Quantcast

Медия без
политическа реклама

Франция се зае да координира ЕС за бойкот на игрите в Пекин `22

06 Яну. 2022
ЕПА/БГНЕС
Към днешна дата до церемонията по откриване на XXIV зимни олимпийски игри в Пекин остават 29 дни.

Франция, която на 1 януари пое председателството на Съвета на Европейския съюз, ще направи опит да координира обща позиция на ЕС относно евентуален дипломатически бойкот на зимните олимпийски игри в Пекин `22 (4-20 февруари). В неофициален разговор с брюкселски журналисти по време на медийна визита в Париж високопоставен френски служител е посочил, че подходът на страните от ЕС към Китай се колебае между "твърде наивен" и "твърде конфликтен", съобщи Euractiv.

Запитан каква би била позицията на Франция по отношение на дипломатическото присъствие на церемонията по откриване в китайската столица, като се има предвид обявеният бойкот от страна на САЩ и няколко страни от Британската общност заради "нарушаване на човешките права в Китай", въпросният служител отбелязва, че "обща позиция на ЕС би имала голям смисъл".

Дипломатическият бойкот на зимните олимпийски игри в Пекин `22 е част от стратегията на САЩ да ограничат икономическия растеж на Китай. Това заяви руският президент Владимир Путин по време на традиционната си годишна пресконференция в Кремъл.

"Ще обсъдим това по време на следващите ни срещи и ще се опитаме да постигнем обща позиция", цитиран е той.

Външните министри на страните от ЕС ще се срещнат в Брест от 12 до 14 януари. По-рано беше съобщено, че Франция няма да се присъедини към дипломатическия бойкот, но сега няма индикация от Париж каква трябва да бъде общата позиция.

САЩ, Великобритания, Канада и Австралия вече обявиха официално, че няма да изпращат свои държавни представители на XXIV зимна олимпиада в Пекин. Новото германско правителство намекна, че ще предприеме същия ход, а според медийни публикации Дания обсъжда въпроса. Литва също обяви, че ще бойкотира дипломатически церемонията по откриване на 4 февруари.

 

ПОЗИЦИЯТА НА БЪЛГАРИЯ

Що се отнася до нашата страна, говорителят на пресцентъра на МС посочи, че дипломатическата позиция относно игрите в Пекин `22 до момента не е обсъждана. По информация на Euractiv президентът Румен Радев "със сигурност няма да пътува" за китайската столица.

Новият министър на младежта и спорта Радостин Василев засега не е обявил намеренията си относно евентуално присъствие на зимната олимпиада. По традиция българската делегация ще бъде предвождана от председателя на БОК Стефка Костадинова.

 

Говорителят на министерството на външните работи на Китай Уан Уънбин предупреди страните, които планират дипломатически бойкот на зимните олимпийски игри в Пекин `22, че "ще платят цената" за своите "погрешни действия".

 

Още по темата