Quantcast

Медия без
политическа реклама

Шефът на ЦРУ Уилям Бърнс се оказа в Либия

Това е първата по рода си визита след нападението срещу консулството на САЩ в Бенгази през 2012 г.

13 Яну. 2023
БГНЕС архив

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс е на посещение в Либия днес - месец след като либиец, заподозрян за атентата в Локърби, беше екстрадиран в Съединените щати, съобщи Франс прес, цитирана от БТА-

Това е първата по рода си визита след нападението срещу консулството на САЩ в Бенгази през 2012 г., при което бяха убити четирима души, включително посланик Кристофър Стивънс.

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс се среща днес в Анкара с руския си колега Сергей Наришкин като част от продължаващите усилия на САЩ за "комуникация с Русия относно управлението на риска" и за обсъждане на случаите на "несправедливо задържани американски граждани", съобщава

"Премиерът Абделхамид Дбейба се срещна с директора на ЦРУ Уилям Бърнс в Триполи днес" в присъствието на либийската външна министърка Наджла ал Мангуш и шефа на либийското разузнаване Хюсеин ал Айеб, съобщи пресслужбата на либийското правителство във "Фейсбук".

Тя добави, че на срещата Бърнс, директор на ЦРУ от март 2021 г., е "подчертал необходимостта от развитие на сътрудничеството между двете страни в областта на икономиката и сигурността".

Секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев проведе среща в Москва с директора на Централното разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс, съобщи във вторник пресслужбата на руския Съвет за сигурност, цитирана от TACC.

Правителството на Дбейба е признато от ООН, но легитимността му се оспорва от съперничещия лагер в Източна Либия. В средата на декември то екстрадира в САЩ Абу Агила Мохамад Масуд Хеир ал Марими, заподозрян във връзка с бомбения атентат срещу самолет на авиокомпания "Пан Ам" над Локърби, Шотландия, през 1988 г. при който загинаха 270 души, припомня АФП.

Американският Сенат подкрепи единодушно бившият посланик в Москва Уилям Бърнс и го одобри за директор на Централното разузнавателно управление в администрацията на президента Джо Байдън.

След екстрадицията правителството на Дбейба бе подложено на силни критики от страна на обществеността, политическите си съперници и правозащитници, че не бива да се подновява делото Локърби, приключено през 2003 г. Много анализатори смятат, че кабинетът в Триполи е рискувал да се изложи на подобни критики с надеждата, че ще си осигури по-голяма подкрепа от страна на Вашингтон в дълбоко разделената Либия, отбелязва АФП.

Руският президент Владимир Путин е разочарован, ядосан, непредвидим и ще продължи. Това са само част от констатациите и прогнозите на директора на ЦРУ Уилям Бърнс, направени по време на изслушване в Конгреса.

Подложен на обществен натиск, Дбейба увери, че е "действа с уважение към суверенитета на Либия", и отрече да е искал да екстрадира Абдула ас Сенуси, бивш ръководител на либийското разузнаване и шурей на Муамар Кадафи.

Според местни медии се очаква по-късно шефът на американското разузнаване да замине за Ал Раджма, на 25 км източно от Бенгази, за да се срещне с маршал Халифа Хафтар, източнолибийския лидер.

Още в средата на януари американското разузнаване е предало на висшето ръководство на Украйна подробни планове на руската инвазия в Украйна.

 

Още по темата