Quantcast

Медия без
политическа реклама

Пламен Константинов се завръща начело на волейболния А отбор

Шефът на БФВ потвърди първата цел пред новия селекционер - 1/4-финал на Евро `23

14 Окт. 2022Обновена
SPORTAL.BG

Пламен Константинов е новият селекционер на мъжкия национален отбор по волейбол на България. Това реши Управителният съвет на федерацията (БФВ) на свое заседание тази сутрин в офиса на централата в столичния парк-хотел "Москва".

Другите трима финални кандидати бяха Мартин Стоев (считан предварително за фаворит), финландецът Туомас Самелвуо и италианецът Алберто Джулиани. Постът беше овакантен от Николай Желязков, който подаде оставка след трагичното участие на "трикольорите" на Мондиал `22 в Полша и Словения през август.

Казват, за умрелите - или добро, или нищо. И понеже българският волейбол е мъртъв на международната сцена, това прави почти непосилни разсъжденията на глас върху участието на мъжкия национален отбор на световното първенство в Полша и Словения.

"Проведохме много срещи и зададохме едни и същи въпроси към кандидатите - обяви президентът на БФВ Любомир Ганев. - Всичко беше докладвано пред Управителния съвет. След явно гласуване между 23 присъстващи с огромно мнозинство беше избран Константинов. Абсолютно всички кандидати бяха добре подготвени, включително и чужденците. Имаха ясна програма и цел. Искам да им благодаря. Преди да излезем пред медиите, уведомихме кандидатите какъв е изборът. Не да го научават от медиите. Вратите остават отворени към всеки от тях."

49-годишният Константинов се завръща начело на А тима, чийто наставник беше от 2014 до 2018 г. Най-големият му успех тогава бяха сребърните медали от първото издание на Европейските игри - в Баку `15. От 2016 г. бившият капитан на националите е треньор и на руския "Локомотив" (Новосибирск), като предстои да съвместява двете длъжности и занапред.

Двама чуждестранни треньори - финландец и италианец, и двама наши специалисти, които вече са водили националния тим, са вариантите за нов селекционер на мъжкия волейболен отбор на България.

Очаква се договорът на новия селекционер да бъде за 3 години. Според предварително заявените намерения на президента на БФВ Любомир Ганев двете основни цели ще бъдат място за България в Топ 8 на Евроволей `23 и класиране за олимпийските игри в Париж 2024. Догодина страната ни ще бъде съдомакин на шампионата на Стария континент заедно с Италия, Северна Македония и Израел.

От федерацията имат подадена заявка и за домакинство на една от трите световни квалификации за олимпиадата.

"Нашата цел е да има дългосрочен договор, в който ще се опитаме да вкараме изисквания - коментира Ганев. - Целта е в следващите няколко години да успеем да върнем България там, където е била. Целта за европейското първенство догодина е четвъртфинал. Много е важно да върнем феновете в залите. Привържениците трябва да вярват в отбора. Важното е да имаме максимално мотивирани състезатели. Задача на Пламен е да проведе разговори с играчите, които иска в състава си. Изборът им трябва да е решение на треньорския щаб, ние му гласуваме пълно доверие."

Според все още непотвърдена информация като асистент в треньорския екип на Константинов ще влезе бившият разпределител и капитан на националния отбор Андрей Жеков.

 

РЕАКЦИЯ

"Никога за нищо не съм кандидатствал! Винаги съм казвал, че в конкурси не участвам! В България един конкурс или един търг се прави за точно определена фирма. Всичко е нагласено предварително. Или се предлага постът на определен човек, или не се предлага. Кой ще ме оценява, трябва да е някой по-успял от мен, ама няма..."

Това беше първият коментар на Мартин Стоев след избора на колегата му Пламен Константинов за селекционер на националния отбор. Той добави:

"Няма защо да съм обиден. Всеки има право да предлага поста на когото си иска. Мен не са ме канили да ставам селекционер на националния отбор. Явно са решили да поканят Пламен. А за това, че са ме споменавали в медиите или са ме обсъждали като вариант, трябва да попитате федерацията каква е истината. За мен е дежавю да ме спрягат и обсъждат за национален селекционер. Общо взето от 2012 г. при всяка смяна на треньора изплува моето име. Но аз ви повтарям - никога не съм кандидатствал за нищо."

Що се отнася до самия избор на Константинов, Стоев каза: "Няма какво да коментирам. Времето ще покаже дали изборът е правилен или не. За колеги не говоря. Той е бивш мой състезател. В момента ми е колега. Само мога да му пожелая успех."

Стоев разкри също така, че не се е отказвал да води юношите, с които постигна големи успехи в последните години: "Не съм се отказвал, ами договорът ми изтича на 31 декември. Този контракт е сключен преди 4 години с предишното ръководство на федерацията, когато начело бе Данчо Лазаров. И до момента не ми е предлаган нов договор. Явно не са доволни, не мога да ви кажа друго, питайте федерацията. В момента си почивам, ще измисля нещо. Миналата година отказах много сериозно предложение от чужбина заради юношите, но нямам никакви притеснение, все ще излезе нещо."

Кандидатурите за нов селекционер на мъжкия национален отбор по волейбол са сведени от девет до пет. Това стана ясно след днешното заседание на Управителния съвет на федерацията (БФВ) в столичния парк-хотел "Москва".

Още по темата