Медия без
политическа реклама

САЩ изпращат координатора си за борба с корупцията в България

Ричард Нефю бе назначен на поста от Джо Байдън

08 Юни 2024
Ричард Нефю
Държавен департамент
Ричард Нефю

Американският координатор в борбата с глобалната корупция Ричард Нефю идва в България. Това съобщи пресслужбата на Държавния департамент на САЩ. Посещението ще стане при европейска обиколка, която включва още Австрия и Словакия.

Ричард Нефю бе назначен на поста от президента Джо Байдън през юли 2022 г., той координира борбата срещу корупцията във всички аспекти на американската дипломация и чуждестранна помощ.

Съединените щати са проверили внимателно цялата информация за лицата, санкционирани по глобалния закон „Магнитски” и са убедени в нея. Това заяви за предаването „На фокус” по Нова тв Джеймс О'Брайън, който ръководи службата за координация на санкциите.

От 10 до 12 юни в австрийската столица Виена координатор Нефю ще председателства 15-тото заседание на Групата за проверка на прилагането на Конвенцията на ООН срещу корупцията и съвместното заседание на Работната група за възстановяване на активи и Работната група за международно сътрудничество (двете работни групи са част от Конференцията на страните по Конвенцията на ООН срещу корупцията - бел. ред.). Двете заседания ще бъдат първите на технически работни групи в рамките на американското председателство на Конференцията на страните по Конвенцията на ООН срещу корупцията, посочва пресслужбата на Държавния департамент. Ще се срещне и с представители на Службата на ООН по наркотиците и престъпността, а също и с такива на други държави членки и на гражданското общество.

Посланик Джим О‘Брайън, който координира всички санкции, които налагат САЩ и който участва в срещата по обявяването на новите българи в списъка по закона "Магнитски", дойде лично и по спешност в София.

На 13 юни координатор Нефю ще се срещне в словашката столица Братислава с правителствени представители, организации на гражданското общество и с представители на частния сектор, допълва пресслужбата на външнополитическото ведомство на САЩ. Там той ще обсъди усилията за борба с корупцията и ще проучи възможностите за задълбочаване на сътрудничеството.

На 14 юни в София координатор Нефю ще направи ключово изказване по време на дискусионен панел в рамките на събитие, организирано от Базелския институт, а речта му ще бъде посветена на инициативата Blue Dot Network ("Мрежа от сини точки") като рамка за подобряване на практиките в областта на обществените поръчки, се казва в съобщението.

Той ще се срещне и с представители на частния сектор, правителствени представители и организации на гражданското общество, за да обсъдят усилията им за ангажиране на частния сектор в укрепването на върховенството на закона.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата