откаже от правото да защитава своя суверенитет и цялост. След това новинарският сайт "Гласът на Европа" послужи като инструмент за разпространение на тези възгледи с помощта на европейски политици“, каза източник, близък до правителствената служба, който е подробно информиран за случая, съобщи чешкият сайт Deník N.

„Плащано е на политици от други европейски страни, общо шест държави от Европейския съюз“, каза източник пред Denik N. По-конкретно това са политици от Германия, Франция, Полша, Белгия, Холандия и Унгария. Според информация на Denik N, случаят засяга и германската крайнодясна партия Алтернатива за Германия (AfD), която в момента е на върха на своята популярност. В същото време партията не крие властовите си амбиции и иска да посочи свой кандидат за канцлер за федералните избори през 2025 г.

Майстор на задкулисните преговори, Медведчук, понякога наричан „Принцът на мрака“, беше избран за украински депутат през 2019 г. от своята проруска партия „Опозиционна платформа за живот“. Още преди инвазията през 2021 г. той беше обвинен в държавна измяна и държан под домашен арест. Щом Русия нападна Украйна, Медведчук избяга. Укрива се до април, когато бе задържан от контраразузнаването на Украйна. Киев дълго преговаряше с Москва за размяната му, в крайна сметка Кремъл се съгласи на размяната му на висока цена: за него Украйна получи 215 украински военнопленници, сред които и командирите на полка "Азов", защитавали "Азовстал" в Мариупол.

Според британския вестник "Гардиън" Медведчук е бил верен съюзник на Путин повече от двадесет години, особено след анексирането на Крим през 2014 г. Те дори прекарват отпуските си заедно. Например Медведчук гостува в резиденцията на Путин в Сочи, а руският президент го посети във вилата му в Крим. Путин е кръстник на дъщерята на Медведчук Дария. „Виктор Медведчук е изключително компетентен човек, последователен в действията си и, разбира се, надежден“, пише Путин в статия за украинския седмичник „Главред“ през 2009 г. 

Въпреки че Медведчук изчезна от обществения живот след екстрадирането му в Русия, според BIS, той продължава да бъде активен в прокарването на руските интереси, този път в Европейския съюз.

Фактът, че е имал собствена медийна империя, му помога да разпространява проруски тези. Артьом Марчевски е работел за един от тв каналите му - канал 112. В същото време Марчевски се кандидатира през 2021 г. за политическата партия на Медведчук, Опозиционната платформа за живот, но в крайна сметка оттегля кандидатурата си. От пролетта на 2022 г. живее в Чехия, където се грижи, наред с други неща, за работата на гореспоменатия уебсайт „Гласът на Европа“.

В сайта са интервюирани представители на германската "Алтернатива за Германия" AfD, които сега се кандидатират за евродепутати. Един от интервюираните е например Максимилиан Крах, кандидат номер едно на AfD за Европейски парламент. На второ място в листата е Петър Бистронь, видна фигура от AfD с чешки корени и ярък противник на военната помощ за Украйна. И той е интервюиран в  "Гласът на Европа". 

Освен тях, медията интервюира и политици от страните от Бенелюкс – фламандския сепаратист Филип Девинтър (той се появява в сайта и като автор друг път, интервюира бившия президент Вацлав Клаус) или Тиери Боде, холандски политически фен на Путин.

Чешките политици са представени в сайта: публикувани са интервюта с бившия министър на външните работи Кирил Свобода, бившия премиер Иржи Пароубек. Интервюиран е и словашкия депутат Ерик Калиняк, заместник-председател на управляващата партия Smér.

BIS споделя своите разкрития с разузнавателните служби на страните, в които действат заподозрените европейски политици.

Вестник Le Monde вече описа в началото на март, че френското контраразузнаване DGSI разследва "проруска кампания" преди изборите за Европейски парламент от миналата есен в резултат на информацията, получена от чешките служби.

Според вестника френските тайни служби наблюдават например кампанията за ЕП, водена от ултрадясната партия Национален фронт, която преди това беше ръководена от Марин Льо Пен. Национален фронт бе финансиран преди време с 9 милиона евро от Русия, след скандала, който избухна, Льо Пен върна парите. 

Освен това френските тайни служби се прицелват и в бившия член на Национален фронт Гийом Прадур. "Френското разузнаване смята, че той е действал не само във Франция, но и в Холандия, Белгия, Полша и Германия", пише Le Monde. В миналото Прадур е бил асистент на германския евродепутат от AfD Максмилиан Кра, а сега е асистент на холандския евродепутат Марсел де Грааф, член на холандската крайнодясна популистка партия Форум за демокрация (FvD).

 

РАЗКРИТИЯ ЗА РУСКА НАМЕСА И В ПОЛША

Агенцията за вътрешна сигурност (ABW) на Полша проведе обиски във Варшава и Тихи, след като разкри шпионска група, работеща за Русия срещу държави от ЕС. Това съобщи в "Туитър" началникът на ABW Яцек Дожбински, а подробна информация има и на правителствения сайт.

Според данните, операцията е в сътрудничество с европейски партньори, особено Чехия, и е част от по-широко разследване на усилия за шпионаж и дезинформация. Иззети са значителен брой парични средства и електронни устройства, като част от превенцията на шпионски дейности, предназначени да подкопаят сигурността в Полша и международния авторитет на ЕС.

Добжински добави, че операциите на агенцията за сигурност са започнали от разследване, което през януари е довело до повдигане на обвинения срещу полски гражданин, заподозрян в руски шпионаж.

"Човекът, внедрен в средите на полския и европейския парламент, изпълняваше задачи, поръчани и финансирани от колеги от руското разузнаване", заяви той.

Тези задачи са включвали по-специално "пропагандна дейност, дезинформация, както и политически провокации. Тяхната цел е била да се изградят руски сфери на влияние в Европа".

Още по темата