Quantcast

Медия без
политическа реклама

Шефът на ЦРУ неочаквано се оказа в Москва

Той се срещна с един от най-близките хора на Владимир Путин - секретарят на Съвета за сигурност Николай Патрушев

02 Ноем. 2021
Архив ЕПА/БГНЕС

Секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев проведе среща в Москва с директора на Централното разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс, съобщи във вторник пресслужбата на руския Съвет за сигурност, цитирана от TACC. „Страните обсъдиха руско-американските отношения“, се казва в съобщението.

Това е първата среща между Патрушев и Бърнс, откакто той е начело на ЦРУ. По-рано те се срещнаха през 2013 г., по време на посещението на секретаря на руския Съвет за сигурност в Съединените щати. Тогава Бърнс беше изпълняващ длъжността държавен секретар. По това време шеф на Държавния департамент беше Джон Кери, но тъй като беше на посещение в Близкия изток, именно Бърнс приема Патрушев във Вашингтон.

Сега Патрушев поддържа редовно контакти с помощника на президента на САЩ по национална сигурност Джейк Съливан. Тази година те проведоха шест телефонни разговора, както и една среща лице в лице.

На 16 юни в Женева се проведоха разговори между президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Джо Байдън, припомня руската агенция. Това беше първата им среща лице в лице като държавни глави, както и първата руско-американска среща на върха от 2018 г. В съвместно изявление лидерите подчертаха, че страните възнамеряват да започнат всеобхватен двустранен диалог относно стратегическата стабилност, който ще бъде съдържателен и енергичен. Освен това Москва и Вашингтон се договориха да започнат консултации относно киберсигурността, размяната на затворници и контрола върху оръжията.

 

"Сега" припомня:

Бърнс е бил посланик на САЩ в Русия от 2005-2008 г. През март тази година той беше утвърден за директор на ЦРУ, като стана първият дипломат от кариерата на този пост в историята на Съединените щати.

В Държавния департамент той се издигна до ранг на зам.- държавен секретар. Бърнс се пенсионира през 2014 г. след 33 години дипломатическа кариера. Преди да поеме ЦРУ, той ръководеше фондация Карнеги.

През 1982 г. става част от редиците на Държавния департамент. Той служи като посланик в Русия по времето на президента Джордж Буш-младши, като е заемал длъжността и в Йордания. По-късно Бърнс е бил и помощник-държавен секретар по политическите въпроси, преди да бъде прехвърлен на поста заместник-държавен секретар през 2011 г., припомня Bloomberg.

След като Донълд Тръмп става президент, Бърнс запазва мълчание, но през миналата година започва да пише критични статии срещу администрацията на Тръмп, публикувани престижното дипломатическо списание Foreign Affairs и други издания.

Самият Джо Байдън заявява: „Бил Бърнс е изключителен дипломат с десетилетия опит на световната сцена в опазването на безопасността и сигурността на нашия народ и нашата страна“. И добавя: „Американският народ ще спи спокойно с него като следващия ни директор на ЦРУ“.

Бърнс бе спряган за възможен държавен секретар в евентуалния кабинет на Хилари Клинтън, ако бе спечелила президентската надпревара през 2016 г., както и едно от възможните имена за същата позиция в кабинета на Байдън.

 

Още по темата