Медия без
политическа реклама

МОК: Няма праг на заразата, който да отмени игрите в Пекин `22

Китай стартира щафета с огъня, докато ковид случаите в олимпийския балон се множат

02 Февр. 2022
Робот почиства пода във фоайето на основния пресцентър в Пекин, откъдето световните медии ще отразяват XXIV зимни олимпийски игри.
ЕПА/БГНЕС
Робот почиства пода във фоайето на основния пресцентър в Пекин, откъдето световните медии ще отразяват XXIV зимни олимпийски игри.

Не съществува вариант олимпиадата в Пекин `22 да бъде отменена, дори при бум на заразата от коронавирус в китайската столица. Вместо това организаторите имат готовност да затегнат до максимум противоепидемичните мерки, обяви председателят на експертната медицинска група към МОК Брайън Макклоски два дни преди откриването на XXIV зимни игри (4-20 февруари).

"Не сме установявали праг на броя заразени с COVID-19, при който олимпийските игри може да бъдат отменени. От досегашния си опит сме убедени, че няма нужда от това. Нашата основна задача не е да елиминираме всички случаи на заразата, а да изключим разпространението на инфекцията извън пределите на "балона". В случай на необходимост просто ще бъдат въведени по-строги мерки", обясни Макклоски.

Ежедневно в Китай се установяват нови и нови заболели от ковид сред участниците в олимпиадата. Инфраструктурата на игрите се намира в границите на т. нар. олимпийски балон, напускането на който е строго забранено.

"Днес са потвърдени нови 32 случая на коронавирус - 15 на летището и 17 вътре в балона. Почти във всяка страна по света в момента се наблюдава ръст на заболеваемостта. Хора пристигат от всички краища на планетата в Китай, където обстановката е значително по-спокойна. Трябва да се спазват всички правила, но рискът от зараза винаги съществува и Пекин не прави изключение", добави Макклоски.

От споменатите 32-ма новозаразени олимпийци деветима са спортисти или членове на отборите, а останалите 23-ма са служители от обслужващия персонал на олимпиадата. В болница са настанени 11 души от заболелите, но никой от тях не е в тежко състояние. Според официалните данни от организационния комитет на Пекин `22 общият брой на установените случаи на COVID-19 в олимпийския балон от 23 януари насам е 232.

В продължение на седем седмици през зимата на 1964 г. горещ и сух вятър духа по склоновете в Инсбрук, топейки неумолимо снега в навечерието на зимните олимпийски игри в австрийските Алпи. За да спасят олимпиадата, войници от армията на Австрия доставят на място 20 000 куб.

 

ЩАФЕТА С ОГЪНЯ

Същевременно Китай стартира традиционната щафета с олимпийския огън, която заради пандемията ще бъде необичайно кратка - едва три дни. Тържествената церемония се състоя в Олимпийския парк в северната част на Пекин тази сутрин.

"Обявявам началото на щафетата с огъня за зимните олимпийски игри през 2022 г. в Пекин", заяви Хан Джън, първи вицепремиер на Държавния съвет на Китайската народна република.

По обясними причини маршрутът е значително скъсен, освен това щафетата ще се проведе без зрители, а етапите ѝ са разположени далеч от оживени улици и райони.

Щафетата ще включва общо 12 етапа в трите основни центъра на олимпийските състезания: в Пекин и в град Джандзякоу са разпределени пет зони за пренасяне на олимпийския огън, а още две са разположени в столичния район Янцин.

Вътре в олимпийския балон ще се проведе единствено последният 12-и етап в петък. Щафетата ще стигне до пекинския стадион "Птиче гнездо" за церемонията от 14:00 ч. българско време, като все още неназованият последен факлоносец ще запали олимпийския огън на същото място, където той горя по време на летните игри в Пекин `08.

Общо в щафетата ще участват около 1200 факлоносци на възраст от 14 до 86 г. За първи път в историята не само хора, но и машини ще участват в предаването на факела: роботи амфибии ще транспортират огъня под вода в река Юндин, а самозадвижващи се превозни средства ще бъдат използвани на площадката в индустриалния парк Шоуган (част от парка на зимните олимпийски игри).

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата