facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Спорт

Наско Сираков: Умолявам Божков и Попов да ми дадат акциите

Легендарният футболист на "Левски" счита, че е срамно клубът да моли за помощ от премиера Бойко Борисов
Обновена
10 604
 архив

"Умолявам г-н Божков и г-н Попов да дадат акциите на "Левски". Готов съм да ги взема и да работя за спасяването на клуба. Те направиха изключително много за "Левски" пред последната година и дълговете от 32 млн. лв. намаляха на 16 млн. лв. Сега само бих ги призовал да направят последната крачка, за да останат завинаги в сърцата на нашите стотици хиляди привърженици. Аз съм готов като официално лице".

Това обяви пред bTV голмайсторът за всички времена на "Левски" и бивш изп.-директор на клуба Наско Сираков. Повод за неговия вопъл бе ситуацията, в която се намира клубът от сряда, когато номиналният собственик на 86.6% от дяловете и близък на Васил Божков - Георги Попов, ги джироса на премиера Бойко Борисов. 

"Аз го заявих в четвъртък на г-н Васил Божков и в петък и на г-н Попов по телефона - че съм готов да получа акциите на "Левски". Това решение да се обадя дойде след случилото се в сряда - може би най-ужасното нещо в историята на "Левски". - каза още Сираков. - Това беше подигравка с името на Апостола, с имената на тия момчета, които създадоха "Левски" през 1914-а, подигравка с много легенди на клуба. Акциите на "Левски" не може да са ръжие - те са инструмент, за да се работи в името на "Левски".

Сираков каза още, че е заявил ясно на намиращите се в Дубай Божков и Попов, че няма работа с премиера Бойко Борисов, който не може да приеме акциите, защото "влиза в конфликт на интереси, ако вземе акциите на един отбор - той е министър-председател на всички футболни клубове".

"Не съм готов с екип. В "Левски" работят много сериозни професионалисти. Да, може би ще има нужда от допълване някъде, но да не слагам сега каруцата пред коня, при положение, че акциите може да седят така още 1-2 месеца - каза Сираков. - "Левски" няма само пасиви и дългове. Има и активи - футбилисти, които струват пари, ТВ права, приходи от билети. За 2020 г. са събрани над 840 000 лв. от билети е абонаментни карти. Ние няма да ходим да молим премиера. Срамно ми е дори да си помисля такова нещо - премиерът да не е банкова институция. Той може да помогне само с логистика, той е най-добре прития политик навсякъде в Европа."

Думите на Наско Сираков дойдоха чесове, след като един от най-вещите български юристи в областта на търговското право - проф. Огнян Герджиков, категорично заяви, че актът с джиросването на акциите на ПФК "Левски" на името на Бойко Борисов няма никаква правна стойност. 

Бившият председател на Народното събрание нарече акцията от началото на седмицата "удар във въздуха" и добави, че коментарът му в началото на седмицата е бил изтълкуван погрешно и обществеността е останала с впечатление, че Борисов вече е главен акционер в "Левски".

"Джирото е единен документ, не могат да бъдат два. А в случая това не е документ, така че нищо не е станало - заяви Герджиков пред bTV. - Георги Попов може да направи множество такива джира - и на Путин, и на Тръмп. Но Георги Попов е категоричният собственик на "Левски", той е направил само удар във въздуха. Бойко Борисов не е станал акционер, той може да е такъв, само ако се впише в акционерната книга на клуба. Но само той има правото да се впише там. Собствеността не е променена, защото джирото не е направено правилно. Джирото се пише на гърба на акцията, а не на отделен лист, както го е направил Попов."

На въпрос какво ще стане, ако Попов и Божков този път направят джиросването както трябва по закон, проф. Герджиков отговори:

"Ако това стане, за премиера ще възникне единствено право и никакво задължение. От едностранна сделка може да възникне задължение за автора ѝ, отсрещната страна няма задължение. Акционерът по начало има само права, единствено преди да стане акционер има задължение да направи вноска. Това е - джиросването не е направено правилно. И ако Наско Сираков иска да вземе акциите, Попов трябва просто да ги джироса на него."

Проф. Герджиков повтори тезата си, че одържавяването на лотарийните игри на Васил Божков е провиконституционно.

"Има един особен ищах у управляващите да нарушават конституцията. Така беше и при живковата конституция - тя в основната си част бе хубава, само че не се спазваше - коментира юристът. - Защо сега управляващите правят тези неща? Народното събрание просто показва едно пренебрежение, все едно конституцията е документ, който няма стойност за тях. Там е казано кое е държавен монопол. И има един частен бизнес. Това е бизнес на Божков, не може държавата по този начин да му го отнеме. Може да му вземе лиценза за нарушение - това е друго. Но не да му вземе така бизнеса... В Конституционния съд са добри юристи и считам, че ще подходят както трябва по казуса".

Според Герджиков Божков може да съди държавата, "защото тя носи отговорност за действията си и май трябва да бъде шамаросана 1-2 пъти".

Изтъкнатият юрист коментира и последните действия на управляващите, които са противоконституционни:

"Ами това, което направиха - за спиране на възнагражденията на депутатите? Ми не се прави така, това не може да е с акт на Народното събрание. Това е личен акт на всеки отделен депутат - посочи Герджиков. - А с извънредното положение? Сега му смениха името, измислиха синоним, за да не звучало лошо. Но в конституцията е казано точно така, защо бягат от тези формулировки? Защо? Това може да бъде атакувано, защото просто не се прави така. Ако искаме да сме правова държава, да не правим такива волни изпълнения, не сме художествена гимнастика. Те искат да правят каквото искат. Не сме се научили да уважаваме закона както трябва - на най-високо равнище!"

112

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

"Левски" подписа с брата на Божидар Краев

21.09.2020

38
"Левски" разгроми "ЦСКА-1948" за 3-а победа поред

19.09.2020

Обновена

1943 4
Селекцията на "Левски" вече задължава за Топ 3

Коментари

Страници

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Герджика за два дни два пъти се изложи яко. Защо, бе, човек, се гънеш и връткаш? Що не кажеш как се джиросват 30 и намколко си хиляди акции? На всяка на гърба ли? И, второ, това

 

Бойко Борисов не е станал акционер, той може да е такъв, само аке се впише в акционерната книга на клуба.

 

Изобщо не е вярно! Ако не се впише, не може да гласува на общо събрание, а не че не е акционер. Всичко това ще си излезе ако някой заинтересован обжалва джирото в съда. Например всеки от другите акционери.

Хулиган

👍

Всичко е точно така, Дани, но само ще добавя - насочването на прожекторите към джирото е поредната пъразалка за лековерни.

Докато истинският проблем е юнашки подминат.

Защото покрай акциите от Герена лъсна цялата бутафория с назначените капиталисти.

И това е само в Подуене.

Да не говорим, как е извън футбола, можем да си представим, какво е в цялата икономика.

Все по-ясно ще стане, че тук се вихри дивашки феодализъм, а населението нека си вярва, че живее при демокрация и пазарна икономика.

Пунта Мара...

http://www.drago.info/index.php/2017/12/01/kmeta-otvori-oqite-na-hans/

mustak

Нали ги дадоха на Боко, търси ги от него. Казаха, че няма връщане назад.

 

nebenebe

Хем е прав, хем не е. Демек като отнемеш лиценза не съсипваш бизнеса конкретен. Значи един въпрос който може да се реши за минути, отнема на правистите месеци. Нали знаете вица, дето адвокатски син завършил и той право и решил набързо влачения от баща му години наред процес.

geo_19

В моите очи Герджика се изложи още в края на 90-те, когато прочетох в "Коментар на ТЗ" (част първа), че едно ООД може да изкупи част или всичките си дялове. 

-----

Иначе сега ляга на кълката, че джиросването било неправилно (?) щото джирото можело да бъде само един документ, а не два. Вероятно се осланя на мнението на професор Ив. Русчев от СУ  (и ученик на Герджиков), който твърди (с право), че е неприемливо първото и последващите джира да се записват на отделен лист (алонж) преди да е свършило местото на гърба на акцията или временното удостоверение заместващо акциите. Че е порок - порок е. Но едва ли е съществен. (ако този порок визира днес Герджиков. Цялото мнение на проф. Русчев:

 

https://news.lex.bg/има-ли-прехвърлителен-ефект-джирото-н/

Evasion

Я, Герджиков бил разбран неправилно. От медиите. Ти да видиш... Да не е почнал да загрява, че само даването на живот е едностранен акт.

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Че е порок - порок е.

 

Не е порок! Волеизявлението е налице.

geo_19

Впрочем това за алонжа не е на Русчев, а на адв. Любомиров писал под статията. От него го прочетох:

 

...Има, все по повод на тая щекотлива тема с джирата на акции, и спор, относно т.нар. алонж, върху който е записано джирото. Писано е джиро на отделен лист /алонж/, но върху временното удостоверение гърба си е бил бял и празен и не е имало никакъв проблем да се оформи там. Резултатът е, че алонж се ползва, когато на гърба на документа, който се джиросва няма вече разполагаемо място за изписване на джиро, но по казуса, страните са решили, че за „по-голяма“ прегледност и за по-чистичко /да не се цапа временното удостоверение с писаници на гърба/, ще има джиро /първо и единствено/ на алонж.

-----

Тъй като не съм гледал на живо интервюто с Герджиков, не мога да разбера какво той има впредвид, като казва, че джирото трябва да е в един документ? 

Доц.Трътлев

По-скоро Боко е посъветвал Герджиков и последният сега се оправдава, че бил неправилно разбран.

Минувача
снимка на Минувача

Самолетът Bombardier Global 5000 е един от най-добрите шедьоври, когато се говори за лукс в летенето. Той е проектиран така, че в него може да се върши всичко - от провеждане на бизнес срещи до релаксиране и забавление. Това е само малка част от описанието на една от най-скъпите играчки в колекцията на обвинения в 11 тежки престъпления бизнесмен Васил Божков. Преди около 2 години Божков купи чисто новото си авиобижу за 45 милиона долара и го прибави към разкошната си яхта "Малтийски сокол", която е взимал под наем за по няколко месеца в годината срещу 610 000 долара за всеки 30 дни. (виж подробности в Още по темата). Със свръхлуксозните си самолет и яхта Божков е гледал отвисоко в компанията на своите ВИП гости.
 

Under_My_Thumb

Скромно допълнение към поместеното от Минувача:

 

Григор Здравков показва снимки от апартамeнта на Мутрата, където е зачената Ема от Барселона  (2010-2011 г.).

1164 София, бул. „Драган Цанков”  14-16,  етаж 5, 297 кв. м.

https://eurocom.bg/show/evrodikof/8018   , след минута 15’

 

Евгения Стефанова: Изключително пикантна информация по "Барселона гейт".

Според Григор Здравков, през 2010г-2011г Борислава Йовчева е обитавала 300 кв м супер луксозен апартамент в София с месечен наем от 2 000 евро.

Честно казано, не мисля, че някой ще остави Григор Здравков да покаже доказателствата за плащането на наема. Мисля си с голяма убеденост, че ще му се "случи" нещо на този човек. Няма да го оставят да говори...

Zmeja

Да обобщим:

Докато се решават юридическите спорове с джирото, ФК "Левски" ще фалира. Стрелките на часовника отброяват изтичащото време.

ПероВТ

Джирото си е същото, както останалите 5-6 преди него през последните 5 години. Ако не е валидно, значи  Батков все още командва парада. Професорът не за първи път се навежда пред Него. Спомняте ли си премиерстването му с назначение от Радев? Ако се позадълбочите няма как да не си зададете въпроса Радев чий човек е. Назначен бе (май) от Орешарски за командващ ВВС, а Борисов не го замени с Попов, кандидатурата му тръгна (уж) от Решетников, мина през АБВ на Борисовия другар Първанов, присвои я Нинова, а победата му бе бетонирана от Борисов чрез куцата кобила Цецка, която и в родното си село остана втора. И това са факти, не е теория на конспирацията. Така че логично в ключови моменти могат да се очакват про-герберски изненади от генерала. Не обръщайте внимание на закачките с катастрофата на бащата на президента (лека му пръст) с изпълненията на Деси, обидните подмятания и други подобни. Те са колкото да поддържат авторитета на Радев като опозиционер. А Герджиков отново ще е пръв кандидат за служебен премиер, ако Борисов тръгне към предсрочни избори.

Evasion

Ко речи?

Under_My_Thumb

👍

YMCA

Професоре скъсай си дипломата. Алонжът с джирото се прикрепя към акциите/временното удостоверение. Така че ако се напишат алонжи с джира на Путин, Тръмп, Герджиков и др., трябва и да се създадат и нови временни удостоверения. т. е. нови фалшиви акции без внесен капитал. Време е за пенсиониране, май. 

Slava
снимка на Slava

Форумните пишман юристи може да не си късат дипломите, но могат да спрат да пишат смехории, ако прочетат обяснението на проф. Иван Русчев от СУ.

 

"Има ли прехвърлителен ефект джирото на акции при липса на съгласие за придобиването им."

 

https://news.lex.bg/%D0%B8%D0%BC%D0%B0-%D0%BB%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%85%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD-%D0%B5%D1%84%D0%B5%D0%BA%D1%82-%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BD/

Under_My_Thumb

Още се се чудя на натовския сватбен генерал с кой акъл възложи на това същество да оглави служебния му кабинет.

Доц.Трътлев

С кой акъл?

Да изпълняваш нареждания акъл не се иска.

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

но могат да спрат да пишат смехории, ако прочетат обяснението на проф. Иван Русчев от СУ.

 

Проблемът е, че ти не си наясно и не разбираш какво пише той. И къде волно или неволно греши. Ако вдяваше, веднага щеше да видиш, че например

 

г-н Борисов заявява публично, че не желае да приеме това „прехвърляне“.

 

Няма никаква правна стойност. Отказът му трябва да е писмен и заверен, за да е валиден. Докато не го направи, акциите са негови. Също както отказ от наследство. Не можеш да отидеш на площада и да заявиш "не желая това наследство". Има си ред да се откажеш от него.

deaf

От което следва най-важният въпрос - защо Борисов досега не се отказа писмено от акциите на "Левски"?!

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

...така или иначе бъдещето пред левски е предначертано...неизбежен фалит...

 

...имаха някакъв шанс ако Бойко беше взел акциите и ги предаде на някой друг...но той отказа, така че пътят оттук нататък гладко спускане...

 

...левскарите се радваха когато ЦСКА фалираше и си мислеха, че при Герб само ЦСКА ще фалира...но май сметките им излязоха криви...

deaf

Тоест,Борисов ще остави "Левски" да фалира?! (Защото "Левски" вече е НЕГОВ!) И ще настрои миилони фенове на "Левски" срещу себе си! Дали е толкова побъркан Борисов?!

марк

 

                 Не бързай с фалита . Не виждаш ли , че цялата държава се мъчи да спаси отбора на всички власти ?

 

 

 

Danibus

Охлюв беше и охлюв си остана. 

nebenebe

Ами в тая държава няма ни един юрист за уважение. Тъстът ми, Бог да го прости, на шега най-вероятно,  споделяше че след 9.9.1944 се очаквало едва ли не че правистите ще мрат от глад. Понеже нещата ще се решават бързо и справедливо. Гилотината е най-бърза по принцип, според мен. Като чете човек разни истории, понякога му се струва че има случаен елемент чат пат.  Според мен случайности няма. Та да завърша. БХ добре си подлага.

geo_19

Големият въпрос е как се финансира българския спорт и в частност футбола. Намира се един богат човек с ясен или неясен бизнес, вменява му се да поеме финансирането, а след това държавата му се отблагодарява с по-леко кредитиране, обществени поръчки... Това е едно нетрайно положение и трябва да има ясни правила. Правителството ще се погрижи за “Левски”. Няма друг шанс в годината преди изборите.

Това заяви пред БНТ проф. Даниел Вълчев - декан на Юридическия факултет в Софийския университет и бивш министър на образованието.


"Истината е, че по отношение на джирата и прехвърлянето на поименни акции, какъвто е случая, има едно несъвършенство в закона - джирото е уредено, традиционно като едностранна сделка, която няма нужда от кауза. Съдебната практика преодоля тези разбирания и има решения. В този смисъл г-н Борисов по-скоро не е собственик на акциите. Причина за това е, че за разлика от определена едностранна сделка, с акциите не е точно така. Можеше да се съобщи много късно за това, да възникне проблем, че Борисов не ги е декларирал. За да защитиш онзи, който не е знаел, най-правилното би било джирото да е двустранна сделка", коментира още бившият образователен министър.

 

deaf

"Левски" нямаше проблем с парите докато беше собственост на Божков. Сега Борисов може да направи нещо просто - ПИСМЕНО се отказва от акциите на "Левски",което означава че връща топката на Божков. И той да се оправя с "Левски". Но Борисов не го прави! ЗАЩО?!

А казаното от Велчев са юродически дрънканици без правна стойност...

жана д'арк
снимка на жана д'арк

Истината е, че по отношение на джирата и прехвърлянето на поименни акции, какъвто е случая, има едно несъвършенство в закона - джирото е уредено, традиционно като едностранна сделка, която няма нужда от кауза. Съдебната практика преодоля тези разбирания и има решения. В този смисъл г-н Борисов по-скоро не е собственик на акциите. Причина за това е, че за разлика от определена едностранна сделка, с акциите не е точно така. Можеше да се съобщи много късно за това, да възникне проблем, че Борисов не ги е декларирал. За да защитиш онзи, който не е знаел, най-правилното би било джирото да е двустранна сделка", коментира още бившият образователен министър.

Мнението на Вълчев изби правото. В него все още няма термини като "по-скоро не е е собственик" няма. Или е собственик или не е собственик. Герджиков днес комично взе завоя, защо го направи, той си знае. Не му е за първи път. Преди години си късаше ризата да ни убеждава, че Правилникът за дейността на Народното събрание всъщност е закон. Съвсем наскоро съвсем чистосърдечно си призна, че е ходил при Борисов, за да преговаря за "царските имоти", за които вече имаше влязло в сила съдебно решение. Герджиков безспорно е умен юрист, но кофти човек. При това второто побеждава първото. Но, да продължа с Вълчев, който все пак преподава на студенти. Въпросът ми към него е - ако джирото стане двустранна сделка, по какво ще се отличава от цесията, че не ми е ясно? И да не забравя Герджиков с неговото мнение, че държавата трябва да се шамаросва с искове по ЗОДОВ, чудя се как ли я шамаросваме, като регресни искове срещу виновните длъжностни лица няма, а за глупостите им плащат данъкоплатците. Това не е шамар, комплимент е. 

Slava
снимка на Slava

Бях сигурна, че ще се намери някой и с проф. Русчев да спори😂 Това форумите са големи развъдници на всичкознайковщина.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш