Quantcast

Медия без
политическа реклама

Голямата заблуда "Арена ЦСКА"

Четири ръководства на клуба обещаваха да модернизират "Българска армия" и все държавата излиза виновна, че стадионът още тъне в разруха

Илияна Кирилова
Така изглежда стадионът в момента.

Феновете на "Левски" и ЦСКА изглежда са едни от най-търпеливите хора, колкото и странно да звучи. От 20-ина години различни собственици на двата клуба им обещават, а често и ги заблуждават, че ще гледат любимите си отбори на модернизирани (или пък чисто нови) стадиони. И почти винаги нещата си остават все до приказките. Плюс-минус някой разписан документ.

Най-щедро прах е хвърлян в очите на привържениците на ЦСКА. Смениха се поне три поколения фенове, които с мъка гледат все по-овехтяващия "Българска армия". Там последната съществена дейност, която бе извършена в полза на зрителите, бе през 1998 г., когато ръководството на Илия Павлов подмени дървените скамейки със седалки. Най-издръжливите от тях все още стоят по трибуните - избелели, понесли всякакви несгоди на времето.
 

Като символ на несвършената работа от тогава насам.

 

Всички ръководства след това (без краткотрайното управление на Любослав Пенев) се отчетоха до едно със свои макети за новия стадион. Пръв това стори през 2005 г. Васил Божков, чиято компания "Нове холдинг" се канеше да инвестира 100 млн. лв. в тоталното обновяване на "Българска армия". Той може и да имаше някакви намерения, но година по-късно се отказа да влага повече средства в клуба и го продаде на индиеца Прамод Митал през декември 2006 г.

Последният, и по-точно неговият представител за България - Александър Томов, не остана по-назад и също заговори за обновяване на стадиона. По време на първия си престой в клуба Томов няколко пъти претопляше идеята за модерен "Българска армия", а през втория дори докара в България през 2014 г. хонконгския инвеститор Стивън Ло. Той имаше намерение да строи край Елин Пелин "българския Лас Вегас", а покрай това - и един нов стадион за ЦСКА. Томов срещна Ло с премиера Бойко Борисов. Шумотевицата и надеждите бяха големи. След тях обаче не последва нищо.

А спомняте ли си за годините, когато в ЦСКА се разпореждаха собствениците на сметопочистващата компания "Титан" - Димитър Борисов и Иво Иванов?! През юни 2010 г. те изтипосаха пред медиите Анди Симънс - директор на компанията, която разработи проекта за новия стадион на "Тотнъм" - KSS Architecture and Design. Англичанинът представи проект за нов "Българска армия". С 30 000 места, с паркинг за 1000 коли под терена - така че да не се излезе и на метър от очертанията на сегашното съоръжение. Със спортна клиника, спа съоръжения и не повече от 5-6% търговски площи от цялото застрояване. Също проект-бонбон, разработен да щади естествената среда на Борисовата градина, който обаче така и не излезе от целофана.

През 2012 г. и фенското сдружение "ЦСКА Завинаги" представи своя версия за обновяване на "Българска армия". По неговите думи - с финансово обезпечение зад гърба. С поставяне на допълнителни шест реда седалки, така че капацитетът да се увеличи до 28 400 места. Пак нищо не се получи.

За да дойдат може би

 

най-щедрите обещания до момента - при Гриша Ганчев.

 

При първата си поява пред фенове на "Армията" - през октомври 2015 г. той с майсторски щрихи очерта контурите на бъдещия стадион красавец: "Ще започнем постепенно с единия сектор, с другия. Козирката ще си остане, защото навява хубави спомени от победи, но ще я заздравим. Това е тежка инвестиция, но ако ние правилно си изиграем картите, не е невъзможно да се случи в следващите 2-3 години."

Минаха въпросните две-три години, през това време Ганчев единствено обнови терена като по-крупна инвестиция на стадиона. Вместо това през 2019 г. дойде друго обещание - пред сайта "Топспорт": "До 15 март 2021 г. ЦСКА ще има нов стадион. Ще бъде най-висока категория. Когато хората идват на мачовете ни, да им бъде комфортно и приятно." Щял да бъде и по всички изисквания на ФИФА и УЕФА (как иначе?!). Даже бе обяснено как инвестицията ще е за 60 млн. лева и финансирането било подсигурено от датски фонд. Тогава някъде се появи и замисленото ново име - "Арена ЦСКА".

Увереността на Ганчев явно дойде след разговори между него и тогавашния спортен министър Красен Кралев. На тях се пръкна ново 20 - "Българска армия" ще бъде разрушен, на негово място ще бъде издигнато ново съоръжение, което да бъдело част от кандидатурата ни за европейско първенство през 2028 г. и/или световно първенство през 2030 г. Явно с помощта на държавата, която при управлението на Бойко Борисов щедро пръскаше пари за стадиони (справка - 37 млн. лв., отпуснати за съоръженията на пловдивските "Ботев" и "Локомотив").

След 30 години очакване ЦСКА най-после ще има свой собствен дом! Такъв, какъвто клуб с велика и славна история, със стотици легенди и милиони привърженици заслужава!

"Проектът ни е като от книгите - добра база, отлична школа, за чудо и приказ, нов и модерен стадион, красавец...", обясни тогава Гриша Ганчев. Е, проектът още стои в неговите мечти и в тези на феновете.

След анонсираното оттегляне от страна на Ганчев и другия основен съсобственик - Юлиян Инджов, в момента никой не смее да повдигне темата за финансирането на изграждането на нов стадион. В момента привържениците се радват и на това, че финансирането на клуба е подсигурено до края на годината (по уверенията на изп. шеф Пламен Марков).

Различни причини осуетяваха всички тези проекти - някъде се стигна до смяна на собствеността (Васил Божков), в други случаи държавата бе изкарвана виновна, че не съдейства, а най-често обяснения за липсата на прогрес по проектите липсваше. Някъде тук обаче трябва

 

да се разсее илюзията за лошата държава,

 

която все действа в ущърб на ЦСКА. Предишни правителства уйдисваха на оплакванията от клуба и подписваха договори за дългосрочна концесия. Примерно през 2012 г. спортният министър Свилен Нейков сключи споразумение за 20-годишно ползване на базите от страна на футболния клуб. Откъдето трябваше да инвестират поне 20 млн. лв. Това не стана, разбира се.

На 4 януари 2018 г., след дълго продължили оплаквания от ръководството на "ЦСКА-София" относно неизгодния досегашен договор, бе сключен нов с министерството - за 10 години, с уверението, че след приемането на новия закон за спорта той може да бъде продължен до 30 години.

Дотук е видно, че правителствата помагат, доколкото им позволява законът. Е, тогава има и следващ "виновник" - Столична община. В предишния и новия подробен устройствен план (ПУП) на Борисовата градина ясно е записано, че модернизацията на "Българска армия" може да се извърши единствено в рамките на сегашния стадион заради защитения статут на парка. А това значи - никакви допълнителни търговски центрове, хотели, развлекателна част.

И може би тук е разковничето на проблема - който и да се ангажира да инвестира в нов стадион (извън държавата), той би срещнал сизифовски трудности да възвърне вложението си, защото трябва да разчита основно на зрителския интерес. А той в момента е малък за всички клубове у нас, като пряко следствие от факта, че футболният продукт в България е неконкурентен спрямо първенствата в Европа от средна ръка. Да не говорим за шампионатите от Топ 5.

И трудно би се появил някой, който да вложи между 20 и 30 млн. лв. (поне!) за нов "Българска армия" (или "Арена ЦСКА"), само заради фенското удоволствие, без ясен финансов план за последваща печалба. Всички останали приказки за стадион красавец и прочие са само музика за ушите на привържениците. И нищо повече...

Още по темата