Медия без
политическа реклама

Хаосът около мача България - Унгария приключи с компромис

Кметът на Пловдив разреши мачът да се проведе на ст. "Христо Ботев", въпреки че часове по-рано бе забранил

11 Ноем. 2023Обновена
Строежа на останалите две козирки на ст. "Христо Ботев" възпрепятства нормалното провеждане на мачове в следващите 10-ина дни.
Ботев Пловдив
Строежа на останалите две козирки на ст. "Христо Ботев" възпрепятства нормалното провеждане на мачове в следващите 10-ина дни.

Ръководството на БФС може да си отдъхне поне за малко, след като стана ясно, че квалификацията за Евро 2024 между България и Унгария на 16 ноември все пак ще се играе на ст. "Христо Ботев" в Пловдив.

Провеждането на мача там бе под огромна въпросителна, след като преди няколко дни собственикът на ПИМК Илиян Филипов, чиято компания довършва строежа на спортното съоръжение, изпрати писмо до общината в Пловдив, че мач не може да се състои, тъй като в момента се извършват строителни дейности за изграждането на останалите две козирки на трибуните. Планът е бил работата да се свърши точно в паузата в първенството, за да не се пречи на "Ботев" да провежда домакинските си срещи преди и след това. От БФС обаче не бяха отчели това, когато в понеделник обявиха, че квалификацията се мести там, след като първоначално бе предвиден за ст. "Васил Левски" в София.
 

БФС направи безпрецедентна промяна за последното домакинство на националния отбор в квалификациите за Евро 2024. Мачът с Унгария на 16 ноември ще се играе на стадион "Христо Ботев" в Пловдив, при това пред празни трибуни.

Дори късно снощи новият кмет на Пловдив Костадин Димитров забрани провеждането на мача на стадиона на "Ботев" (Пд). Това бе съобщено от Dsport, Plovdiv24 и специалиста по спортно право Георги Градев, който пък оспорва пред Спортния арбитражен съд в Лозана забраната за публика на тази среща. Димитров мотивира решението със съображения за сигурост.

Тази сутрин обаче ситуацията претърпя ново развитие. Илиян Филипов прати писмо до БФС, в което се съобщава, че може все пак да се направи така, че двубоят да се състои на "Христо Ботев".

"Възможно е да бъде създадена организация и предприети мерки по обезопасяване на строителната площадка и прилежащите ѝ територии, с което да се създадат необходимите условия за провеждането на футболната среща между националните отбори на България и Унгария", пише в писмото.

За целта обаче се очаква позволение за това от община Пловдив. То не закъсня - кметът Костадин Димитров обяви пред Plovdiv24, че в понеделник ще издаде нужното разрешение, след като часове преди това бе наложил забрана.

Сега остава другият проблем - дали мачът ще се играе при затворени врати или с публика. От БФС забраниха да има зрители на трибуните заради подготвяния голям протест на фенове на всички големи клубове в страната срещу управлението на футболния съюз, начело с президента Борислав Михайлов. От БФС се опитаха да си измият ръцете, че решението е на УЕФА, но от европейската футболна асоциация всъщност просто са се съобразили с молбата от българска страна.

Вчера обаче спортният министър Димитър Илиев настоя БФС да разреши на феновете да бъдат на трибуните. Те така или иначе ще пътуват до Пловдив, за да протестират пред стадиона.

Спортният министър Димитър Илиев смени тона спрямо ръководството на БФС и настоя да бъде отменено решението мачът между България и Унгария на 16 ноември да бъде игран при закрити врата.

Цялата тази ситуация на несигурност се отразява и върху унгарците. До днес тяхната федерация бе в неведение къде точно ще се състои мачът и как да се организира пътуването. Да не говорим, че унгарските фенове са крайно недоволни от решението да не се допуска публика, тъй като те се надяваха да отпразнуват с отбора класирането за Евро 2024. Унгария се нуждае само от равенство срещу България, за да си осигури квотата и на теория.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата