Quantcast
Китай предупреди бойкотиращите олимпиадата, че “ще платят цената“ | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Спорт

Китай предупреди бойкотиращите олимпиадата, че “ще платят цената“

3 661
 ЕПА/БГНЕС архив
Говорителят на китайското външно министерство Уан Уънбин се обърна многозначително към държавите, планиращи дипломатически бойкот на зимната олимпиада в Пекин `22.

Говорителят на министерството на външните работи на Китай Уан Уънбин предупреди страните, които планират дипломатически бойкот на зимните олимпийски игри в Пекин `22, че "ще платят цената" за своите "погрешни действия". За потенциален бойкот на XXIV бяла олимпиада се говори от няколко месеца, като миналата седмица Литва стана първата държава, която обяви, че няма да изпрати свои правителствени служители в китайската столица по време на игрите (4-20 февруари 2022 г.).

В понеделник (6 декември) САЩ също обявиха, че ще бойкотират дипломатически зимната олимпиада като отговор на "продължаващия геноцид и престъпления срещу човечеството в Синдзян и други нарушения на човешките права". Примерът на Вашингтон беше последван от четири други страни - вчера министър-председателят на Австралия Скот Морисън и вицепремиерът на Нова Зеландия Грант Робъртсън заявиха същото намерение, а днес това сториха премиерите на Великобритания Борис Джонсън и на Канада Джъстин Трюдо.

В отговор от Китай заявиха, че "никой не се интересува" дали Австралия ще прати свои представители или не. А скоро след това говорителят на китайското външно министерство обвини останалите в "сляпо следване" на действията на Съединените щати.

"Опитът на САЩ, Австралия, Великобритания и Канада да използват олимпийската платформа за политическа манипулация е непопулярен и самоизолиращ и те неизбежно ще платят цената за погрешните си действия", заяви Уан.

САЩ и Австралия ще домакинстват на две от предстоящите три летни олимпиади - в Лос Анджелис `28 и Бризбейн `32. Франция, която ще организира следващите летни игри в Париж `24, вече официално обяви, че не планира никакъв бойкот на зимните игри в Пекин `22.

От международния олимпийски комитет (МОК) пък неколкократно подчертаха, че са длъжни да запазят политически неутралитет. От централата в Лозана (Швейц) заявиха, че олимпийските игри "се простират отвъд политиката" и показателно за това е, че спортисти от дипломатически бойкотиращите държави ще участват в Китай. Същевременно МОК декларира, че ще уважи всяко политическо решение на правителствата на своите страни членки.

Още

Блинкен: Китай е по-голяма заплаха от Русия в дългосрочен план

27.05.2022

Обновена

1590
Хакерска атака разкри жестокостите над уйгурите в Китай

25.05.2022

733
Китай и Русия проведоха първо военно учение след началото на войната

24.05.2022

3342