Медия без
политическа реклама

Ефбет лига ли ще е новото огнище на COVID-19?

SPORTAL.BG
Публиката на "Локомотив" (Пд) в мача срещу "Етър" в пловдивския парк Лаута в петък привечер.

Великодушното решение на министерството на здравеопазването да угоди на футболните запалянковци, като позволи присъствието на публика по време на мачовете от първенството, може да се окаже пагубно в опитите да се овладее разпространението на коронавируса в България. Причина за това е безотговорното поведение на феновете, комбинирано с липсата на контрол от страна на клубовете домакини за спазване на разписаните разпоредби за безопасно провеждане на двубоите.

Със заповед на здравния министър Кирил Ананиев от 2 юни, преповторена от спортния министър Красен Кралев ден по-късно, беше потвърдена забраната за провеждане на спортни мероприятия със състезателен характер на открити и закрити места, но с уточнението, че "изключение от забраната се допуска считано от 05.06.2020 г. за първенството за първа и втора професионална футболна лига, с публика при заетост на местата до 30% от общия им капацитет при настаняване на зрителите най-малко през 2 седалки".

В първите два дни от XXV кръг, с който се рестартира сезонът в Ефбет лига, се изиграха пет мача в три различни града и две села, като практически никъде не беше спазена втората част от изискването в заповедта - минимум две седалки разстояние между зрителите. Особено фрапантни бяха нарушенията на ст. "Локомотив" в Пловдив, на ст. "Георги Аспарухов" в София и на стадионите в пловдивското с. Коматево и софийското с. Бистрица.

Вижте най-интересните положения през първата част на двубоя от 25-ия кръг на efbet Лига между Левски и Лудогорец. На почивката резултатът е 0:0.

Тъкмо на тези четири локации играха отборите, чиито организирани привърженици бяха най-активни в кампанията за допускане на зрители по трибуните - съответно "Локомотив" (Пд), "Левски", "Ботев" (Пд) и "ЦСКА-София". Официалните фенклубове на четирите български гранда (плюс този на "Берое", чийто първи мач е по-късно днес в Стара Загора) се подписаха под декларацията, с която призоваха правителството да отвори частично стадионите. Сред аргументите в нея беше записано, че "с поведението си по време на епидемията привържениците на футболните отбори дадоха впечатляващ пример за отговорно поведение в извънредна обстановка".

Е, примерът, който дадоха при подновяването на самото първенство, беше във впечатляващ противовес. Снимките и ТВ репортажите от всички изброени стадиони ясно показват неспазването на каквато и да било дистанция между зрителите. Най-смущаващо е, че три от тези отбори - "Локо" (Пд), "Левски" и "Ботев" (Пд), бяха организатори на своите двубои и би трябвало да понесат пълна отговорност за поведението на своята публика. Като гост в Бистрица агитката на "ЦСКА-София" пък беше оставена съвсем безконтролно, което доведе до струпване на тълпа от 200-300 души зад една от двете врати.

Евандро беше на точното място в 85-ата минута на мача между Витоша и ЦСКА, за да матира стража на домакините, за да изведе

По-късно днес предстои да стане ясно колко отговорно ще подходи публиката на "Берое" в домакинството срещу "Черно море". Също така се очаква реакция от държавните институции и футболния съюз (БФС), които са длъжни да съблюдават спазването на собствените им разпоредби. И същевременно да преценят доколко оправдано е решението за частично отваряне на стадионите в момент, когато в страната се образуват нови и нови огнища на COVID-19. Иначе съществува реален риск Ефбет лига да се превърне в поредното такова.

Още по темата