Quantcast

Медия без
политическа реклама

Щефът на ЦРУ: Путин е разочарован, ядосан, непредвидим и ще продължи

Виктория Нюланд потвърди, че в Украйна има съоръжения за биологични експерименти

09 Март 2022
БГНЕС архив

Руският президент Владимир Путин е разочарован, ядосан, непредвидим и ще продължи. Това са само част от констатациите и прогнозите на директора на ЦРУ Уилям Бърнс, направени по време на изслушване в Конгреса. По негово мнение, руският държавен глава е планирал да превземе Киев в рамките на два дни, но 12 дни по-късно дори не е обградил града, което със сигурност го е ядосало много.

Според директора на ЦРУ, Путин е направил поредица от грешни предположения за атаката над Украйна. Това включва и вярването, че Украйна е слаба и лесна за сплашване цел, че европейските страни ще бъдат разсеяни от предстоящите избори във Франция и лидерските промени в Германия, че руската икономика е защитена от санкции чрез финансови резерви, че руската армия е модернизирана, така че да постигне бърза победа.

"Доказано беше обаче, че той греши във всяко едно отношение", каза Бърнс. "Тези предположения се оказаха дълбоко погрешни през последните 12 дни на конфликта". Сред причините за разминаването между представите на Путин и реалността са лидерството на украинския президент Володимир Зеленски, решимостта на други европейски държави, "опустошителните" резултати от санкциите, наложени на Русия - особено на Руската централна банка - и слабото представяне на руската армия, смята Бърнс.

„Путин е коментирал частно и публично през годините, че не смята, че Украйна е истинска държава. Това е грешно. Истинските държави отвръщат на удара и това е, което украинците направиха доста героично през последните 12 дни. Мисля, че Путин е ядосан и разочарован в момента. Той вероятно ще удвои ударите и ще се опита да смачка украинските военни, без да се съобразява с цивилните жертви”, каза ръководителят на ЦРУ.

Секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев проведе среща в Москва с директора на Централното разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс, съобщи във вторник пресслужбата на руския Съвет за сигурност, цитирана от TACC.

Така той потвърди прогнозата на директорката на националното разузнаване Аврил Хейнс, че Путин ще продължи с инвазията. "Нашите анализатори смятат, че е малко вероятно Путин да бъде спрян от подобни неуспехи и вместо това е възможно да ескалира", каза Хейнс на годишното изслушване относно световните заплахи в Комисията по разузнаване на Камарата на представителите. Тя каза, че винаги има потенциал за "непреднамерена ескалация", особено на фона на повишеното напрежение. Анализатори от разузнавателната агенция не са забелязали промени в позициите на руските ядрени сили, които да са по-различни от вижданите и преди по време на международни кризи.

В същото време зам.-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд потвърди по време на изслушване в американския Сенат, че в Украйна има съоръжения за биологични изследвания. Тя бе попитана от сенатора републиканец Марко Рубио дали Киев притежава химически и биологични оръжия. "В Украйна има съоръжения за биологични изследвания. Всъщност сме доста притеснени, че руската армия може да поеме контрол върху тях. Затова работим с украинците, за да предотвратим попадането на тези материали в ръцете на руските сили", отговаря Нюланд на въпроса дали в Украйна има биологично оръжие.

This is Victoria Nuland, the woman who engineered the coup d’état in Ukraine in 2014.Russian Ministry of Defence speaks about Bio-Laboratories in Ukraine and...

"Сигурен съм, че сте наясно, че руските пропагандни групи пускат всякакъв вид информация за това как са разкрили заговор на украинците за употреба на биологично оръжие в страната в координацията с НАТО. Ако има инцидент или атака с биологично или химическо оръжие вътре в Украйна, имате ли съмнение, че 100 процента руснаците ще стоят зад това?", продължава разговора по темата Рубио. Нюланд заявява, че ако се случи употреба на биологични оръжия, то със сигурност виновни ще са руснаците.

Новите санкции на Запада спрямо Русия ще бъдат отменени в случай на прекратяване на специалната операция в Украйна, съобщава агенция ТАСС, цитирайки заместник-държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?