Медия без
политическа реклама

Съдът установи, че БФС е регистрирал 90 нередовни делегати

Сред тях са били дори представители на елитните "Лудогорец" и "Локомотив" (Пд)

17 Юни 2022Обновена
Президентът на БФС Борислав Михайлов по време на конгреса на 12 октомври м.г.
БГНЕС
Президентът на БФС Борислав Михайлов по време на конгреса на 12 октомври м.г.

Юридическата каша около БФС стана още по-голяма, след като Софийски градски съд (СГС) е отменил всички решения от предсрочния конгрес на 12 октомври 2021 г. За становището на съда съобщи в. "Марица".

Основният мотив на съда е, че са установени 90 нередовни делегати на клубове (18,6% от присъстващите), които са регистрирани като редовни от БФС, но всъщност са нямали право на глас. Според член 38 точка 2 от устава на БФС всеки един от излъчените делегати трябва да е член или да участва в управителен орган на клуба, който представлява. Сред тях дори има делегати на два първодивизионни отбора. Представител на "Лудогорец" е бил спортният директор Георги Караманджуков, който обаче не е вписан в Търговския регистър като член на органа на управление на клуба. "Локомотив" (Пд) пък е бил представляван от тогавашния си собственик Христо Крушарски, който също тогава по документи не е бил в клубната управа. По сходен начин са били нелигитимни и делегатите на втородивизионните "Литекс" (Величко Дихонов) и "Септември" (Симитли) - Апостол Апостолов, кмет на града. Двамата са представени като членове на футболните клубове, но съдът е установил, че това не е вярно.

Не е бил редовен дори жалбоподателят в съда - специалистът по спортно право Георги Градев, който трябваше да представя "Балкан" (Варвара), но не бе допуснат в залата и това доведе до иска му за обявяване на решенията на конгреса за нередовни.

След провеждането на въпросния конгрес, на който Борислав Михайлов бе избран за нов 4-годишен мандат, опозицията начело с Димитър Бербатов оспори начина, по който бе проведено събранието и най-вече липсата на балотаж. Сега СГС не само уважи жалбата на "Балкан" и на Градев, но и задължи БФС да поеме разноските по делото, възлизащи на 3812 лв. за държавна такса, експертиза и адвокатско възнаграждение.

Решението е първоинстанционно и от футболния съюз могат да го обжалват в срок от две седмици пред Софийски апелативен съд.

Ако БФС окончателно загуби делото, то това означава, че трябва да се свика нов конгрес, вероятно също с решение на съда, като на това събрание трябва да бъдат прегласувани наново точките от дневния ред, включително избор на президент на БФС и Изпълком.

Сегашното решение е втора победа на опозицията, предвождана от Димитър Бербатов, след като те вече по съдебен път успяха да издействат свикването на въпросния предсрочен конгрес на 12 октомври м.г. Отделно от екипа на Бербатов очакват решение на съда по подписката на над 1/3 от клубовете за свикване на следващ конгрес, както и окончателно становище по проведения от тях форум на 18 март т.г., в който участваха само представители на опозицията и Бербатов беше избран за президент. От БФС вече обжалваха редовността на този избор и опита за вписване на взетите от опозицията решения в Търговския регистър.

 

РЕАКЦИЯ

Димитър Бербатов веднага отправи нов апел за оставката на Борислав Михайлов и свикване на нов конгрес на БФС, след като научи за решението на съда. "Докато БФС не спираха да се хвалят с “перфектно организирания” Конгрес, какъвто никой не бил виждал досега, ние говорихме за тежки пороци при подготовката и провеждането на Конгреса. Оказахме се прави! (..) Обжалването на съдебното решение само ще покаже, че Михайлов и компания не милеят за благото на българския футбол, а за постовете си в БФС. Това ще бъде безсмислено удължаване на агонията им с предизвестен край, което ще бъде пагубно за българския футбол", написа Бербатов в профила на екипа си във "Фейсбук". След което отново зададе своите въпроси към Михайлов във връзка със снимката му заедно с лидерите на престъпната организация за манипулиране на мачове Дан Тан и Костадин Хаджииванов.

 

 

 

 

Още по темата

Борислав Михайлов остава президент на БФС, поне засега. Той спечели изборите по време на извънредния конгрес с 241 гласа срещу 230 за Димитър Бербатов. Христо Порточанов пък получи 8 гласа. Във вота участваха 480 делегати, като една бюлетина бе невалидна.
Два дни след провеждането на конгреса на БФС кандидатът за президент Димитър Бербатов изтъкна официално първите си доводи за несъгласието си с избора на Борислав Михайлов.
Протоколът от конгреса на БФС на 12 октомври стана публичен малко повече от месец след провеждането на форума.
март вероятно ще се запомни като един от дните, които са белязали най-голямо разцепление в българския футбол.
Българският футбол достигна своя връх през 1994 г. с четвъртото място на световното първенство в САЩ и оттогава върви надолу. Едва ли някой трезвомислещ би оспорил това. А дъното бе достигнато на 18 март, когато стана разединение, което ще тежи дълго на целия футбол.
Десетият конгрес на БФС, състоял се на 20 май, направи нещо много важно, заради което най-вече бе свикан - прие бюджета за 2022 г. и всички следващи години до 2026-а.

 

Още по темата