Quantcast
Божков определя нов собственик на "Левски" с онлайн анкета | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Спорт

Божков определя нов собственик на "Левски" с онлайн анкета

Изборът на феновете вече е направен, обяви шефът на НКП. УС прие дарението от Пеевски
Обновена
8 257
 БГНЕС

Реалният собственик на "Левски" Васил Божков организира анкета във "Фейсбук" с цел евентуално да бъде определен нов притежател на мажоритарния пакет акции на футболния клуб.

"Когато един премиер се страхува или не може да се подпише, идва време за избори. Съгласни ли сте новият собственик на акциите на ПФК "Левски" да бъде определен чрез електронно гласуване?", написа хазартният бос на официалната си страница в социалната мрежа.

Точно преди седмица установилият се в ОАЕ бизнесмен изпрати притежаваните на хартия от съдружника му Георги Попов 86,6% от акциите на "Левски", джиросани на името на Бойко Борисов. За куриер беше избран журналистът Сашо Диков, който направи зрелищен, но неуспешен опит да предаде документите в сградата на МС.

След като министър-председателят отказа да ги приеме, Диков отнесе акциите на ст. "Георги Аспарухов", където ги връчи на изп. директор на "Левски" Павел Колев. Оттогава папката с джирото стои в клубния офис на ул. "Тодорини кукли" в София, а апетити към нея проявяват както редица лица, свързани с историята и настоящето на "сините", така и незнайни фигури, включително 19-годишен строителен предприемач.

За броени минути след публикуването на анкетата от Божков в онлайн гласуването се включиха хиляди потребители на "Фейсбук", като броят на участниците продължава да расте. От над 20 000 гласа към момента силно преобладават отговорите "да" (80:20%). Крайният срок за подаване на вот е утре в 8:00 ч.

От националния фенклуб (НКП) на "Левски" обаче реагираха гневно на новата инициатива на Васил Божков. Председателят на НКП Степан Хиндлиян беше категоричен, че феновете вече са направили своя избор и подобно гласуване е ненужно.

"Подигравката с "Левски" продължава със страшна сила - заяви Хиндлиян пред "Нова телевизия". - Несериозно е да се продължава да се жонглира с клуба, и то на фона на горчивата чаша, която трябва да изпием, както и на фона на хората, които си дават парите. "Левски" не е картоф, който да се подава между някакви хора. "Левски" е в много трудно положение. Всички застанахме зад Наско Сираков. Да го активираш да излезе и да каже, че поема отговорност - това е победа. Той е жива легенда, лицето на клуба, затова мога да кажа, че изборите вече са проведени."

Заедно с Хиндлиян в студиото на "Нова" беше и треньорът на баскетболния "Левски ЛУКойл" Константин Папазов. Той също беше кандидат за акциите на футболния клуб и дори декларира, че е получил уверението на Божков, че джирото ще е тъкмо на негово име.

"Ако г-н Божков е добронамерен и чрез това негово предложение за електронно гласуване смята, че ще бъде избран най-достойният, да погледне от това, че ние нямаме време - заяви Папазов. - Аз не страдам от това, че съм излъган, тук става въпрос за "Левски". Затова използвам да се обърна към него и да го помоля да не бъде коравосърдечен. Не се чувствам излъган, радвам се, че съм бил част от тази идея. Опита се и се подигра с институцията министър-председател на гърба на "Левски", което мобилизира още повече левскарите. Сега искам да го помоля да не се подиграва с тях. Нека даде шанс на Наско Сираков и после ако има някой по-достоен, да направим избори."

Същевременно "Левски" се намира във финансов колапс и не е ясно дали клубът ще намери средства за довършване на сезона в Ефбет лига. Футболистите не са получавали заплати от близо три месеца, а бюджетът за покриване на текущи разходи и задължения към кредитори, включително НАП, се закърпва с дарения от фенове и фирми.

Поредното такова беше направено вчера от депутата от ДПС Делян Пеевски, който преведе 500 000 лв. от фирмата си "Интръст" ЕАД в клубната сметка на "Левски". Благотворителният акт обаче вся раздор сред феновете и от Тръст "Синя България", който притежава 10% от акциите на "Левски", се обявиха категорично срещу това дарение и призоваха ръководството на клуба да не го приема.

Днес на заседание на УС обаче беше взето решение въпросните 500 000 лв. да бъдат приети и похарчени за целите на клуба.

"Единодушно се обединихме около мнението, че нашата задача е да направим всичко възможно да спасим "Левски". По тази причина ние не можем да се откажем с лека ръка от което и да е дарение. Приемаме го и ще го харчим прозрачно - аргументира се изп. директор Павел Колев. - "Левски" не се е молил за това дарение. Има дарители, които са привърженици и на други отбори. Аз имам съобщения от 10-15 привърженици на ЦСКА, които са дарили пари, защото смятат, че "Левски" трябва да го има."

Колев разкри още, че е взето решение за свикване на Общо събрание на клуба на 6 юли.

"Избрахме и резервна дата на 22 юли, в случай че мажоритарният акционер не успее да се включи в събранието на 6 юли. Тогава то няма как да се проведе, затова трябва да сме готови с резервен план - поясни изп. директор. - Също така е много важно дали дотогава ще получим позволение да проведем събранието на закрито, тъй като дружеството има много акционери. Ако не получим разрешение, събранието ще се проведе на открито на стадиона."

Освен Колев в заседанието на УС участваха членовете Ели Шопова, Найден Кирилов и Минко Герджиков и прокуристката Таня Христова. В офиса на ст. "Георги Аспарухов" бяха още Наско Сираков, Константин Папазов и Степан Хиндлиян.

"Сираков не е присъствал на УС - уточни Колев. - С него имахме разговор по определени теми. Говорихме за бъдещето на "Левски" - какви са възможните варианти. Той получи доста солидна подкрепа от левскарската общност. Просто идва всеки ден да си говорим."

Още

3 от 3 за Бразилия на Копа Америка

24.06.2021

98
ЕВРО 2020 - РЕЗУЛТАТИ И СТАТИСТИКА

23.06.2021

Обновена

10368
Англия - Германия на "Уембли" в 1/8-финал на Евро 2020

24.06.2021

Обновена

2108