Quantcast

Медия без
политическа реклама

Великобритания опроверга Радев и обеща западни срещу съветски изтребители за Украйна

Британския военен министър призова страните, които имат МиГ-29, да ги дарят на Киев

24 Февр. 2023
Архив ЕПА/БГНЕС
Британският военен министър Бен Уолъс

Великобритания стана поредната държава, която опровергава българския президент Румен Радев, че армията ни не може да получи бързо съвременно западно оръжие срещу предаването на налично съветско въоръжение на Украйна. Лондон обеща да даде модерни изтребители на страните, които дарят  МиГ 29 или Су-24 на Украйна.

"Великобритания е готова да гарантира сигурността или да обезпечи с изтребители всяка страна, която иска да изпрати руски или съветски бойни самолети на Украйна", заяви британският министър на отбраната Бен Уолъс, цитиран от международните агенции. Той обаче не е сигурен дали някоя от тези страни е склонна да предприеме офертата.

Обединеното кралство изпраща боеприпаси и оръжия на Украйна и в момента обучава украински войници да боравят с британски танкове, но се възпротиви на предложението на украинския президент Володимир Зеленски да даде изтребители. Съюзниците от НАТО не са склонни да предоставят модерни западни бойни самолети на Украйна с аргумента, че обучението на екипажите ще отнеме твърде много време, отбелязва ДПА.

След като даде старите си зенитни системи на Украйна, Словакия е на път да й предостави и 12 изтребители МиГ-29. Страната обяви официално, че вече работи по такъв план.

Уолъс заяви, че един от начините за бърза подкрепа за Украйна е страните, които разполагат с изтребители "МиГ-29" и "Су-24", да ги дарят на Киев, а Великобритания ще гарантира тяхната сигурност и ще им предостави изтребители за временно ползване.

България пропусна да се докаже като достоен член на НАТО, както и възможността да се сдобие за нула време със съвременно западно въоръжение.

България разполага с МиГ-29 и със Су-25. Президентът Румен Радев и военният министър Димитър Стоянов обаче не дават да се издума и дума за даването на такива самолети на Украйна, независимо от призивите на много партии и експерти. 

"Тази мантра, която се насажда, че видите ли с даването на старото руско въоръжение ще се решат веднага проблемите с модернизацията и старото руско въоръжение, е несъстоятелна. Прозорецът вече е затворен, но възможното количество, което щяхме да получим, е нищожно на фона на цялата необходимост от превъоръжаване на българската армия", обяви само преди два дни президенът.

Президентът Румен Радев продължи линията, по която яростно се противопоставя на предоставянето на военна помощ за Украйна, включително и чрез триъгълни сделки по замяна на съветско със западно въоръжение. Този път той нападна директно политическите партии.

През 2017 г., от обществена поръчка за над 80 млн. лв за интегрирана логистична поддръжка, спечелена от Русия, стана ясно, че България разполага с общо 15 МиГ-29 - 12 МиГ-29А и 3 МиГ-29УБ.  От тях обичайно летят половината, което прави само 4 двойки, в какъвто формат летят МиГ-овете. През юни 2021 г. един от самолетите се разби в Черно море по време на учение. Много е трудно самолетите да бъдат поддържани и дори президентът и военният министър признават, че могат да загубят способност да летят до края на годината.

България има 14 броя и от изтребителите бомбардировачи Су-25. От тях осем бяха модернизирани през 2020-2021 в Беларус. Един от ремонтираните падна край Безмер през септември м.г. 

Сегашното ръководство на държавата обаче отказва дори да води разговори за предоставяне на изтребители на Украйна. Българският президент Румен Радев постоянно повтаря, че нито една държава, която е дала оръжие на Украйна, не е получила нищо в замяна от страните от НАТО, както и че това отнема много време и затова не трябва да се практикува.

Наскоро Словакия обаче за пореден път го опроверга. Тя се съгласи да даде своите С-300 и само след седмица на нейна територия бяха разгърнати съвременните американски комплекси "Пейтриът", които със сигурност ще я защитават далеч по-добре. Да не говорим, че Русия нито й обяви война, нито я нападна, както трябваше да се случи по версията на българското държавно ръководство. Словакия даде на Украйна 12 изтребители МиГ-29, след като Полша и Чехия обещаха да защитават словашкото въздушно пространство, докато страната получи своите F-16 от САЩ. Накрая Братислава започна да получава и танкове "Леопард". Подобно е положението и с Чехия, която не само че получава западно оръжие, но преди дни САЩ й отпуснаха помощ от 200 млн.долара. 

И САЩ категорично опровергаха българският президент Румен Радев за твърденията му, че нито една държава, която е дала оръжие на Украйна не е получила нищо в замяна от страните от НАТО, както и че всякакви компенсации отнемат много време и затова не трябва да се

Полша пък достави на Украйна над 200 танка Т-72, ​​десетки БМП-1, гаубици 2С1 Гвоздика, РСЗО БМ-21 Град, дронове полско производство и боеприпаси за Миг-29 и Су-27. Танковете са достатъчни за оборудването на две танкови бригади. В замяна Полша ще получи британски танкове Challenger 2.

Депутатът Ивайло Мирчев от ДБ публикува в профила си във "Фейсбук" справка какво модерно оръжие са получили страните от НАТО, които са предоставили съветското си въоръжение на Украйна.

 

Още по темата