Медия без
политическа реклама

ГЕРБ, БСП и ДПС гласуваха срещу председателството на Унгария в ЕС

Получи се рядко съвпадение между позициите на български евродепутати от различни политически семейства

01 Юни 2023
ЕПА/БГНЕС
Европейският парламент заседава в Брюксел, а не в Страсбург, защото сесията е двудневна.

Евродепутатите от ГЕРБ, БСП и ДПС гласуваха днес с малки изключения в подкрепа на резолюция, която призовава за евентуално отнемане на председателството на Унгария на Съвета на ЕС през втората половина на 2024 г. Унгария може да не успее да изпълни надеждно задачите, свързани с ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз поради "умишлените и систематични усилия" на правителството да подкопае основните ценности на блока, заяви Европейският парламент в документа, подкрепен с 442 гласа срещу 144 и 33 въздържали се. Против гласуваха двама български евродепутати - Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков, които членуват в групата на консерваторите. Въздържаха се Асим Адемов и Андрей Новаков от ГЕРБ и Александър Йорданов от СДС.

На Унгария се пада да поеме шестмесечното председателство през втората половина на 2024 г. Това не носи изпълнителни правомощия, но позволява на избраната страна да определя дневния ред, да провежда срещи, да ръководи преговорите, да предлага компромисни текстове и да организира гласувания по законодателни досиета.

В необвързваща резолюция, одобрена днес, членовете на ЕП изразиха съмнение, че Будапеща, която отдавна е подложена на контрол заради отстъпление от демокрацията и нарушения на принципите на правовата държава, може да поеме толкова високи отговорности.

За първи път Унгария председателстваше Съвета на ЕС през първата половина на 2011 г.

Европейският парламент "поставя под въпрос как Унгария ще може да изпълни тази задача през 2024 г. с оглед на неспазването от нейна страна на правото на ЕС и ценностите, залегнали в член 2 (от договорите за ЕС), както и на принципа на правното сътрудничество", се казва в резолюцията.

Законодателите искат от Съвета на ЕС, другия съзаконодател на блока, да намери "възможно най-скоро подходящо решение", което не уточняват.

"Парламентът би могъл да предприеме подходящи мерки, ако такова решение не бъде намерено", се казва още в резолюцията, без да се предоставят повече подробности.

Резолюцията бе внесена съвместно от Европейската народна партия (ЕНП), Групата на социалистите и демократите (С&Д), "Обнови Европа" (либералите), Зелените и Левите. Няколко изменения, внесени от крайно десни партии, бяха категорично отхвърлени.

В текста се изразяват множество опасения относно състоянието на демокрацията в Унгария, включително липсата на прозрачност, лошото управление на средствата от ЕС, манипулираните обществени поръчки, измамите, корупцията, конфликтите на интереси и продължаващото използване на извънредни укази след пандемията от ковид-19. Той алармира и за "сериозни заплахи" срещу академичната свобода и правата на ЛГБТИК+ във връзка с ново изменение на Закона за защита на лицата, подаващи сигнали за нередности, което според членовете на ЕП ще "узакони откритата дискриминация".

В резолюцията не се призовава за категорична отмяна на планираното председателство на Унгария на Съвета на ЕС. Подобен ход няма прецедент в европейската история и правните експерти повдигнаха въпроса дали Европейският парламент може да се намесва в прерогатив, който е изключително в ръцете на държавите-членки.

Законодателите биха могли да заемат позиция на отказ от сътрудничество, за да забавят работата на унгарското председателство, въпреки че това може да има обратен ефект и да навреди на репутацията на Съюза.

По време на заседанието на Съвета във вторник министрите не обсъдиха възможността за пренареждане на календара на председателството, който се определя години предварително, за да може държавите да се подготвят за трудната и скъпа организация. Юдит Варга, министърка на правосъдието на Унгария, отхвърли призивите за отлагане и заяви, че нейното правителство няма да се поддаде на натиск.

„Членовете на ЕП постоянно атакуват свободните избори в Унгария и не приемат резултата, който унгарците в името на демокрацията избират като правителство", заяви Варга във вторник. "Второ, те не зачитат върховенството на закона, защото тук Европейският парламент няма никаква роля".

Миналата година Европарламентът прие необвързваща резолюция, в която обяви, че Унгария вече не е напълно функционираща демокрация и вместо това трябва да се счита за "хибриден режим на изборна автокрация".

Понастоящем Европейската комисия спира близо 28 млрд. евро от фондовете на ЕС за Унгария поради нерешени проблеми, свързани с върховенството на закона, подобни на тези, повдигнати от членовете на ЕП днес, напомни БГНЕС.

Ключови думи:

Европарламент, Унгария

Още по темата