Медия без
политическа реклама

Борислав Михайлов остава начело на БФС поне до обжалването

Извънредният конгрес се проведе при непрозрачност за медиите, а кандидат за президент обяви за намеса на ГЕРБ и ДПС при избора

12 Окт. 2021Обновена
Борислав Михайлов гледа от президиума на извънредния конгрес, в очакване на началото.
СПОРТАЛ
Борислав Михайлов гледа от президиума на извънредния конгрес, в очакване на началото.

Борислав Михайлов остава президент на БФС, поне засега. Той спечели изборите по време на извънредния конгрес с 241 гласа срещу 230 за Димитър Бербатов. Христо Порточанов пък получи 8 гласа. Във вота участваха 480 делегати, като една бюлетина бе невалидна. За последния кандидат - Ивайло Дражев, не са отчетени гласове.

Очаква се още в близките дни резултатите да бъдат обжлавани заради редица формални нарушения и недоволство от недопуснати делегати. Има разминаване и в първоначално обявения брой присъствали делегати (483) и участвалите в гласуването (480).

На практика изборът на Михайлов беше решен от един човек в залата, тъй като при така обявените резултати досегашният президент събра точно необходимите 50% плюс един глас. При една бюлетина по-малко в негова полза щеше да има балотаж срещу Бербатов. Вписването на петия мандат на Михайлов начело на футболния съюз обаче със сигурност ще се забави заради предстоящите юридически схватки.

 

ХРОНОЛОГИЯ

Извънредният конгрес на БФС започна така, както и бе предшестван - със скандали. Първият от тях - липсата на прозрачност за медиите, бе предречен от екипа на един от кандидатите за президент - Димитър Бербатов. На присъстващите журналисти е осигурена картина от зала 1 на НДК, но не и звук. Медиите бяха допуснати до залата само за няколко минути, колкото да снимат фотографи и оператори, след което бяха изведени от охраната. При започването на изказванията на кандидатите пък спря и картината от залата.

 

ПЪРВИ ЗАЯВКИ ЗА ОБЖАЛВАНЕ

Сбъдна се и това, за което вчера предупреди Петър Величков от екипа на Бербатов - част от представителите на клубове не бяха допуснати до конгреса заради течаща прокурорска проверка за легитимността на избора им за делегати, което е станало по сигнали на БФС. Така пратеници на над 10 клуба бяха спрени. Сред тях е и специалистът по спортно право Георги Градев, който представлява "Балкан" (Варвара), въпреки неговите уверения, че изборът му е напълно изряден и това вече е потвърдено от прокуратурата.

Градев веднага обяви, че ще обжалва решенията на конгреса, ако Борислав Михайлов бъде преизбран. "Ситуацията е абсурдна, тъй като е създадена изкуствено от футболния съюз - проверка от прокуратурата. Естествено, тя няма как да завърши до провеждането на конгреса. Моята съдба споделят още около 10 клуба от благоевградския регион, за които знаем, че ще подкрепят Бербатов. Ние, от "Балкан" (Варвара), ще оспорваме решенията на този конгрес, ако Борислав Михайлов спечели изборите. Тук има представител на футболен клуб от Видин, който също не е допуснат. Договорено било да бъде взет от председателя на Зоналния съвет с неговия автомобил, но по пътя са го подминали като “пътна гара” и умишлено не са го взели. Това е злоупотреба с право. Всички празни приказки, които изговориха Лечков, Фурнаджиев и всички останали, току-що заминаха в кошчето. Ако това бяха честни, демократични и прозрачни избори, тогава защо ги е страх от мен?"

По-късно и кандидатът за президент Ивайло Дражев обяви, че през следващата седмица ще обжалва резултатите от конгреса.

В крайна сметка се разбра, че в залата присъстват 483 делегати, т.е. пратениците на 25 клуба не са пристигнали или не са допуснати.

 

КАНДИДАТИТЕ НА ВЛИЗАНЕ

Все пак кандидатите за президент бяха допуснати до залата и ще гледат от балкона, докато дойде техният ред за изказване. "Очаквам да спечелим. Ако всичко е честно и прозрачно, ще бъдем победители. Каквото и да сме случи ние сме моралните победители. За да няма нечестни неща апелирахме журналистите вътре. Ние сме моралните победители - имаме подкрепата на всички футболни хора, на обществеността. Изборът е на делегатите на клубовете. Запознат съм със софрите. Всеки има различен подход към нещата. Затова призовах делегатите да гласуват по съвест. Никой не вярваше, че този конгрес ще се случи, но ето - случи се. Представители на УЕФА и ФИФА ще са днес в залата. Чакам с нетърпение да ги видя, да чуя какво ще кажат", коментира на влизане Димитър Бербатов, който бе бурно аплодиран от фенове на "ЦСКА-София", които стоят пред НДК, за да му оказват подкрепа.

Бербатов дори реши да излъчва на живо през телефона си, за да се вижда какво се случва в залата, но в един момент батерията му се изтощи.

Ивайло Дражев, пък обяви, че има политическа намеса при избора. "Публична тайна е, че има политическо решение ДПС да подкрепи Михайлов. Това се знае. Голяма част от ГЕРБ пък подкрепят щаба на Бербатов. Партиите нямат място тук. Трябва да се промени уставът и кметове, съветници, държавни служители, активисти на партии не трябва да са в тази зала. Абсолютно е забранено по регулации да има каквато и да било политическа зависимост на делегатите. А като влязат кметовете на ГЕРБ, ДПС? Ще бъде скандален конгрес. Това, което са направили с делегатските карти - да накарат хора под заплаха да сменят делегати в последния момент. Аз знам за Зонален съвет Пловдив - поне трима. Това са хора, които са ни издигнали. Единият, който е противник на Боби е предложен за приключване на членство, само за това, че е издигнал конкурент. Клубът е "Векта" (Пловдив). Решили са, че трябва да бъде отстранен, щом издига конкурент, 15 години го играем този театър. В детско-юношеските групи залагат сутрин, обед и вечер. Гледат уговорени мачове", заяви Дражев.

Футболният агент Георги Захариев, който също е кандидат, изрази опасения от нередности на конгреса: "Очаквам тежък ден и нечестна битка. Според мен Борислав Михайлов е много притеснен. На последното му интервю ми се стори, че е много изнервен. Всичко ще е на кантар и ще бъде решено в последния момент. Има много хора, които се колебаят как да гласуват. Не може с недомлъвки и скрити неща да се работи. Ето, брат ми, го уволниха от "Славия" два месеца, след като аз се кандидатирах. Всеки има какво да губи, страх го е от нещо. Трябва обаче да се борим за това, в което вярваме, въпреки всичко".

 

ПОЗИЦИЯТА НА "ЛЕВСКИ"

На влизане в залата собственикът на "Левски" Наско Сираков най-сетне разкри чия кандидатура ще бъде подкрепена от клуба - тази на настоящия президент Борислав Михайлов. "Може би съм малко старомоден, но не мога така да зачеркна 40-годишно приятелство. Едно е сигурно - Борислав Михайлов днес няма да загуби конгреса с глас на "Левски" срещу него. Очаква да намери сили и енергия в себе си да промени нещата, тъй като футболният съюз се превърна в една архаична организация и има нужда от рестарт. Надявам се той да може да го направи", коментира Сираков.

 

ПЪРВИ ИСКРИ В ЗАЛАТА

След стартирането на заседанието се случи и първият сблъсък между ръководство на БФС и опозиция. От екипа на Бербатов предложиха в секретариата на конгреса да влязат двама юристи от тяхното адвокатско дружество. Това бе отхвърлено със 199 гласа "против". Гласувалите "за" бяха 189, а останалите 95 присъстващи делегати се въздържаха. Така бяха избрани предложените от БФС комисии, които ще отговарят за президентските избори. Но пък този вот показа, че именно въздържалите се сега ще бъдат определящи по-късно при гласуването за президент.

Делегатите обаче се обединиха (411 за, 0 против и 72 въздържали се), когато се гласува прекратяването на мандата на Борислав Михайлов. Така бе отворен пътят за избор на президент на БФС с 4-годишен мандат.

 

САМООТВОДИ

Един от кандидатите за президент - собственикът на втородивизионния "Марица" Христо Христов, обяви при изказването си, че си прави самоотвод и подкрепи Димитър Бербатов. Същото стори и Георги Захариев, който при речта си каза: Обръщам се към Емил Костадинов, който твърдеше, че другите екипи нямат програми. "Г-н Костадинов, ако влезете в интерент и напишете Георги Захариев и го напишете правилно, ще намерите програмата".

 

ГЛАСУВАНЕТО

Така в битката за президентския пост останаха четирима - Борислав Михайлов, Димитър Бербатов, Христо Порточанов и Ивайло Дражев. Гласуването започна около 13:30 ч. След кратки спорове бяха допуснати представители на опозиционните кандидати на всяка от четирите маси, на които ще се броят бюлетините. Вотът приключи към 15:50 ч. и започна броенето на гласовете. Ако никой от кандидатите не събере 242 гласа (50% от присъстващите делегати плюс 1), то ще се стигне до балотаж.

Димитър Бербатов излъчи преброяването с видео на живо в профила си във "Фейсбук".

 

НОВИЯТ ИЗПЪЛКОМ

Веднага след преизбирането си Борислав Михайлов предложи 17 имена, от които делегатите трябва да изберат 14 членове на новия Изпълнителен комитет. От досегашния състав отпадат преминалият в опозиция Петър Величков (член на екипа на Бербатов), бившият кмет на Созопол Панайот Рейзи и президентът на "Славия" Венцеслав Стефанов. 

От старите членове на Изпълкома са предложени отново Камен Костадинов (бивш депутат от ДПС, член на националното оперативно бюро на партията), Михаил Статев (адвокат, представител на "Черно море"), Михаил Касабов (вицепрезидент на БФС), Йордан Лечков, Спас Русев (бизнесмен), Емил Костадинов (вицепрезидент на БФС), Кирил Домусчиев (собственик на "Лудогорец"), Румян Вълков (вицепрезидент, шеф на Аматьорската футболна лига), Димитър Георгиев (бизнесмен, бивш депутат от БСП), Атанас Фурнаджиев (бизнесмен, вицепрезидент) и Валентин Михов.

Новите предложения са Даниел Панов (кмет на Велико Търново), Веселин Балевски (бизнесмен), Иван Василев (президент на столичния "Локомотив 1929", който пръв издигна кандидатурата на Михайлов за пети мандат), Атанас Караиванов (генерален секретар на Професионалната футболна лига), Пламен Манолов (изп. директор на "Национална спортна база") и Стефан Апостолов (бивш футболен съдия, ексдепутат от ГЕРБ и син на кмета на Симитли Апостол Апостолов, който бе обвинен от екипа на Бербатов, че активно агитира в полза на Михайлов).

От тях в крайна сметка от този списък (и от състава на новия Изпълком) отпаднаха трима, които получиха най-малко гласове от делегатите - Атанас Караиванов, Валентин Михов и Стефан Апостолов.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата