Медия без
политическа реклама

„Спортни имоти Българска армия“ - трасиране на една задънена улица

Смесеното държавно-частно дружество изглежда обречено, докато не се реши въпросът с ПУП на Борисовата градина

Членът на Съвета на директорите на "Сердика спортни имоти" Людмил Лазаров разкри притесненията на "ЦСКА-София" - клубът се страхува да направи паричната вноска заради липса на разрешителни за строеж.
Членът на Съвета на директорите на "Сердика спортни имоти" Людмил Лазаров разкри притесненията на "ЦСКА-София" - клубът се страхува да направи паричната вноска заради липса на разрешителни за строеж.

"След 30 години очакване ЦСКА най-после ще има свой собствен дом! Такъв, какъвто клуб с велика и славна история, със стотици легенди и милиони привърженици заслужава! (...) Собствениците на клуба в лицето на г-н Гриша Ганчев и г-н Юлиян Инджов искат да благодарят на премиера г-н Бойко Борисов и на министъра на спорта г-н Красен Кралев за това, че единствени те за 30 години показаха последователност, далновидност и загриженост в името на каузата за нов армейски дом. (...) Предстоят още немалко процедури, но с дружни усилия скоро ЦСКА ще разполага с наистина модерни съоръжения - стадион и спортна база, които ще позволяват да развиваме своите талантливи състезатели и бъдещи шампиони! Честито, армейци!"

Датата на благодарственото слово по адрес на вездесъщия премиер и спортния му министър е 23 октомври 2019 г. - деня, в който Министерският съвет взе решение държавата да учреди съвместно търговско дружество в партньорство с ПФК "ЦСКА-София" ЕАД. То трябваше да се казва "Спортни имоти Българска армия" АД и да доведе до изграждане на лелеяния от всички "червени" запалянковци нов стадион в Борисовата градина и модернизиране на тренировъчната база в Панчарево.

Година и девет месеца по-късно учредяването на въпросното дружество се намира в задънена улица, най-вече по вина на частния партньор. Като съучредители на смесеното акционерно дружество трябваше да бъдат вписани държавното "Сердика спортни имоти" ЕАД, стопанисващо комплекса "Българска армия" и останалите бивши имоти на ЦСКА, и нарочно създаденото "Арена ЦСКА" ЕООД, собственост на Гриша Ганчев и Юлиян Инджов.

За да стане това, двете страни трябваше да формират капитала на "Спортни имоти Българска армия" чрез две равни вноски - непарична от страна на държавата под формата на апорт на имота, и парична от страна на частната фирма, в размер на равностойността на оценката на стадиона и прилежащите съоръжения и терени. За целта трима независими оценители, определени със съдебно решение (Валентин Досев, Виктор Генев и Искра Върбанова-Цанова), в началото на април 2020 г. оцениха имота на 32 274 900 лв.

Сумата обаче не се хареса на ръководството на "ЦСКА-София", след като се оказа с 10 млн. лв. по-висока от очакваната стойност (около 22 млн. лв.). По настояване на футболния клуб последва назначаване на нови три вещи лица (инж. Йордан Найденов, инж. Борислав Савов и Валентин Василев), които през юли 2020 г. занижиха оценката до 23 310 700 лв. Именно това е и финалният размер на паричната вноска, която "Арена ЦСКА" ЕООД трябва да преведе, за да бъде завършено учредяването на "Спортни имоти Българска армия".

Оттогава измина цяла година, в която шефовете на "червения" клуб сякаш загубиха интерес към проекта, а патетичните слова за "нов армейски дом" останаха само блед спомен. В началото на юни 2021 г. "Сега" изпрати въпрос по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) до Министерството на младежта и спорта (ММС) като принципал на дружеството, стопанисващо държавния имот:

"На какъв етап са намира създаването на смесеното търговско дружество "Спортни имоти Българска армия", чрез което ММС и "ЦСКА-София" планираха построяването на нов стадион в държавния имот в Борисовата градина в София? Остава ли в сила желанието на държавата за създаването му? Остава ли в сила ангажиментът на футболния клуб да участва с парична вноска в размер, равен на стойността на имота, използван като апортна вноска от страна на държавата?"

Макар и след края на законоустановения двуседмичен срок, от администрацията на служебния спортен министър Андрей Кузманов изпратиха отговор, в който се казва:

"До момента е извършена оценка на стойността на непаричната вноска по реда на чл. 72 от Търговския закон, представляваща оценка на стойността на правото на собственост върху имота. Други действия не ни е известно да са предприемани."

Десетина дни по-късно темата бе засегната публично от члена на Съвета на директорите на "Сердика спортни имоти" Людмил Лазаров. На пресконференция в ММС той разкри, че от футболния клуб "се страхуват", защото все още нямало издадени разрешения за строеж на нов стадион.

"Миналата седмица "Сердика" покани ръководството на ЦСКА, за да видим докъде са стигнали - заяви Лазаров на 29 юни. - Те се притесняват, защото все още няма строителни документи по проект. На този етап се страхуват, защото трябва да преведат 8 млн. лева в новото дружество, което представлява около 25% от капитала за изграждането на стадиона. В момента топката е в ръцете на ПФК ЦСКА. Министерството и дружеството сме готови във всеки един момент да продължим работата по изграждането на този проект."

Именно тук на трасето изскача и основният препъникамък пред реализирането на идеята за нов стадион - обсъжданият вече втора година нов подробен устройствен план (ПУП) на Борисовата градина. Предложеният проект на Столична община забранява извършването на мащабни строителни дейности на територията на най-големия парк в София, което автоматично изключва възможността за изграждане на стадион за 30 000 души с цялата му необходима инфраструктура.

През миналата седмица на бял свят изскочи и още едно разминаване между съучредителите на "Спортни имоти Българска армия". Изказа го адвокатът на "ЦСКА-София" Станислав Трендафилов, който коментира думите на Людмил Лазаров.

"Струва ми ce, чe имa някaквo oбърквaнe у прeдcтaвитeля нa "Ceрдикa cпoртни имoти" - заяви юристът пред в. "Тема спорт". - Тoй кaзa, чe ЦCКA трябвa дa прeвeдe 8 млн. лeвa, или 25%, oт кaпитaлa нa cъвмecтнoтo дружecтвo. Осем милиoнa oбaчe ca 25% oт 32 млн. лeвa, кoeтo бeшe cтaрaтa oцeнкa нa "Aрмиятa" и Пaнчaрeвo. Кaктo e извecтнo, cлeд тoвa имaшe нoвa oцeнкa и тя e нa cтoйнocт 23,3 млн. A 25% oт тaзи cумa e 5,8 млн. лeвa. Тaкa чe имa някaквo рaзминaвaнe, кoeтo нe знaм нa кaквo ce дължи, нo e фaкт."

Факт е също, че независимо от конкретната стойност футболният клуб очевидно няма никакво желание или намерение да преведе необходимата парична вноска за учредяване на смесеното дружество. Което всъщност е нормално, при положение че бъдещият ПУП на Борисовата градина априори обезсмисля проекта. Въпросът е докога бездруго изстрадалите "червени" фенове ще бъдат държани в заблуда?

Последвайте ни и в google news бутон