Quantcast
САЩ готвят закон за дипломатически бойкот на олимпиадата в Пекин `22 | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Спорт

САЩ готвят закон за дипломатически бойкот на олимпиадата в Пекин `22

Сенатори прокарват поправка във военния бюджет, възпираща държавните пътувания до Китай
1 952
 ЕПА/БГНЕС
Сенатор Мит Ромни от Републиканската партия, движещ поправката "Пекин `22" в законопроекта за националната отбрана на САЩ.

Американски сенатори предложиха поправка в законопроекта за военния бюджет на САЩ, която да послужи като инструмент за дипломатически бойкот на зимните олимпийски игри в Пекин `22. Тя трябва да бъде прокарана във версията на Закона за националната отбрана (NDAA) за 2022 г. - нормативен акт, актуализиран ежегодно от 1961 г. насам.

Поправката предвижда забрана за харчене на федерални средства за организиране на пътуване и настаняване на държавни служители в Китай по време на XXIV зимни игри (4-20 февруари). Спортистите обаче ще получат необходимите средства за участие в игрите, което според републиканеца Мит Ромни е "критично важно".

"Само по този начин ще нараним китайската комунистическа партия, а няма да накажем нашите американски спортисти", подчерта Ромни, движещ законопроекта. Съавтори на поправката са съпартиецът му Тод Йънг и демократите Тим Кейн и Ед Марки, като и четиримата са членове на Комисията по външни отношения на САЩ.

В мотивите към законопроекта се призовава за "край на продължаващото погазване на човешките права от страна на китайската комунистическа партия, включително уйгурския геноцид". Изрично се подчертава обаче, че както спортистите, така и всички служители и партньори на американския олимпийски и параолимпийски комитет ще бъдат обезпечени от държавния бюджет.

Ако поправката бъде приета, правителството на САЩ няма да има представител в Пекин по време на игрите. През това лято Щатите изпратиха в Токио 2020 първата дама Джил Байдън.

Още през юни сенатът написа законопроект, призоваващ за дипломатически бойкот на зимните игри. Поправката предвиждаше широк набор от мерки, насочени срещу отношенията с Пекин, икономическото влияние и външната политика.

Също като версията на Ромни и тя забраняваше държавно финансиране за пътуване на правителствени служители до Китай. Заради забавянето на онзи законопроект в Камарата на представителите обаче Мит Ромни предложи алтернатива със сходен текст през Закона за отбраната.

Идеята за дипломатически бойкот на Пекин `22 вече получи публична подкрепа от председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси от Демократичната партия. Подобни гласове се чуха и от няколко западни държави, като всички акцентираха върху нарушаването на човешките права в най-многолюдната страна.

Китай е обвиняван в редица престъпления срещу човечеството, включително брутална експлоатация на уйгурското мюсюлманско население в автономния регион Синдзян, затваряне в лагери на над 1 млн. уйгури, принудителна стерилизация на мюсюлманите и умишлено унищожаване на тяхно културно наследство. От Пекин отричат всички обвинения.

МОК пък отказва да назове по име уйгурите дори когато получава директни въпроси по темата. Преди време президентът Томас Бах отговори лаконично, че комитетът "не е супер световно правителство". А вицепрезидентът Джон Коутс заяви, че не е в правомощията на МОК да търси отговорност от Китай по отношение на човешките права.

"Трябва да уважаваме суверенитета на страните, които домакинстват олимпийските игри - посочи Коутс. - Отговорност на МОК е да гарантира, че няма нарушаване на човешки права по отношение на провеждането на олимпиадата в рамките на националните олимпийски комитети или в рамките на олимпийското движение. Но ние нямаме възможност да отидем в някоя държава и да ѝ кажем какво да прави."

Още

Пентагонът създава командване в Германия за подкрепа на Украйна

30.09.2022

2240
Ураганът Иън остави над 2 млн. души без ток във Флорида

29.09.2022

Обновена

1782
САЩ отпускат нови $1,1 млрд. на Украйна за „Хаймарси“ и ПВО срещу дронове

29.09.2022

1117