Медия без
политическа реклама

Осветляването на прокотола от конгреса на БФС повлече нови съмнения

От екипа на Димитър Бербатов видяха няколко текста с невярно съдържание и подкрепиха нова подписка сред клубовете за конгрес

17 Ноем. 2021
Борислав Михайлов се консултира с изпълнителния директор на БФС Борислав Попов (вляво) по време на конгреса на 12 октомври.
БГНЕС
Борислав Михайлов се консултира с изпълнителния директор на БФС Борислав Попов (вляво) по време на конгреса на 12 октомври.

Протоколът от конгреса на БФС на 12 октомври стана публичен малко повече от месец след провеждането на форума. Това се случи, след като от екипа на кандидата за президент на съюза Димитър Бербатов внесоха искане до Агенцията по вписванията (АВ) този документ да стане обществено достояние, тъй като бе единственият, който не бе публикуван на сайта на Търговския регистър от всички подадени документи от БФС. Реакцията на АВ бе много бърза и за по-малко от ден това стана факт.

Веднага щом протоколът стана достъпен, от екипа на Бербатов изразиха мнение, че някои от текстовете не отговарят на истината и на случилото се в зала 1 на НДК. Според "Спортал", сред неверните пасажи са: "Председателят К. Костадинов (б.ред. - водещият конгреса Камен Костадинов) нееднократно призова всички присъстващи към момента делегати да се явят при урните за гласуване""Председателят К. Костадинов извърши проверка, като отправи питане дали всички присъстващи делегати са гласували и има ли делегати, които не са го сторили - такива не бяха установени.""Брой присъстващи и участвали в гласуването делегати - 480 (съгласно броя на положените подписи в избирателните списъци - гласуване за президент на БФС - 4 броя).”

Още в НДК Бербатов изрази несъгласие от факта, че резултатите от гласуването се базират на броя гласуващи делегати (480), а не първоначално регистрираните (483). Ако бе взета предвид втората бройка, то подадените гласове за Борислав Михайлов (241) нямаше да са достатъчни да бъде избран на първи тур и трябваше да се стигне до балотаж с Бербатов (230 гласа).

От екипа на бившия нападател посочват като неверен и текста, че Камен Костадинов е заявил: "необходимият брой гласове за избор на Президент при присъстващи към момента на гласуването 480 делегата е 241 гласа за един кандидат".

На следващия ден след конгреса бе разпространен запис на Камен Костадинов, който заявява от трибуната: "Докладът на комисията е приет. Кворумът е приет. И за протокола, и за медиите да кажа, че 242 делегатски гласа са делегатите, които представляват 50% и са необходими за вземане на решения след направената проверка". Тези думи също липсвали в протокола.

По-рано днес бившият член на Изпълкома на БФС Петър Величков, който е част от екипа на Бербатов, обяви новината, че футболни клубове из цялата страна са инициирали нова подписка, с която искат планирания за март 2022 г. конгрес да бъде изборен. По план на него трябва само да бъде приет бюджета на футболния съюз за 2022 г. "За март месец е насочен редовен конгрес. Клубовете се организираха и започнаха подписка, за това конгресът да бъде изборен и да премине по определен дневен ред. Ние ще окажем съдействие за събирането на подписка и по този начин да се сложи край на цялата история. Над 40 клуба се свързаха с нас. Димитър Бербатов няма намерение да се отказва от битката за президентския пост, защото той още по-отблизо видя какво става в българския футбол", коментира Величков пред БНТ.

Вчера пък стана ясно, че заради жалби на три клуба (ФК "Балкан Варвара", ФК "Венци" и ФК "Русокастро") съдът е разпоредил да не се вписват засега в Търговския регистър взетите решения на конгреса.

Вписването на Борислав Михайлов като президент на Българския футболен съюз е спряно с решение на Софийски градски съд. Това съобщи другият кандидат за поста Димитър Бербатов, който загуби изборите по време на извънредния конгрес на БФС на 12 октомври.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата