Медия без
политическа реклама

Турция тества успешно безпилотен изтребител Байрактар

Възможно е машините, които летят с близо 1000 км в час, да се произвеждат в завода на Байкар в Украйна

04 Дек. 2022
Байкар

Първият турски реактивен безпилотен изтребител Bayraktar Kizilelma извърши успешен тестов полет. Това съобщи ръководителят на компанията Baykar Селчук Байрактар в своя Twitter, като прикачва и видео от полета.

Изпълнителният директор на Baykar Халук Байрактар ​​също написа в Туитър: „Преминахме още един критичен праг! Безпилотният изтребител Bayraktar Kizilelma, който разработихме на национално ниво и първоначално със 100% акционерен капитал на Baykar, беше повратна точка в историята на нашата авиация.“

България е проучвала възможности за придобиване на дронове „Байрактар“. Това каза служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, цитиран от БНР.   Турските дронове бяха предоставени на Украйна след началото на войната с Русия. https://segabg.

Kizilelma е свръхзвуков дрон, създаден като част от проекта за военен безпилотен авиационен комплекс MIUS. През октомври Bayraktar обеща да построи завод в Украйна за две години. Той ще трябва да създава бойни дронове на украинска територия. Компанията вече е регистрирана в страната и е закупила земя за производство. След началото на спецоперацията на Русия в Украйна Байкар предаде безплатно на Киев четири дрона.

Турската компания Baykar е купила терен в Украйна, на който ще изгради завод за дронове Bayraktar. Компанията е регистрирала и юридическо лице, съобщава украинският посланик в Турция Василий Боднар, предаде Новая Газета. Европа.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков предупреди, че изграждането на завод в Украйна за производство на турски безпилотни самолети „попада в темата за демилитаризацията“, която е обявена за една от целите на спецоперацията.

Украйна започна закупуването на тактическия БЛА Bayraktar TB2 в началото на 2019 г. Този модел може да се използва по всяко време на деня, оборудван е с лазерни системи за насочване.

Турската компания "Байкар Макина" даде на Украйна безплатно още един дрон "Байрактар", пети поред. Парите за него бяха събрани в рамките на гражданска инициатива в Полша, съобщи инициаторът на кампанията Славомир Сераковски.

 

Още по темата