Quantcast
САЩ обявиха бойкот на олимпийските игри в Пекин 2022 | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Спорт

САЩ обявиха бойкот на олимпийските игри в Пекин 2022

Великобритания, Австралия и Канада също обмислят да не пускат свои официални представители в Китай
Обновена
4 580
 ЕПА/БГНЕС

От администрацията на президента на САЩ Джо Байдън потвърдиха ширещите се неофициални информации, че ще има дипломатическия бойкот на зимните олимпийски игри в Пекин 2022 заради нарушаване на човешките права в Китай.

"Администрацията на президента Джо Байдън няма да изпрати дипломатически или официални лица на Зимните олимпийски и параолимпийски игри в Пекин през 2022 г. В същото време американски спортисти ще могат да участват на игрите. Спортистите от отбора на САЩ се радват на пълната ни подкрепа. Ще ги подкрепяме на 100%", заяви прессекретарят на Белия дом Джен Псаки.

Този ход означава, че нито един високопоставен американски държавен служител или политик няма да присъства на игрите през февруари, но спортистите все пак ще могат да участват. Последният път, през 1980 г. когато САЩ бойкотираха олимпийски игри в Москва, но тогава не участваха и състезателите.

Президентът Байдън заяви миналия месец, че дипломатически бойкот е "нещо, които обмисляме", след като депутати и от републиканската, и от демократическата партия, включително председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси настояха за такъв акт в защита на човешките права в Китай.

Часове преди потвърждаването на новината за предстоящото официално обявяване на дипломатически бойкот, Пекин предупреди, че ще предприеме "решителни контрамерки" срещу администрацията на Байдън. 

"САЩ трябва да спрат да политизират спорта и да раздуват т.нар. "дипломатически бойкот", за да не бъдат засегнати диалогът и сътрудничеството между Китай и САЩ във важни области", заяви говорителят на китайското външно министерство Джао Лидзян на пресконференция. Той също така нарече подготвяния бойкот "петно върху духа на Олимпийската харта" и "сензационен и политически манипулативен" ход на американски политици.

Отношенията между САЩ и Китай се обтегнаха през последните години, а високите мита върху вноса от Китай, наложени от предишния президент Доналд Тръмп, доведоха до начало на търговска война. Американският Сенат през юни прие законопроект, призоваващ за дипломатически бойкот на Пекин 2022.

Нарастват и критиките по отношение на спазването на човешките права в Китай, на предполагаемия "геноцид" над уйгурските мюсюлмани в провинция Синдзян и на отношението към Тибет и Хонконг. Китай е обвиняван в престъпления, включително използване на принудителен уйгурски труд, провеждане на програма за масово наблюдение, задържане на хиляди в лагери за интернирани, извършване на принудителна стерилизация и умишлено унищожаване на уйгурското наследство.

Пекин отхвърля тези обвинения, твърдейки, че лагерите са учебни центрове, предназначени да унищожат ислямисткия екстремизъм и сепаратизъм.

САЩ не са сами в идеята за бойкот на игрите в Пекин. Такъв обмислят още Великобритания, Австралия и Канада, докато Литва настоя САЩ и Европейският съюз да се координират по въпроса.

Китайскотото външно министерство заяви миналата седмица, че олимпийските игри не зависят от присъствието на някои политици: "Зимните игри в Пекин са едно събиране на любители на зимните спортове и спортисти от цял ​​свят, а не сцена за политически пози и манипулации. Подобни действия за политизиране на спорта очевидно нарушават Олимпийската харта, особено принципа на политическа неутралност на спорта."

Международният олимпийски комитет (МОК) отказва да вземе отношение и дори не споменава уйгурските мюсюлмани, когато става въпрос за човешките права. Президентът на МОК Томас Бах дори заяви, че комитетът не е "супер световно правителство", което да решава подобни проблеми.

XXIV Зимни олимпийски игри ще се проведат в Пекин от 4 до 20 февруари 2022 г.

Още

Русия забрани на 963 американци да влизат в страната

21.05.2022

Обновена

1411
Посланикът на САЩ обеща отлични цени на втечнения газ за България

21.05.2022

1893
Западът дава на Украйна ракети "Харпун" срещу руската морска блокада

20.05.2022

3781