Медия без
политическа реклама

Биатлонист №1 на България: В Пекин всичко е като на война

Медал на олимпийските игри e реалистична цел, сподели пък сноубордистът Радослав Янков

03 Февр. 2022
Нова тв

Лидерът на националния отбор по биатлон Владимир Илиев сподели своите първи впечатления от условията в т. нар. олимпийски балон в Пекин в навечерието на XXIV зимни игри. Спортист №1 на България за 2019 г. разкри, че заради пандемичните мерки обстановката е потискаща.

"Има усещане за страх, всички са с костюми, маски, шлемове. Облечени са като за война - разказа 34-годишният ветеран от Троян пред "Нова телевизия". - Времето е много сухо, студено. На стрелбището също е така, температурата стига до -11, -13 градуса по Целзий. Усещането на снега е бавно. Доста е ветровито, но както е за нас, така е и за другите. Когато си бил на стълбичката, винаги гледаш в тази посока. Всеки един спортист трябва да гледа медалите. Аз също гледам максималното. Надявам се да достигна това, което искам, и да съм във форма."

Не съществува вариант олимпиадата в Пекин `22 да бъде отменена, дори при бум на заразата от коронавирус в китайската столица.

 

МЕДАЛЪТ Е РЕАЛИСТИЧНА ЦЕЛ

Българската звезда в световния сноуборд Радослав Янков пък се изказа оптимистично преди своето трето участие на олимпиада. Носителят на Световната купа в алпийските дисциплини за 2016 г. сподели, че ще се бори за място на почетната стълбичка в Пекин `22.

"Медалът е реалистична цел - заяви 32-годишният чепеларец пред БНТ. - На предишните игри (б. р. - в Пьонгчанг `18) отидох като един от фаворитите, тъй като предходните два сезона бяха много силни за мен. Бях се пренавил. Когато нещата се получават и си близо до класиранията, тогава човек просто се изпуска. Когато нямах нужния опит, просто се пренавих. Сега отивам много по-смирен и по-опитен, а не пренавит като на миналата олимпиада. Отивам с усмивка, желание и удовлетворение."

За втори пореден път след игрите в Южна Корея Янков ще бъде знаменосец на българската делегация по време на откриването на олимпиадата утре от 14:00 ч. наше време. Церемонията ще бъде предавана пряко по БНТ 1, БНТ 3 и "Евроспорт 1".

"Спортът е много интересно нещо, изгражда те като човек - сподели още Радо. - Взимам пример от хората, които са претърпели трудности, но са се връщали и отново са били на върха. Юсейн Болт ми е като икона заради самите му маниери и самочувствието му. Хората, които успяват да са една стъпка пред другите, са единици."

Въпреки нерадостното състояние на българските зимни спортове и слабата международна конкурентоспособност на водещите ни състезатели председателят на БОК Стефка Костадинова изрази оптимизъм за представянето на страната ни на олимпиадата в Пекин `22 (4-20 февруари).
Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата