Quantcast

Медия без
политическа реклама

"ЦСКА-София" дължи над 2.2 млн. лв. наем на държавата

Това обяснява разминаването в очакваната от клуба сума за учредяване на смесеното дружество за нов стадион в Борисовата градина

Илияна Кирилова

Футболен клуб "ЦСКА-София" има задължения в размер на над 2.2 млн. лв. към министерството на младежта и спорта (ММС) за ползването на ст. "Българска армия" в Борисовата градина и тренировъчния комплекс в Панчарево, научи "Сега". Информацията е директно от държавното дружество, стопанисващо двата имота в столицата - "Сердика спортни имоти" ЕАД, чийто принципал е ММС.

В писмо, изпратено до редакцията на вестника, от дружеството правят уточнение във връзка с два материала в "Сега", посветени на евентуалното изграждане на изцяло нов стадион в държавния имот в най-големия столичен парк - "Голямата заблуда "Арена ЦСКА" и "Спортни имоти Българска армия" - трасиране на една задънена улица" (бр. 27 / 9-15 юли 2021 г.).

Във втория е засегната темата за учредяването на смесеното търговско дружество "Спортни имоти Българска армия", в което с равни вноски трябва да участват държавата, в лицето на "Сердика спортни имоти" (ССИ), и "ЦСКА-София", чрез нарочно създадената фирма "Арена ЦСКА" ЕООД, собственост на клубните шефове Гриша Ганчев и Юлиян Инджов.

За набирането на началния капитал държавата трябва да направи непарична вноска, като апортира стадиона и прилежащите му терени в Борисовата градина и тренировъчния комплекс в Панчарево, а футболният клуб да преведе 25% от стойността на тяхната обща оценка - 23 310 700 лв. Преди около две седмици обаче възникна задочно разногласие между двете страни, след като членът на съвета на директорите на ССИ Людмил Лазаров обяви на пресконференция, че очакват от "ЦСКА-София" 8 млн. лв., а адвокатът на клуба Станислав Трендафилов му отговори през медиите, че дължимата вноска всъщност е 5.8 млн. лв.

В своето писмо до "Сега" от ССИ уточняват следното:

"Към 30.04.2021 г., съгласно проектоустава за вписване на новото дружество "Арена ЦСКА" ЕООД, акционерът ПФК "ЦСКА-София" следва да внесе 25% от стойността на записаните на тяхно име акции, което се равнява на парична сума в размер на 5 827 675 лв., и 1 978 338.11 лв. задължения от действащия договор за наем - или общо 7 806 013.11 лв. Към настоящия момент ПФК "ЦСКА-София" има неизпълнени задължения по действащия договор."

"Сега" изпрати уточняващ въпрос до ССИ дали има някаква промяна в цитираната дължима сума към 30 април - погасена част или пък нараснали задължения. От получения отговор стана ясно, че задълженията са се увеличили още:

"Към 22.07.2021 г. съгласно действащия договор за наем, ПФК "ЦСКА-София" има неизпълнени задължения в размер на 2 257 106.00 лв. Към настоящия момент ПФК "ЦСКА-София" не е представил първични разходооправдателни документи за обявените подобрения. В случай че дружеството не представи необходимите документи, задълженията към "Сердика спортни имоти" ще се увеличат."

"Сега" се свърза и с адвокат Трендафилов с въпрос дали е запознат с евентуално съществуващи задължения от страна на "ЦСКА-София" по 10-годишния договор за ползване, сключен с ММС в началото на януари 2018 г. срещу месечен наем в размер на 62 000 лв. без ДДС.

"Подозирам, че няма такива задължения. В самия договор има клауза, която дава възможност за приспадане на наеми от направените инвестиции. Честно казано, не се занимавам конкретно със строителството и с финансовите въпроси, това е счетоводен въпрос. Но съм убеден, че има направени подобрения по имота много над всякакви възможни дължими наеми и други суми. Разминаването между 5.8 млн. и 8 млн. лв. е огромно и няма как да се дължи на неплатени наеми. Така излиза, че клубът сякаш изобщо не е плащал наем по този договор, а съм убеден, че не е така", коментира юристът.

Още през август 2019 г. обаче от "ЦСКА-София" изпратиха писмо до ММС, в което съобщиха, че изпитват затруднения да плащат наема и публичните такси за ползването на "Българска армия" и Панчарево. От клуба се оплакаха, че се получава сума в размер, който "явно превишава годишния бюджет на повечето от клубовете, картотекирани редовно за участие за сезон 2019/2020 в Първа професионална футболна лига на БФС".

Също тогава от футболния клуб посочиха, че са изпълнили инвестиционната програма за базата в Панчарево, където били вложени над 4 млн. лв. Беше изискано от държавата да признае този разход, като го приспадне от договора за наем, но очевидно и до днес това не се е случило. Оказва се, поради непредоставени документи от страна на футболния клуб.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?