Quantcast
Куриерът на Божков: "Левски" е в ръцете на премиера | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Спорт

Куриерът на Божков: "Левски" е в ръцете на премиера

19-годишен предприемач и поддръжник на ГЕРБ пожела да поеме издръжката на клуба
Обновена
7 248
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

"Съдбата на "Левски" вече е изцяло в ръцете на Бойко Борисов."

Това заяви журналистът Сашо Диков няколко часа след като безуспешно се опита да предаде папката с джиросаните на името на премиера 86.6% от акциите на ПФК "Левски" АД в Министерския съвет. В крайна сметка документите бяха отнесени на ст. "Георги Аспарухов", където бяха приети от изп. директор на "сините" Павел Колев.

"Това не означава, че собствеността се променя. Акциите остават на името на Бойко Методиев Борисов. В момента топката е изцяло в полето на премиера. Ако сега "Левски" не бъде спасен, то на всички ще е ясно кой ще носи вината", заяви Диков при пристигането си на "Герена".

Той допълни, че несъмнено е имало елемент на провокация от страна на досегашния фактически собственик на "Левски" Васил Божков. Бизнесменът пребивава в Дубай, откакто получи редица обвинения за данъчни измами и други престъпления.

"Ако ме питате дали това е провокация - да! И Борисов си е заслужил тази провокация. При това провокацията от страна на Божков е двойна - от една страна прехвърлянето на акциите, а от друга - приносителят", заяви Сашо Диков, визирайки себе си. Още сутринта пред МС журналистът се описа като куриер на Божков, а по-късно сам се нарече "куриерчето" и "зайчето Спиди".

"Моята роля в цялата работа приключва тук. Но ако някой сметне - дали ще е Божков, дали Тити (б. р. - Константин Папазов), дали Бойко Борисов, дали чистачката в Министерски съвет, че мога с нещо да помогна, аз ще го направя. Не за друго, но имам принцип в живота: "Прави добро, пък то рано или късно ще ти се върне". Спасяването на "Левски" е нещо добро за футбола и спорта", каза още Диков.

След това той засили политическия нюанс в ситуацията:

"Колкото и да е велик Борисов, в момента е в ъгъла. Нали искаше да спасяваш "Левски", ето сега ти е в ръцете, спасявай го. Толкова е просто. И за Бойко Борисов няма да бъде никакъв проблем да спаси "Левски" с документче от три реда. Джиросвам акциите на Тити, Мити, Степан, Павел Колев... или каквото се сетите. Сега големият проблем е да не би "гадният" Божков да намери начин да спаси клуба. Но знам, че скоро г-н Божков ще направи нови разкрития, които ще костват кариерата на някои хора. Става въпрос за един министър."

По-късно изп. директор на "Левски" Павел Колев потвърди, че физическото съхраняване на акциите на клуба в касата не променя нищо юридически и ръководството остава с вързани ръце. Той изрази разочарование от действията на Васил Божков и сподели, че ще опита да разреши казуса с "дипломация".

"Фактически, да, промяна за нас в момента няма. Това, което бихме могли да направим, е да опитаме да разрешим казуса, защото казус има. Търсих г-н Божков, нямам връзка с него в момента. Предполагам, че в някакъв момент ще разговарям и с Бойко Борисов", заяви Колев.

Той допълни, че към настоящия момент цялата администрация на клуба, включително спортно-техническото ръководство, продължава да изпълнява задълженията си. Шефът се въздържа от крайни оценки за случващото се от началото на деня, но видимо демонстрира огорчение.

"Не искам да влизам в квалификации и да правя коментар. За мен "Левски" като клуб със 106-годишна история не заслужава това, което му се случва в момента. Изненадан съм дотолкова, доколкото се надявах, че разговорите, които проведох с Васил Божков, са го убедили, че трябва да се раздели с акциите по начин, по който да позволи на клуба да се бори за бъдещето си. В момента ние сме с вързани ръце. Това, че акциите са в офиса, не ни помага по никакъв начин."

Колев изрази лично мнение, че феновете трябва да бъдат допуснати по-близо до управлението на клуба.

"Аз лично смятам, че е дошъл моментът. Не съм сигурен, но по-подходящ момент едва ли сме имали, в който цялата левскарска общност да се обедини и да настоява да участва по-пълноценно в стратегическото развитие на "Левски" и това би довело до някаква еманципация на "Левски" от конюнктурата, за която говорихме. Г-н Божков не ме е питал за съвет, но аз изразих личното си мнение, че най-добрият вариант е акциите да бъдат върнати на акционерното дружество на "Левски". Това до голяма степен ще освободи клуба от тази тежест под формата на морална обремененост, която го спъва от възможността да се развива като клуб."

Същевременно на сцената се появи и чисто нов герой. С писмо до медиите 19-годишен строителен предприемач изрази готовност да поеме издръжката на "Левски", ако акциите на клуба бъдат записани на негово име. Става дума за родения на 24 ноември 2000 г. Венцислав Манчовски, собственик и управител на "Жи-Пи-Груп България" ЕООД.

"Декларирам готовността си за стабилизиране на футболния клуб в рамките на 2-3 месеца и подобряване на финансовото му състояние", пише тийнейджърът в писмото си. В него той заявява готовност "да предоставя на клуба 80% от годишните приходи на фирмата си".

Според Търговския регистър едноличното дружество е основано на 14 януари 2020 г. и е получило съдебна регистрация на 29-и същия месец. Едноличен собственик и управител е Венцислав Манчовски, а размерът на внесения от него капитал е 10 лв. (десет лева).

През 2018 г. същият младеж е бил обект на проверка от страна на прокуратурата. Все още непълнолетният по онова време Манчовски е заявил, че е представител на ЮНЕСКО, като е пожелал да организира благотворителен концерт в зала "Колодрума" в Пловдив. За целта е поискал от общината безвъзмездно да предостави съоръжението, както и 14 500 лв., с които да се плати на част от изпълнителите.

От местния парламент се усъмнили в истинността на документа, а от ЮНЕСКО заявили, че нямат нищо общо с подобно събитие.

От сайта "Биволъ" са установили, че Манчовски е верен поддръжник на партия ГЕРБ и агитира за нея на профила си във "Фейсбук". Оттам са се свързали с младежа, който им разказал, че заедно с Цветан Цветанов били изпълнили "заедно няколко проекта" - оборудвали били компютърна зала в училището, в което е учил в Мездра, като компютрите били дарение от Парламентарната група на ГЕРБ и магазина "Технополис".

И досущ като другия мераклия за акциите - Константин Папазов, не разкрива с какви доходи смята да стабилизира "Левски" с думите: "Това ще стане ясно на по-късен етап".

Още

ПЪРВА ЛИГА, IХ КРЪГ - ПРОГРАМА И КЛАСИРАНЕ

24.09.2021

82
Какво не дочакахме през последните 4 мандата от БФС?
Клуб от елита предложи Б. Михайлов отново за президент на БФС

23.09.2021

Обновена

3124