facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Маските отново стават задължителни на закрито

Прокуратурата се намеси в борбата с COVID 19 и нареди на премиер, министър и НОЩ да си прегледат мерките
Обновена
11 275
Брифинг в МЗ

Маските отново са задължителни на закрити обещсетвени места, обявиха на брифинг на Министерството на здравеопазването и Националния оперативен щаб вижте повече: https://bit.ly/2Brf46c „Дотук говорихме за трите „Д“ – дезинфекция, дистанция и дисциплина. Сега към тях прибавяме и едно „К“ – контрол. Оказва се, че не можем да разчитаме на съвестта на хората. Немалка част решиха, че всичко е наред и могат да правят каквото си искат“, обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Вижте повече тук: https://bit.ly/3dnZyFw

Posted by bTV Новините on Monday, June 22, 2020

От утре маските отново стават задължителни на закрити публични места. Здравният министър Кирил Ананиев вече подписа заповед за това, която влиза в сила от полунощ и ще важи до 30 юни.

Носенето на защитна маска за еднократна или многократна употреба или друго средство, покриващо носа и устата, в т.ч. кърпа, шал, шлем и др., е задължително на всички закрити обществени места. Изключение се допуска за клиентите в местата за хранене и питейните заведения, гласи заповедта. Спортни мероприятия, конгреси, конференции, семинари, изложения, културни и развлекателни мероприятия на закрито и открито ще се провеждат при заетост на местата до 50% от общия им капацитет. Това се отнася и за дейността на дискотеките и нощните заведения, както и за сватби, балове и други масови събирания.

С друга заповед здравният министър потвърждава и изискването да се спазва дистанция от 1.5 метра в работни помещения, обекти с обществено предназначение, търговски обекти и др. То съществуваше и до момента, но почти никъде не се спазва.

Решението за новите мерки бе взето тази сутрин на среща при премиера Бойко Борисов. Засилваме масовия контрол по спазването на всички мерки, включително и новите, обяви след срещата министър Ананиев. Той обаче отново призова хората сами да спазват мерките. "Критерият е 50% от капацитета на съответното заведение, бар или дискотека, като много разчитаме на личното самосъзнание и спазването на дистанция между хората. Не искам да казвам метър и половина, защото трудно може по всяко време да се спази такава дистанция в една дискотека, но затова разчитаме на самосъзнанието на хората", посочи той.

Нямаме промяна в стратегията - искаме да държим под контрол инфекцията така, че да не натоварим здравната система с пациенти, които не могат да бъдат лекувани, обясни главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев. Към трите Д - дезинфекция, дисциплина и дистанция, сега добавяме и едно К - контрол, защото за съжаление не малка част от хората решиха, че всичко е ОК и могат да правят каквото си искат, коментира той.

За да не ни обвинят, че гледаме само най-малките нарушения, решението е да се съставят актове с максималната сума 3000 лв. на двете най-големи партии ГЕРБ и на БСП, защото допуснаха масови събирания без предпазни мерки на своите редици. Същото ще се направи с националния стадион "Васил Левски" за това, че не бяха спазени изискванията, обяви Кунчев. Зараза плъзна от ловна дружинка, от религиозна среща на пастори, имаше и жертви, даде пример за опасността от масовите събирания той.

Не е вярно, че се смятаме за безпогрешни, една моя прогноза не се сбъдна - че през лятото, като се вдигнат температурите, вирусът ще се ограничи, коментира главният здравен инспектор. Всички мерки са важни, но вирусът не се търкаля по улиците на България и мерки като пръскане на тонове дезинфектанти по площадите не дават резултат, макар да имат своето място, каза още той.

Кметът на София Йорданка Фандъкова изтъкна, че е обмисляла през последните дни да направи задължителни маските не само в градския транспорт, но и в институциите, магазините и други публични места в София, където се събират много хора. В същото време и сега в градския транспорт пътуват хора без маски. Фандъкова твърди, че са правени много проверки, но са издадени само 16 акта за нарушения, защото колегите й предпочитали да пишат предупредителни протоколи. Тя смята, че ги спира високият размер на глобата - 300 лв., и изрази лично мнение, че парламентът трябва да преразгледа санкцията. От утре екипите за проверка на нарушители в градския транспорт на София се удвояват.

Фандъкова призна, че вижда какво се случва в централните градинки и улиците на София, където никой не спазва дистанция, поради което е поискала допълнителни патрули от СДВР. Тя обяви, че между 700 и 1000 души от персонала на детските градини ще бъдат тествани за коронавирус. Към момента всички проби са отрицателни, но са направени само 36. Днес ще бъдат тествани още 40 души.

Шефът на РЗИ Данчо Пенчев коментира, че в София огнищата все още са семейни и няма дифузно разпространение на коронавируса. В момента сме в междинно състояние, продължаваме да сме на клъстери, но те не са толкова ясно изразени като миналата седмица, коментира по повод разпространението на вируса и Ангел Кунчев.

Ген. Мутафчийски има служебни ангажименти, той ще се включи утре в съвместната ни работа, няма никаква промяна в провеждането на срещи при премиера, обясни Ананиев на въпрос защо шефът на щаба отдавна не е виждан публично.

Какви са мерките за спортните събития - тук.

-----------

ГЛОБИ

Неспазването на противоепидемични мерки, определени от здравния министър, се наказва с глоба от 300 до 1000 лв., а при повторно нарушение – от 1000 до 2000 лв. За едноличен търговец или юридическо лице се налага имуществена санкция в размер от 500 до 2000 лв., а при повторно нарушение от 2000 до 5000 лв. Глобата за болните и носителите, които отказват задължителна изолация и/или лечение, е 5000 лв.

НАКЪДЕ БЕЗ ПРОКУРАТУРАТА

Изненадващо и прокуратурата се включи в общия държавен шум, свързан с нарастването на случаите на заразени и починали. В официално съобщение бе обявено, че Върховната административна прокуратура (ВАП) е сезирала министър-председателя, министъра на здравеопазването и председателя на Националния оперативен щаб "за преценка на ефективността на предприетите временни противоепидемични мерки" с министерските заповеди от 12 и 13 юни. Прокуратурата ги съветва да преценят дали има "необходимост от предприемане на други мерки, с цел реално ограничаване на разпространението на коронавирусната инфекция, предвид актуалната ситуация в конкретни населени места".

ВАП сезира компетентните органи, заради данни от националната информационна система, относно КОВИД-19 за последните две седмици, от които е видно драстично нарастване на броя на положителните проби при проведените изследвания за наличие на коронавирус, аргументира се държавното обвинение. "Компетентните органи следва да преценят организацията и контрола във връзка с изпълнението на заповедите за вече въведени противоепидемични мерки и да предоставят незабавно на ВАП информация във връзка с горепосоченото", пишат още оттам.

165

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Сачева обясни на безработните как да правят бизнес с обезщетенията си

10.08.2020

7170 16
Феновете пак убедиха властите да отворят стадионите

04.08.2020

Обновена

865
Кабинетът даде парите за чиновниците, без да чака обществено обсъждане

05.08.2020

Обновена

ТАНЯ ПЕТРОВА, МИЛА КИСЬОВА

4109 5

Коментари

Страници

geo_19

На срещата Борисов за пореден път е изтъкнал, че опасността от COVID-19 не е отминала

------

На друго място го стяга чепикът на Борисов. Едни снимки с пачки и т. н....

svetulka
снимка на svetulka

Бабикянска новина:

 

Експертиза на Биволь доказвала,че снимките за Бойко в спалнята му са истински.             

 

Еврата и златото не са фотошоп.                 

 

Според сигурни източници, Бойко е успял да задели "само" 3,8 милиарда евра тази година и един тон злато.🙄😃😃😃

Yankov

Ковидистката простотия  няма край.

Luis Man Gaal

👍👍👍

svetulka
снимка на svetulka

svetulka
снимка на svetulka

Янковата тоже.. 

R32

Само масов бойкот ще спре тази глупост...

БЕХ

Идиотията няма край! А с тези маски наистина ще разболеят хората...

Без

В барове и ресторанти с маски. 😂 Гениално!

 

Ще трябва да ни демонстрират как става яденето и пиенето с маска. Искам Кунчев да покаже! 😁

Ruby Tuesday

https://otupor.com/

И МУТАФЧИЙСКИ КАТО КУНЧЕВ ОТПРАШИ НА ПОЧИВКА В ГЪРЦИЯ!

Началникът на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса генерал – майор Венцислав Мутафчийски възстановява силите си от неколкомесечната битка с епидемията на първа линия в Халкидики, научи Факти. Припомняме, че доц. Ангел Кунчев също почива в Гърция.

Шефът на ВМА отдъхва в хотел Blue Carpet Luxury Suites, на 90 км от Солун – между Пефкохори и Ханиоти.

Така от първа линия в битката с епидемията генералът се озова на първа линия под чадъра. Мутафчийски се наслаждава на приказна морска гледка, а плажът е само на 2 минути пеша от хотела.
ОТ УПОР

Awatar

Докато напредналите страни се борят успешно и ограничават заболяванията, група ганьовци се изживяват като експерти в собствения си балкански сос, и дори дават оценки.

Идиотията наистина няма край! 

бастун

Между другото, мислех лекарите за много напреднали с акъла хора .... но съм разочарован, сега мнението ми е, ча са просто малко по-остър вариант на автомонтьорите ....

cymen

Лекарите по принцип са си тъпи парчета. Нямам идея защо те и артистите у нас минават за интелигенция. Тези две гилдии супер много си приличат, но първите са несравнимо по-нагли.

nebenebe

Между приятелите нямам лекар. Но между лекарите има и духовити хора. Тия дни по дребен повод допрях до хирург. Останах приятно изненадан от чувството му за хумор. Че и сестрата. Тежка им е професията, и кат'се ядосат стават циници, всички доктори де.

PlaNed
снимка на PlaNed

Кметът на София обяви, че между 700 и 1000 души от персонала на детските градини се тестват. Към момента всички проби са отрицателни, но са направени само 36.

Това е някаква шега? 

Щели да правят 1000 теста, вероято друг път, ама до СИГА стигнали до 36?! И се хвалят, че всички са отрицателни!

Дано само някоя кифла да не се похвали във фацебука, че се е снимал с Гришу, че пак ще има среднощни брифинЗи.

Гордеем се с този самоковски компир!

И да не забравите, следващия път пак да отидете за гъби!

Yankov

Докато не свършат тестовете, за които НЗО плаща, няма да изчезне ковида. Лабораторията на Кантарджиев бичи кинти на поразия. 

 

Banana Joe
снимка на Banana Joe

Към трите Д, сега добавяме и едно К

 

КоРо3а D1ckheads Delve Deeper

hahobg

Колкото крайните "ковидисти" са вредни и досадни, токлова са вредни и досадни крайните диванни-антиковидисти. Ама то в България май над 80% са специалисти по всичко...

💩

 

PlaNed
снимка на PlaNed

задължително се носят маски - става дума за нощни заведения

ТОВА искам да го видя!  💨

Efraim Efraimov

Оххх... горките... голем дерт... с тия ресторанти, кафенета, и шкембеджийници... Оххх...

Ний - у село - магазин за леб немаме, а те за кръчмите се тормозят...

От друга страна погледнато - ний сме принудени да ядем екологични компири, а гражданята да муат новозенландско телешко - останало то експедицията на Амундсен 😁

Yankov

Ефраимов, и ти почна вече да издишаш. А смени малко плочата. Ти си селянин, колкото Дайнов е селянин. Аман от селяни дето не знаят откъде се хваща мотиката!

PlaNed
снимка на PlaNed

Брами, пази хладилника!

Днес по света, утре и унас!

Като започнат гладните бунтове, някой изгладнял да не те навести и да посегне на най-милото ти?

Efraim Efraimov

Фефел ти на язика..Тфу...тфу...тфу...

Efraim Efraimov

Янков.... Ъййииссс... Когато аз съм писал тук за текезарските си щения... ти си писал в Работническо дяло...

П.П. Старите форумци помнят за селекцията ми на български магданоз... и Маджаркини и Караджейки ...

 

 

Без

Оххх... горките... голем дерт... с тия ресторанти, кафенета, и шекбеджийници... Оххх...

Ний - у село - магазин за леб немаме, а те за кръчмите се тормозят...

Кой се тормози за кръчмите бе, дедо? Смеем се на малоумните решения. В кръчма може, ама с маска. Има ли некъв смисъл в тая идиотщина? Поне една капчица?

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

"Иде ми, дойде ми"

Властта поведенчески се държи като жена в климактериум.

☺️

Efraim Efraimov

Прав си Денди... 

Писàл съм тукънка как се лекува андро, мено, и хюман пауза - топъл душшш... студен душшш... и пак отначало 😁

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Симптоматиката предполага, че властта е  навлязла в ялов си период.

Демек, вече е безполезна откъм възпроизводство.

☺️

Хулиган

Дискотеки и стадиони - Пунта Мара!

Другаде трябва да е карантината.

Ама кой да слуша...

http://www.drago.info/index.php/2020/04/17/karantina/

Stern

Масовият контрол започва от ГЕРБ и БСП, задето допуснаха масови партийни сбирки без предпазни мерки

Ся, още февруари Алена каза, че аурата на Борисов пази България от вируса.

Така че на сбирки на ГЕРБ, особено ако и Боко присъства, няма проблем да се тъпчат. Виж, на сбирките на БСП, не повече от 50-60 участника.

Май такъв ще е контролът.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш