facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Спорт

Куриерът на Божков: "Левски" е в ръцете на премиера

19-годишен предприемач и поддръжник на ГЕРБ пожела да поеме издръжката на клуба
Обновена
7 236
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

"Съдбата на "Левски" вече е изцяло в ръцете на Бойко Борисов."

Това заяви журналистът Сашо Диков няколко часа след като безуспешно се опита да предаде папката с джиросаните на името на премиера 86.6% от акциите на ПФК "Левски" АД в Министерския съвет. В крайна сметка документите бяха отнесени на ст. "Георги Аспарухов", където бяха приети от изп. директор на "сините" Павел Колев.

"Това не означава, че собствеността се променя. Акциите остават на името на Бойко Методиев Борисов. В момента топката е изцяло в полето на премиера. Ако сега "Левски" не бъде спасен, то на всички ще е ясно кой ще носи вината", заяви Диков при пристигането си на "Герена".

Той допълни, че несъмнено е имало елемент на провокация от страна на досегашния фактически собственик на "Левски" Васил Божков. Бизнесменът пребивава в Дубай, откакто получи редица обвинения за данъчни измами и други престъпления.

"Ако ме питате дали това е провокация - да! И Борисов си е заслужил тази провокация. При това провокацията от страна на Божков е двойна - от една страна прехвърлянето на акциите, а от друга - приносителят", заяви Сашо Диков, визирайки себе си. Още сутринта пред МС журналистът се описа като куриер на Божков, а по-късно сам се нарече "куриерчето" и "зайчето Спиди".

"Моята роля в цялата работа приключва тук. Но ако някой сметне - дали ще е Божков, дали Тити (б. р. - Константин Папазов), дали Бойко Борисов, дали чистачката в Министерски съвет, че мога с нещо да помогна, аз ще го направя. Не за друго, но имам принцип в живота: "Прави добро, пък то рано или късно ще ти се върне". Спасяването на "Левски" е нещо добро за футбола и спорта", каза още Диков.

След това той засили политическия нюанс в ситуацията:

"Колкото и да е велик Борисов, в момента е в ъгъла. Нали искаше да спасяваш "Левски", ето сега ти е в ръцете, спасявай го. Толкова е просто. И за Бойко Борисов няма да бъде никакъв проблем да спаси "Левски" с документче от три реда. Джиросвам акциите на Тити, Мити, Степан, Павел Колев... или каквото се сетите. Сега големият проблем е да не би "гадният" Божков да намери начин да спаси клуба. Но знам, че скоро г-н Божков ще направи нови разкрития, които ще костват кариерата на някои хора. Става въпрос за един министър."

По-късно изп. директор на "Левски" Павел Колев потвърди, че физическото съхраняване на акциите на клуба в касата не променя нищо юридически и ръководството остава с вързани ръце. Той изрази разочарование от действията на Васил Божков и сподели, че ще опита да разреши казуса с "дипломация".

"Фактически, да, промяна за нас в момента няма. Това, което бихме могли да направим, е да опитаме да разрешим казуса, защото казус има. Търсих г-н Божков, нямам връзка с него в момента. Предполагам, че в някакъв момент ще разговарям и с Бойко Борисов", заяви Колев.

Той допълни, че към настоящия момент цялата администрация на клуба, включително спортно-техническото ръководство, продължава да изпълнява задълженията си. Шефът се въздържа от крайни оценки за случващото се от началото на деня, но видимо демонстрира огорчение.

"Не искам да влизам в квалификации и да правя коментар. За мен "Левски" като клуб със 106-годишна история не заслужава това, което му се случва в момента. Изненадан съм дотолкова, доколкото се надявах, че разговорите, които проведох с Васил Божков, са го убедили, че трябва да се раздели с акциите по начин, по който да позволи на клуба да се бори за бъдещето си. В момента ние сме с вързани ръце. Това, че акциите са в офиса, не ни помага по никакъв начин."

Колев изрази лично мнение, че феновете трябва да бъдат допуснати по-близо до управлението на клуба.

"Аз лично смятам, че е дошъл моментът. Не съм сигурен, но по-подходящ момент едва ли сме имали, в който цялата левскарска общност да се обедини и да настоява да участва по-пълноценно в стратегическото развитие на "Левски" и това би довело до някаква еманципация на "Левски" от конюнктурата, за която говорихме. Г-н Божков не ме е питал за съвет, но аз изразих личното си мнение, че най-добрият вариант е акциите да бъдат върнати на акционерното дружество на "Левски". Това до голяма степен ще освободи клуба от тази тежест под формата на морална обремененост, която го спъва от възможността да се развива като клуб."

Същевременно на сцената се появи и чисто нов герой. С писмо до медиите 19-годишен строителен предприемач изрази готовност да поеме издръжката на "Левски", ако акциите на клуба бъдат записани на негово име. Става дума за родения на 24 ноември 2000 г. Венцислав Манчовски, собственик и управител на "Жи-Пи-Груп България" ЕООД.

"Декларирам готовността си за стабилизиране на футболния клуб в рамките на 2-3 месеца и подобряване на финансовото му състояние", пише тийнейджърът в писмото си. В него той заявява готовност "да предоставя на клуба 80% от годишните приходи на фирмата си".

Според Търговския регистър едноличното дружество е основано на 14 януари 2020 г. и е получило съдебна регистрация на 29-и същия месец. Едноличен собственик и управител е Венцислав Манчовски, а размерът на внесения от него капитал е 10 лв. (десет лева).

През 2018 г. същият младеж е бил обект на проверка от страна на прокуратурата. Все още непълнолетният по онова време Манчовски е заявил, че е представител на ЮНЕСКО, като е пожелал да организира благотворителен концерт в зала "Колодрума" в Пловдив. За целта е поискал от общината безвъзмездно да предостави съоръжението, както и 14 500 лв., с които да се плати на част от изпълнителите.

От местния парламент се усъмнили в истинността на документа, а от ЮНЕСКО заявили, че нямат нищо общо с подобно събитие.

От сайта "Биволъ" са установили, че Манчовски е верен поддръжник на партия ГЕРБ и агитира за нея на профила си във "Фейсбук". Оттам са се свързали с младежа, който им разказал, че заедно с Цветан Цветанов били изпълнили "заедно няколко проекта" - оборудвали били компютърна зала в училището, в което е учил в Мездра, като компютрите били дарение от Парламентарната група на ГЕРБ и магазина "Технополис".

И досущ като другия мераклия за акциите - Константин Папазов, не разкрива с какви доходи смята да стабилизира "Левски" с думите: "Това ще стане ясно на по-късен етап".

68

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

"Локо" (Пд) отказа на "ЦСКА-София" да отложи неделния мач

21.09.2020

183
"Левски" подписа с брата на Божидар Краев

21.09.2020

37
Клоп носи Nike и Adidas едновременно

21.09.2020

374 1

Коментари

Страници

Минувача
снимка на Минувача

Срокът за джиросването на акциите изтича на 15.05. Едва ли има умен човек, който да си е помислил, че Борисов би ги приел, докато е на този пост. Това е плитка политическа закачка. Божков щял да си отвори устата , какво очаква още, да я отваря!

Корнелата защо не поеме ЦСКА?

 

mamut

 може да е от Левски затова

Santana

Не знам колко си компетентен по въпроса, но прочети мнението точно по този казус на проф. Герджиков, публикувано в "Гласовете" днес на обяд.

Доц.Трътлев

Божков глупав ли е?

Джиджи

Божков глупав ли е?

НЕ. Ама хич ... 😅

Минувача
снимка на Минувача

Предлагането на акциите може да се тълкува като предлагане на подкуп на длъжностно лице, което е наказуемо.

noooo1

Всичко си е в рамките на нормалното. "Най-болният левскар" заяви, че ще направи нещо за отбора след като феновете получат акциите. Черепа го послуша и му даде акциите. Сега тулупа е на ход и ще очакваме действия от негова страна.

Slava
снимка на Slava

За циркаджилък все се намира по един полезен идиот, който трудно се ориентира кога "прави добро", на кого го прави. Изгубил всякаква представа за журналистическа хигиена.

Киро Жарта

Айде стига с този Недялко! :)

Under_My_Thumb

Славчето е имала предвид любимите мисирки на премиера!

https://svobodnoslovo.eu/wp-content/uploads/2019/10/72716395_2525382490850637_7019658170209402880_n-678x381.jpg

Джиджи

Slava

 

Споко, той така си беше. Цел живот ... 😄

 

А самият той, също е въжеиграч /познавам го лично!/ ...

 

Щото инак никой нямаше да го избере точно за тая "куриерска услуга".

 

Тъй като и за нея се иска дупе, но излъчват и по телевизията ... в ПРАЙМ ТАЙМ-а!!! 😊💃💅

Aniki

Някой би ли бил така добър да обясни какъв ще е проблемът да бъдат приети тези акции от слънцето ни и веднага прехвърлени на друг? Глупости като тази, че можело да се приемат като подкуп не са ми достатъчни.

Минувача
снимка на Минувача

https://m.24chasa.bg/mnenia/article/8576451

noooo1

Какъв е този адвокат? Къде е завършил? Ако бе минал през ситото на Герджиков още щеше да продължава да учи за виШе.😁

stainbek

Малееее......тоя адвокат трябва да си скъса дипломата !

Както казваше Ал Пачино в един филм : "Суетата е любимият ми грях". Заради един нарцисизъм да изплющиш такива глупости. Егати антирекламата. 

Минувача съветвам те никога да не търсиш правна помощ от точно този адвокат! Съвсем сериозно

 
noooo1

Прочетох тук-там за този адвокат. Известен е най-вече с жена си, която се оказва една от най-верните фенки на Каскета.

Stern

Да ги дадат на Шиши. Детето вече си има всякакви играчки, само клуб няма

Сократя

https://trud.bg/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%84-%D0%BE%D0%B3%D0%BD%D1%8F%D0%BD-%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B2-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4-%D1%82%D1%80%D1%83%D0%B4-%D0%B2-%D0%BC%D0%BE/?fbclid=IwAR3bzTf4OgmyTUD8E_mgQZMTHmPfHCuO7y0E66n5f5UR3WeEhCL8B4c6FGs

 

Прочетох мнението на Герджиков. И ми настръхна косата.

Съвсем сериозно питам знаещите: Може ли някой (не непременно Черепа) да вземе например Завода за тежко машиностроене в Радомир. Да обере активите, а като останат само пасивите, да се подпише на гърба на акциите и да ми ги връчи.

И стават мои - искам или не искам. Така ли?

Котаракът Чарли

Не може. Виж чл. 185 от Търговския закон-без да поискаш да те впишат в книгата на акционерите, няма да се считаш за акционер спрямо дружеството и останалите лица (но все пак имаш право да джиросаш акциите на друг). Само по себе си, джирото засяга само отношенията между теб и прехвърлителя, затова ако откажеш да сключиш съпътстващия договор (да приемеш дарението, да сключиш договора за продажба и т.н.), джирото няма да има прехвърлително действие между вас.

 

Най-просто казано нещата стоят така, без да навлизам в по-особените хипотези.

stainbek

Абе хора за тая работа/правото/ си трябват експерти.Доказани като Герджиков.

Разберете: Акционерите не носят отговорност за дълговете на акционерното дружество.

Ти си акционер/чрез боновата си книжка в не знам колко си предприятия.Повечето от тях одавна са фалирали поради дългове. Някой да те е търсил да плащаш? Те това е най-просто

Котаракът Чарли

Те това е най-просто

Преди 20 години-да. Като акционер ти възникват задължения към държавата относно декларирания, данъци и други подобни. Не си мисли, че ако утре ти прехвърлят цяло акционерно дружество, можеш просто да си стоиш и всичко ще бъде наред. Затова и никой не може да те задължи да приемеш.

Сократя

Благодаря!

stainbek

Чарли, хайде не бъди толкова сигурен, че ще почнеш да звучиш като цитирания адвокат по-горе.Вписването не опорочава прехвърлянето на собствеността. Освен това 185 ТЗ въвежда императивно задължение точно на Бойко да поиска вписване в книгата на акционерите. Имаме действително и валидно прехвърляне на акции. И ако приобретателя го оспорва нека бъде така добър да се яви в съда. Както е и според цитираното от теб Тълкувателно решение в другата тема

 
Котаракът Чарли

Освен това 185 ТЗ въвежда императивно задължение точно на Бойко да поиска вписване в книгата на акционерите

Много е сладко като някой използва думички, които не разбира, например "императивно". А джирото не е материя за всеки, така че дори няма да започвам.

rki

Герджиков е изкукуригал и говори пълни глупости.

Джиросването на акциите удостоверява и завършва прехвърлянето на собствеността върху тях.

Просто казано трябва да има прехвърляне, за да може да има правни последствия от джирото. Прехвърлянето може да е възмездно (примерно покупко-продажба) или безвъзмездно (дарение) - и при двата случая трябва да има категорично волево изявление от страна на приобретателя, че иска и встъпва във владение на собствеността. Такова волеизявление няма, следователно поне за момента няма прехвърляне на собственост и акциите са собственост на стария притежател.

Естестествено нищо на пречи на селянина от Банки следобед или привечер да се появи и да каже, че приема акциите.

 

ТЗ -

РАЗПОРЕЖДАНЕ С АКЦИИ (ЗАГЛ. ИЗМ. - ДВ, БР. 58 ОТ 2003 Г.)

Чл. 185. (1) (Доп. - ДВ, бр. 58 от 2003 г., отм. - ДВ, бр. 88 от 2018 г., в сила от 23.10.2018 г.)

(2) Прехвърлянето на поименните акции се извършва с джиро

stainbek

 А джирото не е материя за всеки, така че дори няма да започвам.

Прав си. И аз не искам да си "мерим" юридическия стаж в областта на търговското право щото може да се сконфузиш 

geo_19

Позволи ми да имам някои резерви към Герджиков. Чел съм (и имам в библиотеката ) неговия двутомник "Коментар на ТЗ". Та в първи том твърди, че едно ООД може да изкупи дяловете си. Не знам дали все още се срамува от тази нелепица. 

PlaNed
снимка на PlaNed

Колев изрази лично мнение, че феновете трябва да бъдат допуснати по-близо до управлението на клуба.

Подкрепям! 

Нали все пак някой трябва да плаща поне заплатите на "ръководството"?!

Не разбирам от право, но #КОЙ е СИГА шефа, делигирал права на Павел Колев и от чието име той глаголи?

Васик

Днес е най-дългият период без Борисов по телевизията за всички времена - няколко часа. Националните медии са принудени да отразяват цял ден Сашо Диков - също нечуван рекорд.

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Прочетох мнението на Герджиков. И ми настръхна косата.

 

Според Герджиков Борисов не може да се откаже от акциите освен ако не ги джироса на друг. Но това не е така. Борисов може да откаже да ги приеме и с нотариално заверена декларация. Това е същото като с наследството.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш