Quantcast

Медия без
политическа реклама

Волейболът отся 5 от 9 кандидати да водят А отбора

Топ 8 в Европа и олимпийско участие в Париж 2024 ще бъдат целите пред новия селекционер

27 Септ. 2022
SPORTAL.BG
Членовете на УС на БФВ се събират в заседателната зала в парк-хотел "Москва" за днешното заседание, на което бяха обсъждани кандидатурите за нов селекционер на мъжкия национален отбор.

Кандидатурите за нов селекционер на мъжкия национален отбор по волейбол са сведени от девет до пет. Това стана ясно след днешното заседание на Управителния съвет на федерацията (БФВ) в столичния парк-хотел "Москва".

"Обсъдихме девет кандидатури за поста селекционер на мъжкия национален отбор на България. Спряхме се на пет имена. Сред тях има чужденци. Има треньор, който вече е бил селекционер на националния отбор на България. На 15 октомври пак ще има УС. Тогава трябва да бъдат пресяти повечето кандидатури", обяви президентът на БФВ Любомир Ганев.

Представителният отбор остана без треньор след подадената от Николай Желязков оставка ден след края на срамното участие на "трикольорите" на световното първенство в Полша и Словения. На Монидал `22 тимът ни за първи път в историята загуби всички свои мачове (0:3 срещу Полша, 0:3 срещу САЩ, 2:3 срещу Мексико) и зае най-ниското си място в класирането - 20-а позиция от 24 участника.

Казват, за умрелите - или добро, или нищо. И понеже българският волейбол е мъртъв на международната сцена, това прави почти непосилни разсъжденията на глас върху участието на мъжкия национален отбор на световното първенство в Полша и Словения.

"Девет души от Управителния съвет нямаха нищо против Николай Желязков да остане селекционер на мъжкия национален отбор. На предишното заседание шест от тях подкрепиха оставането му на поста, а трима се въздържаха, но нямаха нищо против", разкри днес Ганев.

Той добави, че пред следващия селекционер ще бъдат поставени две основни цели, които според ръководството на централата са реалистични - класиране в Топ 8 на Европа и спечелване на квота за олимпийските игри след две години.

"Голямата цел на България е класиране на олимпийските игри в Париж 2024. Поставяме и реалистична цел класиране минимум на четвъртфинал на европейското първенство през 2023 г. Ако се изпълнят целите на бъдещия треньор, то ще му се предложи по-дълъг договор. С всички кандидати е говорено отделно и имат готовност да поемат България", увери шефът на федерацията.

Макар оставката на селекционера Николай Желязков засега дори да не e приета, президентът на волейболната федерация (БФВ) Любомир Ганев на практика вече съобщи кой ще е следващият треньор на мъжкия национален отбор на България.

 

ФАВОРИТ

С най-големи шансове да поеме националния отбор изглежда бившият селекционер Мартин Стоев. 50-годишният специалист, който бе начело на А тима в периода 2005-2008 г. и го изведе до бронзови медали на Мондиал `06 и в турнира за Световната купа `07, за последно работи като наставник на юношеските ни състави.

През 2019 г. с момчетата до 17 г. той спечели сребърните медали на европейското първенство, през 2021 г. стана световен вицешампион с тима до 19 г., а тази година изведе състава до 20 г. до бронза на Евро `22. Часове след края на шампионата на Стария континент в Италия самият Стоев намекна с пост във "Фейсбук", че е готов за ново предизвикателство:

"България (моите деца) за 4-годишния цикъл, изпълнен с много емоции, завърши. От 9 първенства спечелихме 8 медала, с което моят ангажимент приключи. Благодаря на момчетата за това, че изградиха уникален колектив (най-добрата фирма). Благодаря на щаба ми и всички близки до него. Благодаря на БФВ за прекрасните условия, подсигурени за отбора. Благодаря на българския народ, който беше зад нас."

 

Още по темата