Медия без
политическа реклама

Спортният министър настоя да има фенове на мача България - Унгария

Управлението на БФС не е добро, щом има такива проблеми, заяви Димитър Илиев

10 Ноем. 2023
В края на юли Димитър Илиев прие Борислав Михайлов (вдясно) като стана първият министър, който е сторил това след оставката на Михайлов през октомври 2019 г. Сега обаче Илиев промени позизията си към ръководството на футболния съюз.
БФС
В края на юли Димитър Илиев прие Борислав Михайлов (вдясно) като стана първият министър, който е сторил това след оставката на Михайлов през октомври 2019 г. Сега обаче Илиев промени позизията си към ръководството на футболния съюз.

Спортният министър Димитър Илиев смени тона спрямо ръководството на БФС и настоя да бъде отменено решението мачът между България и Унгария на 16 ноември да бъде игран при закрити врата.

Както е известно, в понеделник от футболния съюз обявиха, че последното ни домакинство от квалификациите за Евро 2024 се мести от София в Пловдив и ще се играе без публика. Причината е готвеният протест от феновете, които са недоволни от 18-те години управление на настоящото ръководство на футболния съюз, оглавявано от Борислав Михайлов. От БФС се оправдаха, че решението за промяната е било на УЕФА, но по-късно стана ясно, че предложението е дошло тъкмо от българска страна.

БФС направи безпрецедентна промяна за последното домакинство на националния отбор в квалификациите за Евро 2024. Мачът с Унгария на 16 ноември ще се играе на стадион "Христо Ботев" в Пловдив, при това пред празни трибуни.

Сега министърът на младежта и спорта остро разкритикува това и дори добави, че явно управлението на БФС не се справя добре, щом се стига до подобна ситуация.

"Целият феномен футбол се крепи на неразривната връзка между клубове и фенове. Не знам с какъв акъл забраняваш на феновете да гледат националния отбор на живо. Настоявам хората да не бъдат ограничавани. Не може да бъдат затваряни стадионите. Трибуните са направени за привържениците. Вместо да се чудим как да напълним стадионите, ние ги затваряме. Това е абсурдно и няма как да стане. Ние държим да се намери решение. Двете страни трябва да седнат и да разговарят. Когато има такива проблеми, най-вероятно управлението на БФС не е добро. Ако вие сте добър управник, няма причина да се налагат такива мерки. Моята информация е, че унгарската държава не е доволна от това, че мачът ще се играе без публика. За мен това не е решение. Настояваме БФС да намери решение на този проблем", каза Димитър Илиев пред БНТ.

Той също така заяви, че няма да стига до крайности, заради опасността от наказание от УЕФА и ФИФА за намеса на държавата във футбола. Вместо това Илиев реши да се изяви като медиатор и покани във вторник (14 ноември) от 15:00 ч. на среща в министерството представители на БФС и на клубовете, които бяха изключени заради подкрепата си към опозицията.

А иначе, въпреки забраната за присъствие на зрители, феновете от основните фенклубове в страната се готвят да протестират на 16 ноември пред ст. "Христо Ботев" в Пловдив. Стига мачът да се играе там, защото от компанията ПИМК, която довършва съоръжението, твърдят, че строителните работи по останалите две козирки заплашва сигурността за този мач и той не трябва да се проведе на този стадион. В понеделник ще бъде взето окончателно решение дали "Христо Ботев" е в състояние да приеме евроквалификацията.

Решението на БФС да предложи на УЕФА квалификацията за Евро 2024 между България и Унгария на 16 ноември да бъде преместена от София и да се играе при закрита врати в Пловдив продължава да подхранва полемики.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата