Медия без
политическа реклама

До 4000 фенове ще гледат реваншите за Купата на България

Държавата се сети да наложи глоба за неспазване на противоепидемичните мерки във футбола

БГНЕС
Агитката на "ЦСКА-София" по време на дербито с "Левски" в събота.

До 4000 фенове ще могат да гледат на живо двата реванша от 1/2-финалите за Купата на България по футбол. Това се разбра, след като министърът на здравеопазването Кирил Ананиев най-сетне обяви, че ще бъде засилен контролът за спазване на противоепидемичните предписания в българския футбол.

Като част от оповестеното днес ново затягане на мерките срещу разпространението на коронавируса у нас беше съобщено въвеждането на лимит от 1000 души в един сектор по време на футболни мачове от шампионата или турнира за Купата. Запазва се и изискването за запълване на не повече от 50% от общия капацитет на стадионите, което означава, че на някои съоръжения в Ефбет лига допусканите запалянковци ще са дори значително по-малко.

"При провеждане на футболни мачове се позволява до 1000 души на сектор, като се спазва съответната физическа дистанция. При останалите спортни състезания на открито пълняемостта да бъде до 50%, т. е. използваемостта на местата или през седалка, или ако няма седалка на това открито спортно мероприятие, тогава да се спазва отново физическата дистанция от метър и половина. Всичко това го правим само и единствено с цел съхранение на здравето и живота на българските граждани", заяви министър Ананиев на брифинг в МЗ по обед.

В следващите 72 часа предстои провеждането на два ключови футболни двубоя в София с потенциално засилено присъствие на публика: "Левски" - "Локомотив" (Пд) на ст. "Георги Аспарухов" във вторник (23 юни) и "ЦСКА-София" - "Ботев" (Пд) на ст. "Българска армия" в сряда (24 юни). Новите изисквания означават, че "сините" и "червените" ще трябва да допуснат не повече от 3000 свои запалянковци (максимум по 1000 в три от секторите) и до 1000 привърженици в сектора за гости.

Същото ограничение ще важи и до края на плейофите в Ефбет лига, в които на практика останаха само два мача, към които евентуално ще има по-сериозен зрителски интерес: "ЦСКА-София" - "Лудогорец" на 4 юли в столицата и "Лудогорец" - "Левски" на 7 юли в Разград.

Именно грубото неспазване на разписаните правила в първенството стана причина за закъснялото раздвижване на държавните органи по отношение на футбола. От подновяването на сезона в началото на месеца нито един клуб не успя да накара феновете си да спазват физическа дистанция на трибуните, като се настаняват най-малко през две седалки един от друг. Това обаче направи впечатление на здравния министър едва след дербито между "ЦСКА-София" и "Левски" (3:3) в събота, когато на ст. "Васил Левски" се събраха над 12 000 зрители, разпределени на тълпи от по 3-4 хиляди души в сектор.

Заради поредното явно нарушение доц. Ангел Кунчев от националния оперативен щаб обяви, че се налага глоба от 3000 лв. на ръководството на Националния стадион. От БФС обаче продължават пълното си бездействие въпреки уверенията, че "всеки, който нарушава противоепидемичните разпоредби, ще понесе своето наказание". От рестарта на сезона на 5 юни досега футболната централа трябваше да е наложила глоби на всички 14 елитни клуба заради 21 различни мача от първенството и два от турнира за Купата на България, но все още няма нито един санкциониран отбор.

Още по темата